Zadnji komentari

Ukrajinska vojska povlači trupe iz dijelova Avdiivke, Sirski poslao elitnu brigadu u kontranapad

Pin It

Ukrajina je u četvrtak priopćila da povlači snage iz nekih dijelova istočnog grada Avdiivke na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bitki protiv ruskih vojnika pridružili su im se borci jedne od najboljih ukrajinskih brigada. Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdiivku, a ukrajinsko uporište u tom gradu čini se sve nesigurnije, s ugroženim linijama opskrbe, javljaju agencije.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije koja želi kontrolirati Doneck i Luhansk koji čine industrijsku regiju Donbas, a predsjedniku Vladimiru Putinu to bi moglo koristiti da osvoji još jedan mandat na izborima u ožujku. “U Avdiivki su na nekim područjima u tijeku manevri za povlačenje naših jedinica na povoljnije položaje, a na drugima su (manevri) za tjeranje (Rusa) s položaja”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Dmitro Likovij na televiziji.

Treća jurišna u Avdiivki

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih postrojbi, Treća jurišna brigada, objavila je da je hitno premještena u Avdiivku kako bi osnažila postojeće kijevske snage. Brigada, koja se sastoji od jurišnog pješaštva, priopćila je da je stanje u Avdiivki “kao u paklu, prijeteće i nestabilno”, ali da je napala ruske snage u nekim dijelovima grada i nanijela im teške gubitke. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ova priopćenja.

Zamjenik zapovjednika postrojbe Maksim Zorin rekao je da su borbe u Avdiivki puno žešće od bitke za Bahmut, kao i da su ukrajinske snage nadjačane i ljudstvom i oružjem. Likovij je rekao da je Rusija rasporedila oko 50.000 vojnika kod Avdiivke. “Pridružuju im se tenkovi i druga oklopna vozila”, rekao je.

Avdiivka, u kojoj je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratnih 32.000, smještena je sjeverno od Donecka pod ruskom kontrolom.

.geopolitika.news