Zadnji komentari

Kako se Obuljenka pravda

Pin It

Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) policijski istražitelji, kako se neslužbeno doznaje, uz sudski nalog pretraživali Ministarstvo kulture u istrazi u kojoj je prvoosumnjičeni bivši dekana Geodetskog fakulteta Almin Đapo. Izjavu je na tu tema dala i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

– Dva dana nakon potresa angažirali smo javnu ustanovu, Geodetski fakultet, kako bismo napravili 3D snimanje oštećene kulturne baštine. Saboru sam predala detaljno izvješće, koje se nalazi i na stranicama Ministarstva kulture, a o tome kako je tekao taj proces, kakvi su ti podaci koje smo prikupili, za što su nam koristili, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

– Te snimke, koje je izradio Geodetski fakultet, koristile su i za utvrđivanje šteta i za donošenje odluke o žurnim mjerama i za utvrđivanje progresivnih šteta, što je bilo jako važno za produljenje roka za fond solidarnosti. Dio tih snimki korišten je i za projektiranje za obnovu. Kao ministrica želim istaknuti da mi je u interesu da svi ti izvidi pokažu da je u Ministarstvu kulture postupano sukladno zakonu i da je napravljeno sve ono što se moglo i trebalo napraviti u žurnim situacijama. Ako je netko nažalost takvu kriznu situaciju zloupotrijebio za stjecanje neke imovinske koristi, onda će zato i odgovarati, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, javlja HRT.

“Nikada nisu angažirana europska sredstva”

– Sve je plaćeno iz nacionalnih sredstava. U jednom trenutku planirali smo povući ta sredstva. Ta sredstva nisu povučena, nikad nije proveden zahtjev za nadoknadom sredstava. Dakle, nije nešto plaćeno, pa vraćeno. Nikada nisu angažirana europska sredstva. To se ne nalazi ni u jednom revizijskom izvještaju i ni u jednom periodičnom izvještaju koje je Ministarstvo kulture kao nadležno tijelo slalo. Dakle, mi smo putem Zahtjeva za nadoknadu sredstava realizirali više od 500 milijuna eura, za različite objekte, obnove. Među tih 500 mil. eura ne nalazi se niti jedna kuna, lipa ili euro za ovu namjenu. Tako da stojim iza toga i to je vrlo lako provjerljivo, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

narod.hr