Zadnji komentari

Smrt Alekseja Navaljnog

Pin It

Interfax i Reuters javljaju da je oporbeni bloger i antikorupcijski aktivist Aleksej Navaljni preminuo u zatvoru. Ruski oporbenjak Aleksej Navaljni (47)  je služio zatvorsku kaznu u regiji Jamalo-Nenec na dalekom ruskom sjeveru. Njegovu smrt je obznanila zatvorska uprava.

Najistaknutiji ruski oporbeni čelnik zatvoren je u siječnju 2021. nakon što se vratio u Rusiju iz Njemačke gdje se liječio od trovanja vojnim otrovom Novičok. Brzo je osuđen i kazna mu je nekoliko puta povećana. Putin ga je nazvao figurom koja zbog vlastite dobiti pomaže interesima Zapada. 

“Danas se u kaznenoj koloniji broj 3 osuđenih A.A. Navaljni osjećao loše nakon šetnje te je gotovo odmah nakon toga izgubio svijest. Na lice mjesta odmah je pozvan tim hitne medicinske pomoći, koji je odmah stigao. Poduzete su sve mjere oživljavanja, ali nisu dale pozitivan rezultat. Liječnici hitne pomoći potvrdili su smrt osuđenika”, stoji u objavi ruske zatvorske uprave. Liječnici proveli su pola sata pokušavajući oživjeti Alekseja javlja ruska novinska agencija Interfax.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina u Rusiji i snažan protivnik rata u Ukrajini, služio je zatvorsku kaznu u trajanju od 19 godina zbog prevare, nepoštivanja suda i kršenja uvjetnih osuda. Te optužbe su i Navaljni i mnogi na Zapadu odbacili kao izmišljene i politički motivirane. Navaljnijev pokret je zabranjen, a većina glavnih pristaša pobjegla je u inozemstvo.

Njegove istrage na YouTubeu o Putinovim pajtašima, i konačno samom predsjedniku, prikupile su milijune pregleda i razotkrile mito najvišeg reda. Stekao je sve moćnije neprijatelje. Desetljeće je Kremlj donekle tolerirao Navaljnog. Izdržao je naizgled beskrajan niz uhićenja, pojavljivanja pred sudom i razdoblja u pritvoru, ali je preživio. U kolovozu 2020. to se promijenilo.

Nedavno ga prebacili u jednu od najgorih kaznionica

Navaljni je, podsjetimo, bio najglasniji oporbeni kritičar ruskog predsjednika Putina te je nedavno prebačen u kaznenu koloniju smještenu unutar Arktičkog kruga. Zatvor u koji je prebačen smatra se jednom od najgorih kaznionica u Rusiji.

Kolonija IK-3, nazvana “Polarni vuk”, nalazi se u sjevernom gradu Harp, nekih 1900 km sjeveroistočno od Moskve. Smatra se jednim od najstrožih zatvora u Rusiji i većina zatvorenika koji se tamo drže osuđena je za teška kaznena djela. 

Njegovo se zdravlje vidno pogoršalo u posljednjih godinu dana, a pokazao je značajan gubitak težine u svojim rijetkim video obraćanjima iz zatvora na raznim sudskim ročištima na kojima se suočavao s novim optužbama.

“Ne želim čuti nikakvu sućut”, kaže majka Navaljnog, Ljudmila Ivanovna Navaljnaja, majka Alekseja Navaljno za novine Novaja Gazeta. “Sina smo vidjeli u zatvoru 12. [veljače]… bio je živ, zdrav, veseo”, dodala je. Obraćajući se novinarima u video pozivu, Navaljni je krajem siječnja djelovao dobro raspoložen, našalivši se da još nije dobio božićnu poštu jer je “prilično daleko”.

U svojim posljednjim objavama na društvenim mrežama Aleksej Navaljni poslao je supruzi poruku za Valentinovo i ustvrdio da je dobio “15 dana u kaznenoj ćeliji“. Rekao je da mu je to četvrta kaznena ćelija u manje od dva mjeseca.

‘Navaljni nije bio baš tako liberalan’

Dežurni vojni analitičar britanskog Sky News-a, profesor Michael Clarke, kaže da će biti značajnih reakcija na smrt Alekseja Navaljnog. “Bio je najvjerodostojniji oporbeni lik u Rusiji”, kaže Clarke, dodajući da je iza sebe imao veliki pokret koji je još uvijek bio aktivan dok je bio u zatvoru. No, Navaljni “nije bio baš tako liberalan kao što bi ljudi na Zapadu htjeli vjerovati” i imao je “prilično ruski imperijalistički pogled” po pitanjima vanjske politike. “Što se tiče same Rusije, on vjeruje da je Putin loš za zemlju, da bi istinski demokratski izbori proizveli drugačiji rezultat”, kaže on. Oporbeni političar iznio je  “vjerodostojne činjenice o načinu na koji se vodi Rusija”, ukazujući na oligarhe koji su zaplijenili državnu imovinu i njome upravljali “za svoje vlastite potrebe”.

Zaharova: Čelnici Zapada već unaprijed krive Rusiju

Stižu prve reakcije iz Rusije, a glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova tvrdi da su zapadni čelnici imali unaprijed pripremljene izjave osuđujući Rusiju za smrt oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog. “Neposredna reakcija čelnika NATO-a na smrt Navaljnog u obliku izravnih optužbi protiv Rusije otkriva sama po sebi”, rekla je. “Još nema forenzičkog ispitivanja, ali zaključci Zapada su već spremni”, sugerirajući da su čelnici već unaprijed pripremili osudu ruske države.

Zapad: Ruska vlada je odgovorna

Američki državni tajnik Antony Blinken kaže da smrt Alekseja Navaljnog ukazuje na “slabost i trulež” u srcu ruske vlade. “Rusija je odgovorna za ovo”, rekao je. Odvojeno, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da SAD radi na potvrđivanju smrti Putinovog kritičara.

Predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela kaže da EU smatra Rusiju “isključivo odgovornom” za smrt Alekseja Navaljnog. Ruski političar “podnio je najveću žrtvu”, napisao je Michel na mreži X. “EU drži ruski režim isključivo odgovornim za ovu tragičnu smrt. Izražavam najdublju sućut njegovoj obitelji. I onima koji se bore za demokraciju diljem svijeta u najmračnijim uvjetima. Borci umiru. Ali borba za slobodu nikada ne prestaje”, zaključuje

Volodimir Zelenski rekao je da je “očito” da Vladimir Putin stoji izravno iza smrti Alekseja Navaljnog. Govoreći iz Njemačke, ukrajinski čelnik je rekao da ruskog predsjednika nije briga tko će umrijeti sve dok je njegova pozicija na čelu države sigurna.

Navaljni je ubijen, kaže ruski novinar

Smrt Putinovog kritičara Alekseja Navaljnog bila je “ubojstvo”, rekao je urednik opozicijskih ruskih novina i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov. Muratov također je rekao kako vjeruje da su zatvorski uvjeti doveli do njegove smrti. Leonid Volkov, načelnik kabineta Navaljnog, rekao je ranije da se izjava zatvorske službe može protumačiti kao “priznanje” da su namjerno ubili Navaljnog, iako njegovo okruženje tek treba provjeriti informacije. Ruske vlasti su 1. rujna prošle godine gospodina Muratova proglasile “stranim agentom” zbog promicanja “mišljenja koja imaju za cilj formiranje negativnog stava prema ruskoj unutarnjoj i vanjskoj politici”.

Uskoro izbori

Nije baš popularan među ruskim glasačima, od kojih ga dio poštuje kao borca ​​protiv korupcije, ali ga ne vidi kao kandidata za predsjednika. Ipak, nakon njegovog zatvaranja 2021. dogodila su se dva velika prosvjeda diljem zemlje jer su Rusi bili šokirani okrutan način na koji ga je država tretirala.

Nako njegove smrti, moglo bi doći so sličnog kratkotrajnog prosvjeda, ali to vjerojatno neće prerasti u revoluciju koja bi mogla svrgnuti ruskog predsjednika Vladimira Putina. Nije za očekivati da će smrt aktivista značajno utjecati na Putina na predstojećim predsjedničkim izborima zakazanim za sredinu ožujka. Kremlj će vjerojatno preplaviti ulice interventnom policijom i zabraniti sva javna okupljanja ako bude poziva na nove prosvjede.

geopolitika.news