Zadnji komentari

Putin: 95% našeg nuklearnog oružja je moderno

Pin It

Udio suvremenog naoružanja u strateškim nuklearnim snagama Ruske Federacije dosegao je 95%, u pomorskoj komponenti nuklearne trijade gotovo 100%, dok su ispitivanja novih ofenzivnih sustava u tijeku, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u videu obraćanje povodom Dana branitelja domovine.

Započeli smo serijsku proizvodnju novih hipersoničnih projektila Cirkon, a razvoj nekih drugih ofenzivnih sustava je pri kraju”, rekao je šef ruske države. Putin je istaknuo da su prošlog prosinca nove strateške podmornice dodane mornarici. “Upravo neki dan u Kazanu, četiri nosača raketa Tu-160M ​​prebačena su u Oružane snage”, dodao je.“I u snagama opće namjene nastojat ćemo zadržati što veći udio suvremenog naoružanja i vozila. Ponavljam, taj se posao provodi sustavno i dosljedno”, rekao je.

Dan ranije, ruski predsjednik je osobno pregledao ove bombardere, a čak je i letio na jednom od njih. Više o tom letu ovdje.

Raketa Cirkon

Hiperzvučna raketa Cirkon ima domet od 1000 km i putuje devet puta brže od zvuka. Ruski vojni analitičari ističu da protiv tog oružja u svijetu ne postoji učinkovita protuzračna obrana. Zapadni vojni analitičari upozoravaju da bi njegova brzina mogla protuzračnoj obrani Ukrajine znatno smanjiti vrijeme reakcije, kao i povećati učinak napada na šire, dublje i posebno ojačane mete.

Za lansiranje raketa Cirkon, kao i za krstareće rakete Kalibr i Onyx, koristi se univerzalni brodski sustav ispaljivanja 3C-14. Takvim su lanserima posebno opremljene fregate iz Projekta 22350 i korvete Projekta 20380.

Ruska fregata Admiral Gorshkov izvršila je i prvo testiranje Cirkona početkom listopada 2020. Radi se o jednom od najmodernijih brodova Sjeverne flote, izgrađenom u brodogradilištu Severnaya Verf u Sankt Peterburgu, a u sastav flote uveden je u srpnju 2018. godine.

geopolitika.news