Zadnji komentari

Prosvjed poljskih poljoprivrednika: Ukrajinska delegacija ‘izvisila’ na granici

Pin It

Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju protiv ograničenja nametnutih EU mjerama za borbu protiv klimatskih promjena, kao i rastućih troškova i onoga što tvrde da je nepoštena konkurencija, posebice iz Ukrajine nakon odluke Europske unije u 2022. godini o ukidanju carine na uvoz ukrajinske hrane kako bi se zemlji pomoglo tijekom rata.

Delegacija ukrajinske vlade došla je u petak na granicu s Poljskom uslijed prosvjeda poljskih poljoprivrednika koji blokiraju teretne kamione ukrajinskih proizvođača, no ukrajinski premijer je izjavio da se dužnosnici iz Varšave nisu pojavili. Predsjednik Volodimir Zelenski ranije je pitao poljskog premijera Donalda Tuska, poljskog predsjednika Andrzeja Dudu i EU dužnosnike da dođu na ukrajinsko-poljsku granicu kako bi razgovarali o prosvjedima poljoprivrednika, no njegov zahtjev nije prihvaćen.

“Ukrajinska vlada danas se nalazi na granici”, rekao je premijer Denis Šmihal na Telegramu. “No nažalost, nije došlo do sastanka s poljskim dužnosnicima.”  “Blokada je pogodila cijelu poljsko-ukrajinsku trgovinu i ekonomiju naših zemalja. Ne samo da Ukrajina gubi od toga, nego i poljski poduzetnici koji godišnje na naše tržište izvezu roba u vrijednosti od 12 milijardi dolara.” Ured poljskog premijera nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Poljoprivrednici diljem Europe prosvjeduju protiv ograničenja nametnutih EU mjerama za borbu protiv klimatskih promjena, kao i rastućih troškova i onoga što tvrde da je nepoštena konkurencija, posebice iz Ukrajine nakon odluke Europske unije u 2022. godini o ukidanju carine na uvoz ukrajinske hrane kako bi se zemlji pomoglo tijekom rata. Mnogi Poljaci podržavaju prosvjede, zbog čega se Tusk nalazi u teškom položaju pokušavajući udovoljiti njihovim zahtjevima, a u isto vrijeme dajući podršku Ukrajini u ratu s Rusijom.

geopolitika.news