Zadnji komentari

Putin: ‘Prve rakete Sarmat isporučene vojsci. Demonstrirat ćemo ih. Zapad je učinio stratešku grešku’

Pin It

Rusija planira rasporediti nove nuklearne rakete 'Sarmat': 'Superoružje će  čuvati sigurnost naše djece' - tportal

Ruski predsjednik Vladimir Putin prije sat vremena je završio svoj dugo najavljivani govor zastupnicima obaju domova ruskog parlamenta. Donosimo njegove najvažnije izjave iz konteksta ruske gospodarske, vanjske i obrambene politike za koje smatramo da zavrjeđuju stručnu pozornost ali i da predstavljaju interes šire javnosti.

Zapravo, ovaj Putinov govor, koji je trajao više od dva i pol sata, možemo bez straha od greške smatrati i njegovim predizbornim programom tj. smjernicama ruske državne politike u njegovom novom predsjedničkom mandatu u kojeg nitko ne sumnja ni u Rusiji ni u svijetu nakon izbora koji se održavaju već u ožujku.

 „Nećemo dozvoliti miješanje u unutarnje stvari“

“Umjesto Rusije, Zapad je postao prostor koji blijedi, umire. To se dogodilo mnogim drugim zemljama, uključujući Ukrajinu.  Zapad je krivo procijenio odlučnost ruskog naroda. Predstavnici različitih etničkih skupina, kultura i religija dokazali su u praksi da je jedinstvo naše nacije divovska, pobjednička snaga”, kazao je Putin.

Rusija će sama odlučiti kako će se razvijati. Obrana suvereniteta je posvuda. Prije svega, na prednjoj strani (ukrajinskim bojišnicama, op.a.).

Skori ulazak Rusije među 4 gospodarske sile svijeta

Putin je najavio skori ulazak Rusije među četiri vodeća gospodarstva svijeta, što se treba dogoditi idućih godina. “Dinamika i, što je najvažnije, kvaliteta rasta omogućuju nam da se nadamo i čak tvrdimo da ćemo u bliskoj budućnosti moći napraviti još jedan korak naprijed i postati jedna od četiri najveće gospodarske sile u svijetu.” – rekao je ruski vođa.

Pritom je kazao da je Rusija već sada najveće gospodarstvo u Europi po BDP-u, kao i po drugim pokazateljima – primjerice, paritetu kupovne moći. Ako govorimo o globalnoj situaciji, onda je, pojasnio je, Ruska Federacija peta u svijetu.

Kao razlog ruske gospodarske stabilnosti naveo je sredstva akumulirana tijekom posljednjih desetljeća. Podsjetio je da je krajem 2023. rusko gospodarstvo raslo po stopi znatno većoj od svjetskog prosjeka i da su ekonomski pokazatelji bili ispred ne samo zemalja EU, već i svih zemalja G7. Pritom je kazao kako “Zapad sam pili granu na kojoj sjedi desetljećima“ i da „diskreditira svoju valutu i bankarski sustav”.

Regijama otpisao dvije trećine dugova

Putin je kazao kako „smatra potrebitim“ konstitutivnim entitetima Ruske Federacije „otpisati 2/3 duga po proračunskim kreditima“, što će im „omogućiti uštedu više od 200 milijardi rubalja godišnje od 2025. do 2028”.

Najavio rekordne razine prijevoza roba Sjevernim morskim putem i izgradnju arktičke flote

“Sjeverni morski put je u zoni posebne pozornosti. Pozivamo strane logističke tvrtke i države da aktivno koriste mogućnosti ovog globalnog prometnog koridora. Lani je njime prošlo 36 milijuna tona tereta. To je pet puta više od rekordnog broja u vrijeme Sovjetskog Saveza,”

“Osigurat ćemo cjelogodišnju plovidbu Sjevernim morskim putem i povećat ćemo promet naših sjevernih luka, uključujući prometno čvorište Murmansk”, – dodao je Putin i naglasio  da će Rusija “izgraditi svoju arktičku flotu”.

“Prošle godine u sastav je ušla jedinstvena istraživačka platforma za lomljenje leda “Sjeverni pol”, početkom ove godine novi nuklearni ledolomac “Lenjingrad” položen je u Baltičkom brodogradilištu, iduće godine ćemo imati još jedan brod iste klase. “Staljingrad”. A u dalekoistočnom brodogradilištu “Zvezda” gradi se dvostruko jači ledolomac nove generacije “Lider”, – rekao je Putin.

“Na temelju naših domaćih brodogradilišta planiramo značajno ažurirati trgovačku flotu – tankere, brodove za prijevoz plina, kontejnerske brodove.”

O stanju na ukrajinskim bojišnicama

“Borbene sposobnosti Oružanih snaga višestruko su povećane. Naše postrojbe čvrsto drže inicijativu. Samouvjereno napreduju u nizu operativnih smjerova i oslobađaju nove teritorije. Nismo mi započeli ovaj rat u Donbasu. Ali, kao što sam već više puta rekao, učinit ćemo sve da to završimo, iskorijenimo nacizam i riješimo sve probleme specijalne vojne operacije.” – kazao je Putin.

O širenju NATO saveza na istok

Širenje NATO-a na istok zbog ulaska Švedske i Finske u savez stvara potrebu za ozbiljnim jačanjem grupacija ruskih oružanih snaga u zapadnom smjeru. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je to u svojoj poruci Federalnoj skupštini.

“Ozbiljno je potrebno ojačati grupacije u zapadnom strateškom smjeru kako bi se neutralizirale prijetnje povezane sa sljedećim širenjem NATO-a na istok i uključivanjem Švedske i Finske u savez”, – istaknuo je.

„Imamo oružje koje može pogoditi mete na teritoriju zemalja NATO-a“

Putin se osvrnuo i na nedavni govor francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odnosno najavama kako ne isključuje slanje svojih vojnika u Ukrajinu.

Posljedice slanja vojnih kontingenata NATO-a u Ukrajinu bit će tragične za zemlje Sjevernoatlantskog saveza, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Počeli su razgovarati o mogućnosti slanja vojnih kontingenata NATO-a u Ukrajinu. Sjećamo se sudbine onih koji su svojevremeno slali svoje kontingente na područje naše zemlje. Sada će posljedice za moguće intervencioniste biti puno tragičnije nego u prošlim razdobljima. Moraju, na kraju krajeva, shvatiti da i mi imamo oružje – a oni znaju za to. Sada kažem – imamo i oružje koje može pogoditi ciljeve na njihovom teritoriju. I da sve što sada izmišljaju plaši cijeli svijet. Da sve to stvarno prijeti sukobom s uporabom nuklearnog oružja – a samim tim i uništenjem civilizacije,” – naglasio je Putin.

“Zašto oni ovo ne razumiju? To su ljudi koji nisu prošli teška iskušenja. Već su zaboravili što je rat. Evo, i mi smo – pa i naša današnja generacija – prošli tako teška iskušenja tijekom borbe protiv međunarodnog terorizma na Kavkazu. Sada se, u kontekstu sukoba u Ukrajini, događa ista stvar. Misle da su za njih sve to nekakvi crtani filmovi.” – smatra Putin.

“Prve serijske teške balističke rakete Sarmat isporučene su vojnicima. Uskoro ćemo ih demonstrirati u područjima gdje su raspoređeni na borbeno dežurstvo” – kazao je Putin.

„Rad na novom oružju se nastavlja, uskoro će se čuti za njega“

 “Strateške nuklearne snage su u stanju pune spremnosti za zajamčenu uporabu. Ono što smo planirali u sferi naoružanja, o čemu sam govorio u svojoj poruci 2018. godine, sve je urađeno. Dakle, hiperzvučni zrakoplovni sustav Kinžal ne samo što je stavljen u službu, već se također koristi s visokom učinkovitošću za uništavanje posebno važnih ciljeva tijekom posebne vojne operacije. Također, morski hiperzvučni udarni sustav Cirkon (Zircon), o kojem se nije ni raspravljalo u poruci iz 2018., već je korišten u borbi. Ali ovaj sustav već radi,” – napomenuo je.

Kako je naglasio Putin, “pitanja strateške stabilnosti mogu se rješavati u jednom kompleksu, uključujući sve aspekte ruskih nacionalnih interesa i sigurnosti”.

Kompleks Sarmat je isporučen vojnicima. “Uskoro ćemo to pokazati” – izjavio je. “Testovi krstareće rakete Burevestnik i sustava Poseidon (mini podmornica s nuklearnim punjenjem) se završavaju, potvrdili su svoje jedinstvene karakteristike. … Rad na novom oružju u Rusiji se nastavlja, uskoro će se čuti za njih,” – kazao je ruski vođa u svom govoru zastupnicima i izazvao burni pljesak nazočnog auditorija.

geopolitika.news