Zadnji komentari

Karamarko: Preznačajni su i prezaslužni Hrvati iz BiH i za Republiku Hrvatsku da bi se netko jeftino poigravao njihovom sudbinom

Pin It

Karamarko: Vlada provodi puzajući državni udar, to je katastrofa -  Večernji.hr

Zadnjih tjedana svjedočimo aktualizaciji i prijeporima oko projekta novog plinovoda povezanog sa LNG-om na Krku koji bi preko Dalmacije trebao osigurati plinifikaciju BiH, od Posušja preko Mostara do Zenice. To bi trebala biti prva faza potpune plinifikacije susjedne nam države radi ostvarenja njezine neovisnosti o ruskom plinu koji dolazi iz Srbije.

I svakako, to je dio krucijalnog projekta koji osigurava strateško osamostaljenje Europe od energetske ovisnosti o Rusiji na relaciji Jadran - Baltik.U konačnici to je projekt razbijanja ruskog monopola na tom planu i pokušaj kreacije neke drugačije “nemerkelovske” energetske politike EU. Osim toga, ta integracija BiH u europski energetski sustav sigurno bi ubrzala i proces pristupanja BiH europskoj zajednici država. Realizacija tog cilja je od neprocjenjivog značaja i za Republiku Hrvatsku i to gospodarskog i sigurnosnog. Naravno da bi to bila situacija u kojoj bi mogli, osnaženi, brže i bolje rješavati probleme obespravljenosti Hrvata u vlastitoj  državi BiH.

“Ruski imperij” bi se povukao prema istoku, a i “Srpski svet” bi morao smanjiti apetite.

Više je nego jasno da se radi o globalnom projektu velikog strateškog značaja od kojeg bi konkretne koristi imali i Hrvati u svoje obje države. Interes RH i BiH je u potpunom skladu sa interesima SAD.

I zato je potpuno nepotrebno usporavanje početka projekta izgradnje Južne plinske interkonekcije zbog prijepora iz kojeg će se grada upravljati plinovodom - Sarajeva ili Mostara? Najvažnije je da Hrvati budu kvalitetno zastupljeni u vođenju te tvrtke. Ionako je jasno tko će voditi glavnu riječ.

A ti koji vode glavnu riječ već su dali packe Draganu Čoviću. 

Zašto nam to treba? 

Iz Zagreba opet “ćorak” u obliku podrške Čoviću. Izborna je godina pa se kao brane nekakvi interesi hrvatskog naroda. 

Kako?

 Da ih se antagonizira sa važnim saveznikom (SAD). Preznačajni su i prezaslužni Hrvati iz BiH i za Republiku Hrvatsku da bi se netko jeftino poigravao njihovom sudbinom.

Od čelnika u Zagrebu i Mostaru se očekuje više mudrosti i odgovornosti jer Hrvati nemaju baš smisla za Kazačok…