Zadnji komentari

Nema sumnje da su sloboda, demokracija, zaštita okoliša i kvaliteta života važni. Ali prvo je potreban mir, a onda sve ostalo

Pin It

Trump 2024: Why The Ex-President Should Never Be Allowed Within 1,000 Feet  of the White House Again | Vanity Fair

Članstvo u europskom vojnom paktu koji se bitno razlikuje od onih u NATO-u vjerojatno bi ponovno bilo zanimljivo Rusiji. Kada Marsovci pogledaju naš planet, vjerojatno im je teško shvatiti da je pitanje koju putovnicu ili zastavu netko maše važnije od života. Tisuće ljudi umire jer je jedna strana fronte ispaljena s onima s druge strane fronte. Nitko se ne pita gdje bi život bio bolji za ove ljude.

Oni su voženi ili se neki postavljaju ispred oružja i granata. Ako zastava nije uzrok ubojstva, to može biti neka Božja “knjiga”, koja je jedina istinita i istinita. Takvi mnogi, koji ništa ne razumiju, mogli bi pomisliti da “budale ubijaju druge budale iz glupih razloga”, kako je rekao pisac Robert Jordan.

Naravno, Marsovac ne razumije koliko su važne zarade vojne industrije i ratna dobit i ne razumije “mogućnosti” koje se otvaraju nakon rata. Marsovcu je također teško shvatiti zašto bi itko nametnuo sankcije drugoj zemlji koja najviše šteti sebi, a ne toj zemlji. Također ne razumije političara koji tvrdi da je “zaustavljanje rata” vrlo opasno, iako tisuće njegovih građana umiru na fronti i u zaleđu.

Nekad Kennedy sada Trump

Suočeni s ratom između Ukrajine i Rusije, poučno je prisjetiti se kubanske krize 1962. godine. Postojala je prijetnja nuklearnog rata između Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza (SSSR). Što je bio uzrok sukoba u to vrijeme? Godine 1961. Sjedinjene Države instalirale su svoje nuklearne projektile Jupiter u Turskoj i Italiji, odmah izvan “vrata” Sovjetskog Saveza, što su Sovjeti shvatili kao prijetnju vlastitoj sigurnosti. U isto vrijeme, CIA je pripremala invaziju na Kubu i rušenje tamošnje vlade.

Podsjeća li sve to na proširenje NATO-a na istok i ulogu koju je CIA odigrala u Narančastoj revoluciji 2004. i promjeni vlasti u Ukrajini? Ovaj put Rusija nije postavila svoje nuklearne bojeve glave na Kubi, ali već godinama upozorava kako širenje NATO-a vidi upravo pred svojim “vratima” kao prijetnju vlastitoj sigurnosti.

Imali smo sreće s kubanskom krizom, jer su se Kennedy i Hruščov složili da obojica povuku svoje nuklearne bojeve glave pod nadzorom UN-a. SAD iz Turske i Italije, i SZ s Kube. Castro je rekao da neće prihvatiti novo oružje pod uvjetom da SAD osigura da neće izvršiti invaziju na Kubu. Državnici su čak shvatili da je izravan razgovor koristan, a 1963. uspostavili su izravnu komunikacijsku liniju jedni s drugima, javnosti poznatu kao crveni telefon. U to vrijeme, na sreću, SAD nije izjavio da Sovjetski Savez treba vojno pobijediti.

Nije bilo pametnjaka koji je tvrdio da mir treba osigurati s više oružja i više naoružanja. Kennedyjeva izjava je poznata: “Čovječanstvo mora završiti rat prije nego što rat ubije čovječanstvo.” Zapadni političari danas pozive na okončanje rata nazivaju izdajom. Uzalud čekamo politiku koja će spriječiti Treći svjetski rat. Onaj koji će okončati rat u Ukrajini u roku od 24 sata, spriječiti sukobe između Palestine i Izraela, smiriti napetosti u Aziji i normalizirati odnose s Kinom. Postoji li takav heroj?

Trump i NATO

Samo jedan političar tvrdi da je ovaj heroj. Adut. “Ja sam jedini koji će spriječiti Treći svjetski rat”, rekao je u predizbornim govorima. Međutim, tamo gdje su političari uplašeni, a javno mnijenje pažljivo manipulirano, EU reagira nepravomoćno na njegova obećanja. Istina, Trump je lagao ili se prevario 30.573 puta tijekom svog predsjedničkog mandata, nabrojio je Washington Post, za koji se vjeruje da je 21 put dnevno. Nažalost, da bismo izbrojili laži političara, te prakse nisu obvezne za sve politike i stoga ne znamo je li to puno ili malo. Međutim, smatramo da drugi političari nisu imuni na laži ili dezinformacije. Kao ni multinacionalne kompanije, pogotovo kada je riječ o novim oblicima iskorištavanja radnika i okoliša.

Nije li važno laže li političar 21 put dnevno ako samo njegova politika sprječava ratove i razaranja? Hoće li SAD napustiti NATO pod Trumpom i pridonijeti njegovom raspuštanju? Kada je Varšavski pakt raspušten 1991. Da se to dogodilo, ne bismo svjedočili širenju NATO-a prema istoku, ne bismo potrošili toliko novca na oružje u njegovim zemljama članicama i ne bismo imali globalno naoružanje. I bilo bi manje mrtvih.

Čini se da su strah i, posljedično, militarizam u EU sada toliko rašireni da će mnoge zemlje odbiti odustati od vojnog pakta. Ali vojni pakt bez SAD-a mogao bi imati potpuno različite geopolitičke ciljeve, druge vođe, i bio bi podređen politici, a ne obrnuto. Rusija bi također mogla biti dobrodošla u nju, čime bi se poduprla uzajamna sinergija interesa. Ispada da članovi vojnog pakta ne napadaju jedni druge. Zvuči li ovo previše utopijski? Rusija je 1991. pisanim putem obavijestila NATO da je njegov dugoročni cilj članstvo u Paktu. Deset godina kasnije, Putin je više puta naznačio da ima razumijevanja za tu ideju. Članstvo u europskom vojnom paktu koji se bitno razlikuje od onih u NATO-u vjerojatno bi ponovno bilo zanimljivo Rusiji.

Trump je optužen za pad liberalne demokracije. Međutim, demokracija također opada u EU-u. Iznenađuje li doista ikoga ako državni čelnik pokuša profitirati od Trumpa, zaposli svoje sljedbenike, pokuša ograničiti pravosuđe koje bi mu moglo pogledati pod prste ili izbaci gospodarstvo mjerama koje ne poštuju zaštitu okoliša?

Zar ne postoje neke od tih osobina u svakom političaru? Nema sumnje da su sloboda, demokracija, zaštita okoliša i kvaliteta života važni. Ali prvo je potreban mir, a onda sve ostalo. Neka Trump spriječi Treći svjetski rat i završi rat u Ukrajini u roku od jednog dana, jer drugi političari to ni ne žele. Samo ako smo živi, moći ćemo sami regulirati sve ostalo.

Dr. Saša Prešern/hrvatski-fokus.hr