Zadnji komentari

Masovni prosvjedi poljoprivrednika diljem Europske unije

Pin It

Ogorčeni seljaci stigli pred EU Parlament u Bruxellesu: 'Bez  poljoprivrednika nema hrane' - tportal

U petak 23. veljače u Bruxellesu je održan sastanak krovne organizacije europskih poljoprivrednih proizvođača poznat pod skraćenim nazivom COPA-COGECA, a u ranim posljepodnevnim satima održana je i najavljena konferencija za medije na kojoj su sudjelovali Christiane Lambert i Lennart Nilsson, predsjednici COPA i COGECA-e te Patrick Pagani, zamjenik glavnog tajnika.   

Više od 60 organizacija poljoprivrednika iz 27 država članica EU-a poslalo je otvoreno pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen i belgijskom premijeru Alexanderu De Croou uoči održavanja sastanka Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish Council) najavljenog za ponedjeljak 26. veljače. (Sadržaj otvorenog pisma može se pročitati na internetskoj stranici COPA-COGECA: https://copa-cogeca.eu).

Početkom ovog tjedna mediji diljem Europske unije objavljivali su članke o masovnim prosvjedima nezadovoljnih poljoprivrednika, a jedan od češćih naslova bio je: „Poljoprivrednici u Bruxellesu prosvjeduju: Glavnim gradom EU-a širi se smrad stajnjaka.“

Naime, masovni prosvjedi poljoprivrednika proširili su se posljednjih tjedana Europskom unijom, radi čega su se u ponedjeljak 26. veljače (2024.) u Bruxellesu sastali ministri poljoprivrede zemalja članica Europske unije (Agrifish Council) kako bi raspravili o najnovijim problemima u poljoprivredi i sve masovnijim prosvjedima nezadovoljnih poljoprivrednika. 

Stoga je istoga dana u Bruxellesu održan prosvjed poljoprivrenika u kojem je, prema izvješću policije u grad ušlo 900 traktora.

Mediji su izvještavali: „Smrad stajskog gnoja, zapaljenih guma i suzavca proširio se središtem Bruxellesa u ponedjeljak dok su se prosvjednici farmeri okupili u Europskoj četvrti grada, eskalirajući svoju akciju protiv poteškoća za koje okrivljuju ekološku politiku EU-a, pritiske na cijene i uvoznu konkurenciju.“

„Dugačka kolona traktora kretala se ulicom Rue de la Loi, glavnom prometnicom, krećući se prema kružnom tijeku Schuman — blizu mjesta gdje su se sastajali ministri poljoprivrede EU-a pod jakom stražom belgijske policije.

U kaotičnim scenama, policija je postavila bodljikavu žicu ispred institucija EU-a i dočekala buntovnu gomilu vodenim topovima. Prosvjednici su palili gume, bacali gnojivo na ulicu i posipali policiju sijenom.“

„Belgijski i talijanski sindikati donijeli su sa sobom čitav niz pritužbi, od pada prihoda i povećanja troškova proizvodnje pa do toga da ih prehrambene tvrtke premalo plaćaju a inozemni proizvodi prodaju se pod nižim cijenama. To su ista pitanja koja su poljoprivrednike dovela u Bruxelles prije tri tjedna, kada su srušili kip i jajima gađali Europski parlament.“

„Danas smo ovdje jer želimo istinske zakone o poljoprivredi i hrani,“ rekao je Mark Wulfrancke, službenik za politiku Flamanskog općeg sindikata poljoprivrednika (Algemeen Boerensyndicaat). „Na nacionalnoj razini, političari uvijek pokazuju na EU — mi smo tu kako oni to više ne bi mogli činiti.“

Prosvjedujući, poljoprivrednici su se jasno i odlučno izrazili u točkama svojih govora te upozorili vladajuće u Europskoj uniji na probleme s kojima se suočavaju radi sporazuma o slobodnoj trgovini, smanjenih prihoda te zahtijevaju jednostavniju zajedničku poljoprivrednu politiku“ – Marianne Streel, predsjednica Flamanske federacije za poljoprivredu.

Marieke Van De Vivere, poljoprivrednica iz podrujča Ghent u Belgiji, za Associated Press izjavila je slijedeće: „Pozivam ministre da dođu k nama i jedan dan provedu radeći na polju, ili sa životinjama i uvjere se kako to nije nimalo lako … zbog pravila koja nam oni nameću.“ (https://apnews.com/article/ ).

„Uvoz žitarica, piletine i šećera iz Ukrajine zajednička je briga, kao i strah da će nas preplaviti jeftina južnoamerička govedina ako EU sklopi trgovinski sporazum sa zemljama Mercosura.“

Prosvjedi su se rasplamsali diljem Europe dok poljoprivrednici iznose slične pritužbe. Poljoprivrednici u Poljskoj blokiraju granicu s Ukrajinom, a francuski farmeri prošlog su tjedna zauzeli sjedište multinacionalne mljekarske kompanije Lactalis i napali kamion s mlijekom u znak prosvjeda zbog (niskih) cijena koje njima tvrtka plaća.

Ostavljeni

Drugi prosvjedi opširnije su govorili o osjećaju ostavljenosti. „Biti poljoprivrednik znači igrati na burzi… Ovdje je danas golem broj mladih jer postavljamo pitanja o našoj budućnosti,“ rekla je France Kallen, 25-godišnja učiteljica u školi agronomije za tinejdžere u Valoniji.

Masovni štrajk poljoprivrednika i u Poljskoj

O masovnom štrajku poljoprivrednika u Poljskoj izvjestio je Julian Rose, poljoprivrednik koji se bavi organskom poljoprivredom, te je ujedno i televizijski voditelj i poznati međunarodni aktivist, autor četiri knjige od kojih posljednja ima naslov: „Overcoming the Robotic Mind – Why Humanity Must Come Through.“ U ovoj knjizi Rose jasno i glasno poziva na otpor novom despotizmu Novog svjetskog poretka. 

Poljoprivrednici u Poljskoj započeli su diljem zemlje masovne prosvjede 9. veljače 2024. te blokirali željeznički transport ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda. Poljskim poljoprivrednicima pridružili su se poljoprivrednici iz Njemačke, Belgije, Francuske, Nizozemske i dr. koji zajedno blokiraju ceste u Poljskoj prema Ukrajini.

Nakon šokantnog otkrića tisuća tona ilegalne ukrajinske uljane repice u skladištima u blizini ukrajinske granice, poljski poljoprivrednici obećali su da će pojačati svoje akcije protiv uvoza hrane izvan EU-a i povećati pritisak na Bruxelles, dok istovremeno vlada u Poljskoj odustaje od provedbe ‘Green Deala’ (europski „Zeleni sporazum ili dogovor“ usvojen 2020.)  i zabranjuje nekontrolirani masovni uvoz hrane u Poljsku.

I u Poljskoj štrajkaju

NSZZ RI Solidarność 9. veljače 2024. najavio je 30-dnevni generalni štrajk poljoprivrednika, koji je naišao na neviđenu podršku cijele poljoprivredne zajednice i javnosti.

U priopćenju Sindikata poljoprivrednika Nacionalne solidarnosti od 16. 2. 2024. o generalnom štrajku poljoprivrednika stoji: „Znamo da je ovo samo početak dugog puta do pobjede…“

Problem isplativosti poljoprivredne proizvodnje, prerađivačke i drugih industrija u našoj zemlji je nekontrolirani priljev robe iz Ukrajine, koja se uvozi zbog otvaranja granice Europske Unije s tom zemljom.

„Stoga za 20. veljače, u sklopu 30-dnevnog općeg štrajka poljoprivrednika, najavljujemo da će sve prosvjedne aktivnosti biti usmjerene na potpunu blokadu svih graničnih prijelaza Poljske s Ukrajinom i prosvjede na terenu.

Ne samo da će granični prijelazi biti blokirani, već i prometna čvorišta i pristupne ceste do pretovarnih željezničkih postaja i morskih luka.“ …Naše akcije imaju samo jedan cilj: „Osigurati sigurnost hrane u zemlji, pružajući javnosti zdravu i vrhunsku poljsku hranu.”

Početkom prošlog tjedna, 19. veljače, održan je prosvjed poljoprivrednika u Đakovu i Čakovcu. Prosvjed hrvatskih poljoprivrednika održan je kao znak potpore njihovim kolegama diljem EU-a koji već mjesecima prosvjeduju.

Hrvatski poljoprivrednici svojim prosvjedom također su željeli izvjestiti javnost o problemima s kojima se suočavaju. Mato Brlošić, član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore rekao je kako se 80 posto svih problema odnosi na promjene u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) u Europskoj uniji, dok se 20 posto odnosi na samu Hrvatsku. Štoviše, Brlošić je upozorio da hrvatski poljoprivrednici nisu ni svjesni što sve (do)nose promjene u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU-a:  znatno smanjenje potpora, nekontrolirani uvoz žita i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine te liberalizacija trgovine, posebno sa zemljama MERCOSUR-a (trgovinski blok kojeg čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj, o čemu sam također već pisala u Hrvatskom fokusu).

Izvor:

Allesandro Ford i Claudia Chiappa: „Chaos, fires and tear gas roil Brussels as farmers clash with police,“ POLITICO, 26. veljače 2023.; www.politico.eu/article/

Julian Rose: „Polish Farmers to Block Entire Border with Ukraine as Well as Transport Hubs, Railway Depots and Seaports“ – Global Research, 19. 2. 2024.

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med./hrvatski-fokus.hr