Zadnji komentari

Rusija proizvodi tri puta više streljiva od SAD-a i EU-a zajedno i ‘2024. će osvojiti još mnogo Avdiivki’

Pin It

NATO-ove obavještajne procjene o ruskoj obrambenoj proizvodnji sugeriraju da se čini kako je Rusija na putu da proizvede gotovo tri puta više topničkog streljiva od SAD-a i Europe, što je ključna prednost prije još jedne očekivane ruske ofenzive u  Ukrajini kasnije ove godine – piše u srijedu CNN, referirajući se na sinoćnji intervju ruskog predsjednika Vladimira Putina za televiziju Rusija-1.

Također navodi, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika NATO saveza, kako ruske tvornice topničkog streljiva rade u režimu “24/7” u rotirajućim 12-satnim smjenama.

Međutim, rusko pojačanje još uvijek nije dovoljno da zadovolji svoje potrebe, kažu američki i zapadni dužnosnici, dok obavještajni dužnosnici zapada ne očekuju da će Rusija kratkoročno ostvariti velike dobitke na bojnom polju.

Ovdje podsjećamo kako je to suprotno onome što je prekjučer na saslušanju pred Odborom za obavještajne poslove kazao ravnatelj CIA-e William Burns.

Rusija će ove godine osvojiti još mnogo Avdiivki

Burns je tada upozorio da, ukoliko Kongres ne odobri Bidenov prijedlog proračuna o dodjeli 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, njoj prijeti poraz i da će Rusija do kraja ove godine osvojiti „još mnogo Avdiivki“.

Ako pak Ukrajina dobije navedenu pomoć, ona će ne samo spriječiti njen poraz, već će Ukrajina početkom 2025. godine ponovo preuzeti inicijativu na bojištima – smatra Burns.

“Međutim, bez značajne pomoći u vidu dodatnih izdvajanja, čini mi se da je pred nama puno crnja budućnost. Ukrajina će vjerojatno izgubiti teritorij i, očito, značajan teritorij 2024. godine… Njima nestaje streljiva, a nama nestaje vremena da im pomognemo”, kazao je William Burns, dodajući kako smatra da Rusija još nije zainteresirana za pregovore s Ukrajinom i da smatra da „vrijeme radi za nju“.

geopolitika.news