Zadnji komentari

Milanović zaziva stvaranje Treće republike: Sada ostaje samo jedno jednostavno pitanje

Pin It

Šibenski - Milanović: Plenković je za mene nula, ali je predsjednik HDZ-a i  komunjara! Ubrzo stigao odgovor premijera

Kako bi se uopće mogao odviti konačni obračun Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, a da se država pri tom ne zatrese? Nikako! To je oduvijek jedini točan odgovor. Mora se tresti. S jedne strane Hrvatska je integrirana u Europsku uniju, Europsku monetarnu uniju i Schengen sa skromnim, ali stabilnim javnim financijama i titulom najsigurnije europske zemlje za noćnu šetnju.  

S druge strane država je to čiji građani ne mogu bez izdašnog sudjelovanja stranih radnika obaviti ni sjetvu ni žetvu ni berbu, a ni turističku sezonu i s gospodarstvom koje ne može građane ni nahraniti niti ih ugrijati, dok ih javne financije sve manje mogu liječiti i obrazovati. A rast cijena bi nam do kraja godine mogao biti najveći u eurozoni. 

No, je li Hrvatska zemlja čije će institucije u zakonima i procedurama biti sposobne naći rješenje za situaciju koju su strani mediji opisali kao "duboku političku krizu" ili ćemo se u naredna četiri tjedna na sve načine sunovratiti na razinu nesigurnosti koja nam ne bi smjela biti svojstvena?

Od petka do ponedjeljka hrvatska se politika okrenula naglavce. Predsjednik Republike odlučio je biti kandidatom za premijera i nositi izbornu listu svoje bivše stranke SDP-a, no Ustavni sud mu je glasovima većine sudaca izdao upozorenje da će svaki njegov nastup u svojstvu kandidata na izborima i svako predstavljanje njega kao potencijalnog premijera smatrati kršenjem Ustava, pa bi bude li se to događalo posljedica bi mogla biti i poništavanje izbora. 

Milanović je postao zabranjeno voće

Milanović je postao zabranjeno voće pa svojoj bogatoj retorici može slobodno dodati Evu i Adama. No, Milanoviću nije zabranjeno nakon što izbori prođu, ukoliko mu izabrana većina to ponudi, da prihvati poziciju mandatara nove vlade, prije čega bi svakako morao dati ostavku na poziciju predsjednika Republike kako bi preuzeo onu premijera. 

No, prije svega toga treba dobiti većinu glasova za ono što je nazvao "Treća Republika" što, ako nije samo politička parola, nosi i namjeru mijenjanja tog istog Ustava oko čijeg se kršenja posljednjih dana koplja lome. Za što je pak potrebna dvotrećinska parlamentarna većina. 

Milanovićeva "Treća Republika" nudi se naslijepo jer je "Druga Republika" njezinom ponuđaču zabranila da o tome govori, a zabranom je ukinuta i mogućnost i da mu se postavljaju pitanja. 

Milanović želi biti premijerom, a to je rekao i nakon upozorenja Ustavnog suda pozivajući građane bez ikakve zadrške da glasuju za SDP, Možemo, Most ili Domovinski pokret, samo ne za HDZ. Od HDZ-a Milanović želi spasiti narod i državu. Takva je retorika. Takva je poruka.  Nepoznata i nedorečena "Treća Republika" trebala bi rasti na revolucionarnom zanosu buntovnog političara bez da znamo kako je ona zamišljena.

Jesu li stigli ovoliko daleko misliti?

Koliko ima županija ili ima regija? Ima li i dalje jedan parlamentarni dom i ima li dijaspora pravo glasa na demokratskim izborima? Je li u Trećoj Republici brak zajednica muškarca i žene, imamo li i dalje najviši PDV u Europi i hoćemo li uvoditi porez na imovinu? Kako će Treća Republika urediti problem apartmanizacije obale i iseljavanja mladih, kakav će stav zauzeti prema useljavanju stranaca i migrantskoj politici?

Koliko će Sveučilišta imati Treća Republika, hoće li u njoj Hrvatska elektroprivreda biti privatno ili i dalje državno poduzeće? I tko će biti ravnatelj/ica Hrvatske radio televizije? I naravno, kako je zamišljeno da se oko svega toga dogovore SDP, Most, Možemo i Domovinski pokret, skupina koju predsjednik Republike spominje. Ili nisu stigli toliko daleko misliti? 

Pravo je pitanje jesu li trebali uopće misliti toliko daleko ili su afere u posljednjih osam godina vlasti "Druge Republike" dovoljno nagrizle njezino postojanje pa će je revolucija sada lako srušiti iako zapravo ne znamo što ta revolucija nosi, osim da je o darovima riječ. Ne znamo ni za koga su. Zoran Milanović ne smije nastupati kao kandidat, ali on to više niti ne mora. Nastupio je u petak 15. ožujka dovoljno glasno da je svima sve jasno.Treba li građanima da budu spašeni?

Naredna četiri tjedna svaki će se dan govoriti o Zoranu Milanoviću s jedne strane vage i Andreju Plenkoviću s druge strane vage. To je stvarnost izbora bez obzira kakvu političku formu im zadavalo tumačenje Ustava. Sve do one točke do koje možda dođemo, a možda i ne, a riječ je o mogućnosti da se zbog ponašanja izabranog predsjednika Republike ponište raspisani izbori za Hrvatski sabor.

I to je ono što bi Zoran Milanović svojim ponašanjem trebao nastojati izbjeći pa makar u nekom trenutku pomislio da kako bi mu izazivanje takvog raspleta išlo u prilog. Ne bi. Na kraju se plješće onima koji su sklopili mir, a ne onima koji su započeli rat. Građani u naredna četiri tjedna imaju pred sobom samo jedno jednostavno pitanje, a to je - treba li im da budu spašeni? 

Dragana Radusinović/direktno.hr