Zadnji komentari

Izrael pokrenuo operaciju na jugu

Pin It

Šef UN-a Antonio Guterres pozvao je u nedjelju u Kairu Izrael da “ukine posljednje prepreke” za ulaz pomoći u Pojas Gaze koji je suočen s glađu, još jednom zatraživši od te zemlje i palestinskog Hamasa “trenutačni prekid vatre” kako bi se zaustavila “noćna mora” stanovnika, prenosi France Presse.

Izraelsko bombardiranje i borbe bjesne na palestinskom području, opkoljenom i na rubu gladi, dok pregovori o primirju ne pokazuju znakove napretka unatoč pojačanom pritisku Sjedinjenih Američkih Država. U bombaškim napadima poginule su 84 osobe u zadnja 24 sata, prema Hamasovom ministarstvu zdravstva, posebice u gradu Gazi, na sjeveru, te u Khan Yunisu i Rafi, na jugu.

Izraelska vojska pokrenula je novu vojnu operaciju u gradu Khan Yunisu na jugu Pojasa Gaze, priopćila je vojska u nedjelju, prenosi Anadolu. Vojno priopćenje navodi da je u operaciji pogođeno oko 40 ciljeva u četvrti Al-Amal u južnom dijelu grada. Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca priopćilo je rano u nedjelju da su izraelske snage upale u medicinski kompleks Nasser i bolnicu Al-Amal u gradu uz jaku pucnjavu. Organizacija je priopćila da su izraelske snage ispalile dimne bombe na bolnicu Al-Amal kako bi natjerale medicinsko osoblje, pacijente i raseljene Palestince koji su se sklonili u bolnicu da napuste objekt. U napadu je navodno povrijeđen jedan Palestinac. Prema humanitarnoj skupini, izraelske snage zahtijevale su od onih koji su bili u bolnici “da je napuste polugoli”

“Kada pogledate Gazu, izgleda kao da su četiri jahača apokalipse protutnjala onuda, šireći rat, glad, osvajanje i smrt”, rekao je Guterres na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem. “Cijeli svijet vjeruje da je krajnje vrijeme da se utiša oružje i uspostavi trenutni prekid vatre”, dodao je. Ranije u nedjelju Guterres se sastao i s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, zajedno s čelnikom UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), Philippeom Lazzarinijem.

Egipat – tradicionalni posrednik

Pet i pol mjeseci razornog rata gurnulo je Pojas Gaze u katastrofalnu humanitarnu situaciju. Rat je izbio 7. listopada nakon napada Hamasa na izraelsko tlo koji je rezultirao smrću najmanje 1160 ljudi, većinom civila, navodi AFP na temelju službenih izraelskih podataka. Prema tim podacima, oko 250 ljudi je oteto, a njih 130 su još uvijek taoci u Gazi, od kojih se vjeruje da su 33 umrla. U znak odmazde, Izrael je obećao uništiti Hamas koji je na vlasti u Gazi od 2007. Njegova vojska je pokrenula ofenzivu koja je ostavila 32.226 mrtvih u Gazi, prema najnovijem izvješću ministarstva zdravstva islamističkog pokreta.

Guterres je u subotu u Egiptu osudio “bol” stanovnika Gaze, zarobljenika “beskonačne noćne more”, tijekom putovanja do prijelaza Rafa. Izrael je od 9. listopada uveo potpunu opsadu Gaze i strogo kontrolira pomoć koja uglavnom stiže iz Egipta preko Rafe. Te kontrole smanjuju, prema UN-u, broj kamiona koji ulaze na palestinski teritorij. “S jedne strane granice vidimo humanitarne kamione dokle god seže pogled, s druge humanitarnu katastrofu koja je svakim danom sve gora”, istaknuo je Guterres.

Također je naglasio “ključnu političku i humanitarnu ulogu Egipta sa zračnom lukom al-Ariš i graničnim prijelazom Rafa, ključnim arterijama za ulazak vitalne pomoći u Gazu.” Prva arapska država koja je priznala Izrael, Egipat je tradicionalni posrednik između Izraelaca i Palestinaca. S Katrom je pridonio stanci u neprijateljstvima koje je omogućilo oslobađanje talaca i palestinskih zarobljenika krajem studenoga.

geopolitika.news