Zadnji komentari

SDSS izlazi samostalno na izbore: Pupovac bez konkurencije, kao i Radin kod Talijana

Pin It

POVIJESNE NEZNALICE RADIN I PUPOVAC: Hrvatski naziv mleci znači prevarant,  Dalmat znači Hrvat! | HOP

Kao jedinstveni fenomen u Europi Hrvatska u Sabor bira 8 zastupnika nacionalnih manjina. Kao jedini kandidat talijanske manjine 14. put u izbornu kutiju će ući Furio Radin. Tako će se i na ovim parlamentarnim izborima ponovno posložiti ”stara ekipa”. 

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) na parlamentarne izbore izlazi samostalno, kao i inače u XII. izbornoj jedinici. Kandidati će biti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, te potpredsjednice Dragana Jeckov i Anja Šimpraga, odlučila je u nedjelju Glavna skupština stranke. Pupovac je spomenuo i mogućnost izlaska nekih kandidata u VII. izbornoj jedinici, no kao stranka izlaze sigurno u XII.

Kao jedinstveni fenomen u Europi Hrvatska u Sabor bira 8 zastupnika nacionalnih manjina. Kao jedini kandidat talijanske manjine 14. put u izbornu kutiju će ući Furio Radin. Tako će se i na ovim parlamentarnim izborima ponovno posložiti ”stara ekipa”. Među Srbima, koji imaju pravo na čak tri zastupnika, drži je Milorad Pupovac, a među Talijanima ponovno bez konkurencije, Furio Radin, najdugovječniji saborski zastupnik u Hrvatskom saboru

Pupovac kaže da nikad nije htio vladati Hrvatskom

Milorad Pupovac je na Glavnoj skupštini stranke rekao kako je u proteklih 25 godina SDSS nosila odgovornost i vladala u nizu gradova i općina, ali da ”nikada nije imala pretenzije vladati Hrvatskom, a nema ih ni sada”.

”Podržavali smo one za koje smo smatrali da udovoljavaju minimumu političkih vrijednosti koje nisu samo od interesa za Srbe u Hrvatskoj, nego i za Republiku Hrvatsku. Kada smo ocijenili da te političke minimalne vrijednosti nismo imali kome povjeriti i s kim podijeliti, to nismo učinili. Pa ni u vrijeme kada je Srba u Hrvatskoj bili puno više od 3,2 posto”, kazao je Pupovac. Tvrdi i kako oni koji govore da Srbi vladaju Hrvatskoj šire mržnju i ne govore jezikom činjenica, prenosi N1.

O izlasku na izbore u 7. izbornoj jedinici

Milorad Pupovac je rekao kako se razmišljalo da stranka izađe na izbore i u 7. izbornoj jedinici.

”Tu postoje neke ideje i neke ponude, (…) ali odluka je definitivno donesena da kao stranka idemo u 12. izbornu jedinicu. Hoće li će se netko od članova SDSS-a pojaviti na nekoj listi, to je stvar Predsjedništva i ocjene koliko to ima smisla”, rekao je Milorad Pupovac.

Kako funkcionira XII. izborna jedinica

XII. izborna jedinica je zasebna izborna jedinica za pripadnike autohtonih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. O izboru zastupnika iz XII. izborne jedinice piše u članku 13. Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora. ”Pripadnici autohtonih nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj, biraju svoje zastupnike u Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora u jednoj izbornoj jedinici koju čini cjelokupno područje Republike Hrvatske.”

Republika Hrvatska u Hrvatski sabor bira 8 zastupnika nacionalnih manjina, što je fenomen jer nitko u Europi nema toliki broj zastupnika nacionalnih manjina kao mi. Kome to odgovara? Odgovara dvama najvećim strankama – HDZ-u i SDP-u, i to iz razloga što kod sastavljanja vlade uvijek mogu računati na ovih 8 ruku kako bi skupili većinu i ponovno preuzeli vlast. To je ujedno i jedan od ključnih razloga zašto se u RH svim silama zaustavlja svaki pokušaj promjene izbornog sustava.

Pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika u Sabor. Pripadnici mađarske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika u Sabor. Pripadnici talijanske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika u Sabor. Pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor. Pripadnici austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor. Pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor.

Fenomen kandidature Furija Radina

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine ove godine 14. put će biti kandidat talijanske nacionalne manjine. No njemu je mandat kao i prethodnih godina osiguran jer je obično jedini kandidat za predstavnika talijanske manjine. Radin će tako postati zastupnik, ako na izborima osvoji samo jedan jedini glas birača.

Furio Radin rođen je 1950. u Puli. Diplomirao je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je bio aktivan u Savezu socijalističke omladine Hrvatske u kojemu je bio zadužen za znanstvenu aktivnost mladih. U Hrvatski sabor prvi puta je ušao 1992. godine. Njegov brat Fabrizio Radin bio je župan Istarske županije.

U svibnju 2018. godine Radin je referendumsku inicijativu Narod odlučuje o pravednijem izbornom sustavu prozvao ”ksenofobičnošću i otporom prema svima koji ne zadovoljavaju nacionalni standard i koji su drugačiji”, te poručio kako s velikim zadovoljstvom sluša da su ”svi koji politički zdravo i humanistički misle protiv tog referenduma”.

U veljači 2020. godine Furio Radin je kazao: ”Mi smo uz Plenkovića zato što smo za lijevi centar, a ne za desnicu”. Radin, koji je u saborske klupe prvi put ušao još daleke 1992., najdugovječniji je saborski zastupnik. Tijekom izborne kampanje 2016. Furio Radin je kazao da će se ”dušom i tijelom nastaviti boriti protiv nacionalizma jer je on zlo ovih prostora”.

narod.hr