Zadnji komentari

Njemačka: Liječnik odbija liječiti političara AfD-a

Pin It

Verfassungsschutz: AfD in Sachsen ist gesichert rechtsextremistisch

Liječnik u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg odbija liječiti jednog od svojih pacijenata jer se radi o lokalnom političaru koji je član stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Navodno je liječnikova odluka bila potaknuta člankom u lokalnim novinama. Tamo je liječnik vidio fotografiju političara Heika Nüßnera na događaju gradske organizacije AFD-a u Lahru. Zbog ove fotografije liječnik mu je rekao da pronađe novu ordinaciju, a razlog su njihovi “dijametralno različiti politički stavovi”.

Nüßner, koji je prethodno 26 godina bio političar demokršćana (CDU), rekao je za list Bild da je bio “vrlo iznenađen ovakvom reakcijom. Tvrdi da nikada nije razgovarao s liječnikom o svojem političkom angažmanu. Postupak liječnika opće prakse opisao je kao “vrlo nedemokratski”, piše Remix.

Političar AfD-a je rekao: “Bio sam razočaran CDU-om zbog njihove europske politike i politike prema migracijama, kao i odbacivanju nuklearne energije. Za mene je AfD ‘novi CDU’, a nikako desničarski ekstremisti.”

Političar AfD-a je prije tri godine doživio nesreću zbog koje je ostao vezan za invalidska kolica. Kada je početkom ožujka od liječnika zatražio recept, liječenje mu je odbijeno. Nüßner je podijelio kopiju e-pošte koju su razmijenili on i liječnik, čije ime Nüßner ipak nije želio otkriti.

Liječnik je odgovorio Bildu da je fotografija političara bila samo “šlag na torti”.

“Pacijenta sam već prije smatrao vrlo neugodnim, bio je vrlo zahtjevan, a ponekad i agresivan, rekao je. Prema medicinskoj etici, uskraćivanje liječenja na temelju različitih stavova ili zato što se ne slažete s politikom vašeg pacijenta ne zadovoljava medicinske standarde. Međutim, za pacijente koji predstavljaju prijetnju ili veliku smetnju medicinskoj praksi, liječnicima je dopušteno uskratiti skrb, ali samo ako ne postoji neposredna medicinska prijetnja.

Liječnik je međutim tvrdio da lijekovi koje je Nüßner tražio “nisu neophodni”.

Liječnik je za Bild rekao da nije želio podržati bilo kakve “nedemokratske tendencije”, budući da je AfD pod nadzorom zbog ekstremizma od strane Ureda za zaštitu ustava (BfV).

Rekao je da će, ako političaru AfD-a bude potrebna hitna njega, liječiti njega i bilo koga drugoga “bez obzira na njihovu ideologiju”.

Ovo nije prvi slučaj da je liječnik odbio liječiti političara

Kandidatkinji AfD-a Andrei Zürcher također je 2021. liječnik opće prakse otkazao liječenje, također u pokrajini Baden-Württemberg. U Zürcherinom slučaju, liječnik je također saznao za njezinu političku aktivnost iz fotografije u lokalnim novinama.

“Rekao je da je zbog toga odnos povjerenja uništen i da više ne može dati 100 posto u mom liječenju”, rekla je žena koja boluje od kronične bolesti.

Trećina Nijemaca kaže da bi razmotrila glasovanje za Alternativu za Njemačku, a većina Nijemaca – barem u nekim anketama – kaže da bi mogli podržati vladajuću koaliciju koja uključuje i AfD. Međutim, još uvijek postoji značajan udio stanovništva koji se odlučno protivi toj stranci. Slučaj ovog liječnika tj. njegovo odbijanje pacijenta smatra se ozbiljnom etičkom dilemom. Takvi slučajevi mogu povećati političku polarizaciju u Njemačkoj.

narod.hr