Zadnji komentari

Pupovac žali što SDSS nema i četvrti mandat

Pin It

Pupovac o izborima govorio na kontroverznoj srpskoj televiziji: S njim je gostovao Savo Štrbac

Žao nam je da nismo išli u VII. izbornoj jedinici te da eventualno osvojimo i četvrti mandat, ali to je splet političkih okolnosti za koji nismo našli načina da ga predvladamo.

Izbori za 11. saziv Hrvatskog sabora nisu prošli nezamjećeno niti u Srbiji. Tako je na provučićevskoj Happy TV, poznatoj i po gostovanjima ratnog zločinca Vojislava Šešelja, gostovao bivši srpski političar Savo Štrbac, ministar informiranja tzv. Republike Srpske Krajine, a putem telefonske veze priključio se i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac. 

"Relativni pobjednik je i ovaj put HDZ, s nešto manje mandata negoli prije četiri godine, ali u cjelini gledano nakon svega što se prošlo, ali i stoga što je riječ o trećem mandatu, oni to smatraju dobrim rezultatom s ozbiljnim šansama da formiraju novu većinu", započeo je svoj komentar Pupovac. Štrbac je komentirao da je Zoran Milanović sa svojim potezom zapravo mobilizirao HDZ-ove birače, na što se Pupovac nadovezao da pokušaj udruživanja protiv HDZ-a ni ovaj put nije uspio te da će po svoj prilici glavni akter u sastavljanju većine biti HDZ.

"Ljudi koji poznaju hrvatsku politiku teško da su mogli očekivati išta drugo. Došlo je do porasta desnog biračkog tijela, a slabljenja lijevog. Također, došlo je do smanjivanja utjecaja umjerenijeg desnog krila hrvatske politike, a to je današnji HDZ. Ovog trenutka važno je pronaći formulu da se ono što se dogodilo u proteklih mjesec dana stavi u red za što treba ozbiljna pamet. Ipak, ne mogu eksplicitno odgovoriti na vaša pitanja jer ne bi bilo pametno da pridonosim stvaranju ishoda pregovaračkih procesa u kojem mi nismo glavni akter, ali možemo biti jedan od aktera", rekao je čelnik SDSS-a.

Žao im je da nemaju i četvrti mandat

Komentirajući rezultate svoje stranke, Pupovac je rekao kako su željeli veći broj glasova, što su i ostvarili. Također, sretni su i stoga što je razlika između svih troje kandidata prilično ujednačena. "To je znak čvrste povezanosti između SDSS-a i srpskog biračkog tijela. Žao nam je da nismo išli u VII. izbornoj jedinici te da eventualno osvojimo i četvrti mandat, ali to je splet političkih okolnosti za koji nismo našli načina da ga predvladamo. Ovo su okolnosti koje za nas nisu bile jednostavne jer su mnogi svoju kampanju gradili na nama, odnosno protiv nas", požalio se. 

"Pojedine političke grupacije na skroz desnom spektru vratile su u politički život srpsko pitanje te su povezale nas i Andreja Plenkovića u jednu priču. Ni ovi izbori nisu bili lišeni prisustva srpskog pitanja u njegovim demonskim dimenzijama u doslovnom smislu. Postoji dio političkog spektra u Hrvatskoj koji je opsjednut srpskim pitanjem jer se ne respektira činjenica da su Srbi veoma krhka manjina u Republici Hrvatskoj, usmjerena na dvije stvari, a to su da vodi brigu o sebi te da ima što je moguće manje netolerancije prema njima i općenito u političkom životu", zaključio je.

direktno.hr