Zadnji komentari

U sjeni sastavljanja Vlade pala važna vijest: Plenković je već kandidat za čelnu poziciju u Uniji

Pin It

Dok je javnost zaokupirana time tko će sastaviti novu Vladu, premijer Andrej Plenković već se kandidirao za čelnu poziciju u Europi.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen polako gubi potporu konzervativne grupacije europskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu, piše Bild. 

Prema pisanju njemačkog tabloida na čelu Europske komisije mogao bi osvanuti hrvatski premijer Andrej Plenković ili grčki premijer Vlade Kyriakosu Mitsotakisu. I Plenković i Mitsotakis navodno su već izrazili interes za tu ponudu.  

Šuška se da je kandidatkinja i predsjednica parlamenta Roberta Metsola s Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom ožujka, većeg talenta za govore nego von der Leyen, piše Bild.

Von der Leyen imala nedostataka

Također pišu kako Ursula von der Leyen nema potporu za novu kandidaturu predsjednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU.  "Iskreno, šanse su s**nje", izjavio je neimenovani zastupnik iz redova Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Bild podsjeća i na aferu oko nedostatka transparentnosti u nabavi cjepiva protiv Covid-19 od Pfizera, kao i na ozbiljne kritike usmjerene prema njoj zbog nedostatka neutralnosti u aktualnom sukobu između Izraela i Hamasa te Irana.

List ističe da sve manja popularnost i pad ugleda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je bio ključna podrška u njenom preuzimanju vođenja Europske komisije, predstavljaju izazov za Ursulu von der Leyen.

direktno.hr