I u Sisku se gradi islamski centar

Pin It

Nakon Zagreba, Rijeke u Gunje, Islamski kulturni centar u Sisku bit će četvrta novoizgrađena džamija u Hrvatskoj. Etapna izgradnja počela u prosincu 2016., a vrijednost objekta je 5,5 milijuna eura. Uz vjerske prostore, džamiju s minaretom, objekt će imati polivalentnu dvoranu, knjižnicu s čitaonicom, učionice, stambene prostorije i prostorije za goste, restoran i druge sadržaje

Nepune četiri godine nakon polaganja temeljnog kamena, postavljanjem stošca s ukrasima i polumjesecom na vrh minareta, tzv alema, u srijedu je označena važna građevinska etapa te je istaknuta simbolična etapa u izgradnji Islamskoga kulturnog centra u Sisku.

Osim većeg broja islamskih vjernika, na svečanom je činu bio muftija dr. Aziz Hasanović, koji je s glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice u Sisku Alemom ef. Crnkićem predvodio i molitvu.

“Ovo je jedan povijesni trenutak u izgradnji Islamskoga centra i podizanju ‘alema’, koji simbolizira dignitet i poštovanje, za malu, ali vrijednu islamsku zajednicu u Sisku i u Hrvatskoj”, rekao je muftija Hasanović.

Kako je istaknuo, taj čin govori o muslimanima u Hrvatskoj i simbolizira otvorenost, ponos, dostojanstvo, a u ovom slučaju i multietničku, multikulturalnu, multikonfesionalnu Republiku Hrvatsku.

“Ovim ‘alemom’ dajemo još jedan veći simbol onome čime se ponosimo, a to je naša multikulturalnost”, rekao je muftija Hasanović.

Sisački imam Crnkić rekao je kako je minaret, zajedno sa stošcem, visok 40 metara.

“Postavljanjem ‘alema’ završava se minaret, a ovim smo događajem obilježili i četvrtu godišnjicu izgradnje centra. Ovo je ujedno i jedan putokaz vjerodostojnog identiteta muslimana na ovim prostorima, koji su uvijek bili inkluzivni i otvoreni, koji su davali svoj obol svim segmentima društvenoga, javnog i kulturnog života grada. Kroz ovaj centar našim sugrađanima nastojimo ponuditi i jednu novu destinaciju, novu vrijednost kroz koju ćemo moći oplemenjivati i razvijati sve univerzalne vrijednosti kojima društvo postaje još bogatije”, rekao je Crnkić.

Podsjetio je kako je od početka izgradnje Islamskoga kulturnog centra uočen i blagi porast broja vjernika koji prilaze islamskoj zajednici i kojih je sada više od 400 aktivnih članova.

Inače, kako je rekao, oko 2500 građana Siska na posljednjem popisu stanovništva izjasnilo kao islamski vjernici. To su pretežito Bošnjaci, ima i Albanaca, Roma te Hrvata islamske vjere. Na području Sisačko-moslavačke županije ima oko 4000 muslimana – islamskih vjernika.

Nakon Zagreba, Rijeke u Gunje, Islamski kulturni centar u Sisku bit će četvrta novoizgrađena džamija u Hrvatskoj. Etapna izgradnja počela u prosincu 2016., a vrijednost objekta je 5,5 milijuna eura. Uz vjerske prostore, džamiju s minaretom, objekt će imati polivalentnu dvoranu, knjižnicu s čitaonicom, učionice, stambene prostorije i prostorije za goste, restoran i druge sadržaje. Planom izgradnje predviđeno je da još ove godine zatvore svi prostori, a iduće će godine početi unutarnje uređenje.

priznajem.hr