Vučemilović (DP): Dolazak radnika iz trećih zemalja snizit će cijenu rada

Pin It

“Vlada se izmakla i potpisala kapitulaciju pred poraznim demografskim podacima. Dolazak radne snage iz trećih zemalja snizit će cijenu rada – što dugoročno može imati negativan aspekt i utjecaj na plaće domaćih radnika.”, istaknula je u razgovoru za Narod.hr saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović.

U uvodu se osvrnula na Zakon o strancima o kojem se u srijedu raspravljalo u Saboru.

“Drugo čitanje je donijelo neke promjene koje su po našem mišljenju nedostatne da bi ga podržali. Naši demografi već jako dugo upozoravaju na dolazak radne snage iz trećih zemalja koji će sniziti cijenu rada – što dugoročno može imati negativan aspekt i utjecaj na plaće domaćih radnika. Vlada se izmakla i potpisala kapitulaciju pred poraznim demografskim podacima, na koje naši demografi upozoravaju već godinama.”, podsjetila je Vučemilović.

Kako zaustaviti iseljavanje?

Zastupnica Vučemilović komentirala je i masovno iseljavanje, osobito mladih. Kao glavni problem istaknula je nezaposlenost, rad na određeno, niska primanja, ali i nezadovoljstvo državnim uređenjem, što možemo povezati s korupcijom i brojnim aferama.

“Hrvatska u usporedbi s drugim članicama EU, ima jedan od najvećih postotaka ugovora na određeno, a isto tako nezaposlenost mladih je porazna. Na ovaj način se neće zaustaviti iseljavanje mladih. Osim nedostatka posla i visine primanja, mladi su nezadovoljni i državom – žele živjeti u uređenoj državi”, ocijenila je Vučemilović za Narod.hr.

Osvrnula se i na poreznu reformu.

“Ima nekih pozitivnih aspekata, ali i negativnih. Jedino se nadam da će do drugog čitanja biti određenih promjena na koje smo upozorili. Radi se o četiri zakonska prijedloga. Jedan se odnosi na stopu PDV-a. Kada se snizila stopa PDV-a na svježe meso i ribu, nije došlo do pada cijena, a niti do povećanja plaća radnika zaposlenih u tim djelatnostima. Što se tiče poreza na dobit, on se sada odnosi na samo jednu kategoriju poduzetnika. Što se tiče poreza na dohodak, Domovinski pokret traži da se porezne olakšice vežu uz druge parametre – poput olakšica za djecu, čime dobivamo i pronatalitetnu politiku. Kod poreza na fiskalizaciju, treba voditi računa da isti tretman ne mogu imati svi i treba voditi računa o malim OPG-ovima.”

Izvor: narod.hr