Bartulica: Prema Orbanu su bili nepravedni, DP podržava jačanje konzervativnog bloka u EU

Pin It

Gospodin Orban je već duže vrijeme nezadovoljan sa statusom u EPP-u. Mislim da su se njegove kolege odnosili nepravedno prema njemu i to će izazvati velike političke promjene u EU. Mađarska je jako bitna zemlja i značajan saveznik u grupaciji. Njihovim izlaskom, doći će do jačanja konzervativnog bloka, a Poljaci dobivaju jakog saveznika. Domovinski pokret najbliže surađuje s njima i očekujemo da ćemo se približiti toj grupaciji i od mađarskih kolega očekujem konstruktivnu suradnju

Zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica za Narod.hr komentirao je izbor predsjednika Vrhovnog suda, izlazak mađarskog premijera Viktora Orbana iz EPP-a te lokalne izbore i Miroslava Škoru kao potencijalnog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika.

“Ustrajat ćemo na reformi pravosuđa”

U srpnju istječe mandat Đuri Sessi, predsjedniku Vrhovnog suda te je u tijeku proces odabira kandidata. Državno sudbeno vijeće (DSV), koje je raspisalo formalni javni poziv za kandidature primilo je tri prijave. Predsjednik Zoran Milanović, koji ima ovlasti odabrati ili odbiti kandidate je kazao da odbija sve troje, te da će imenovati svog kandidata zbog čega je nastao sukob na relaciji Banski dvori-Pantovčak.

“Pravosuđe je u jako lošem stanju. nedavno je sudac Trgovačkog suda uhićen zbog korupcije. Na raspravi u Saboru o radu sudstva u Hrvatskoj, bio je gospodin Sessa, predsjednik Vrhovnog suda čijim odgovorom nisam bio zadovoljan. Ono na čemu ćemo ustrajati je reforma pravosuđa, počevši od Vrhovnog suda.”

“Prema Orbanu su bili nepravedni”

Osvrnuo se na izlazak Fidesza iz Europske pučke stranke (EPP), grupacije navodno desnih i demokršćanskih stranaka u Europskom parlamentu, kojemu inače pripada i HDZ Andreja Plenkovića.

“To nije neočekivan potez. Gospodin Orban je već duže vrijeme nezadovoljan sa statusom u EPP-u. Mislim da su se njegove kolege odnosili nepravedno prema njemu i to će izazvati velike političke promjene u EU. Mađarska je jako bitna zemlja i značajan saveznik u grupaciji. Njihovim izlaskom, doći će do jačanja konzervativnog bloka, a Poljaci dobivaju jakog saveznika. Domovinski pokret najbliže surađuje s njima i očekujemo da ćemo se približiti toj grupaciji i od mađarskih kolega očekujem konstruktivnu suradnju.”

“Škoro ima sve predispozicije za zagrebačkog gradonačelnika”

“Gospodin Škoro još nije službeno objavio kandidaturu. Znakovito je da se najviše govori o njemu, a nije ni službeni kandidat, ujedno ne vidim od dosadašnjih kandidata budućeg gradonačelnika. Moje mišljenje je da ima sve predispozicije i u tome ćemo mu naravno pomagati.”, zaključio je dr. sc. Bartulica.

Izvor: narod.hr