Kako se u 'demokracijji' rješavaju oporbe, zvuči li vam poznato?

Pin It

Jutarnji list - U BERLINU TISUĆE LJUDI NA AFD-ovom SKUPU I PROTUPROSVJEDU  Jedni vikali 'Mi smo narod', a drugi 'Stop mržnji'

Treća po veličini stranka u Njemačkoj stavljena pod obavještajnu prismotru: “Potencijalni teroristi i opasnost za demokraciju”!

Njemačka obavještajna služba stavila je stranku AfD, na posljednjim izborima treću po veličini u Njemačkoj – s 13 posto glasova bila je odmah iza CDU/CSU-a i SPD-a, pod prismotru kao “potencijalnu prijetnju za demokraciju”, izjavili su u srijedu njemački dužnosnici.

To je prvi put da je takva mjera poduzeta protiv glavne oporbene stranke u poslijeratnoj Njemačkoj. Oporbene stranke su stavljene pod prismotru Gestapa u nacističkoj Njemačkoj, prije nego je višestranačje ukinuto u srpnju 1933. godine i sva oporba zabranjena.

Lideri AfD-a su pod prismotrom jer su, tvrdi se, neki njihovi prosvjedi postali nasilni tijekom pandemije i jer optužuju imigrante iz muslimanskog svijeta za porast kriminala.

Stranka koja je na izborima 2017 dobila 13 posto glasova a na postkomunističkom istoku zemlje dvostruko od toga, je tako praktički proglašena terorističkom organizacijom a milijuni njenih birača osobama koje de facto podržavaju terorizam.

Odluka o prismotri je donesena prošlog tjedna ali je proglašena tek sad, zbog tužbe koju je AfD podnio sudu protiv tih mjera nadzora. AfD optužuje vladu da se radi o političkom pritisku na njih pred nadolazeće izbore, na kojima očekuju dobar rezultat.

Taj potez koincidira s francuskom zabranom “Generacije identiteta”, pokreta mladih kojeg mainstream politika smatra “nacističkim” i “opasnim” jer, tvrde, “rebrandiraju koncept nacizma”. Također je prošlog tjedna stranka Viktora Orbana, mađarskog premijera čija popularnost među Mađarima ne blijedi, izbačena iz europske grupacije demokršćanskih i umjereno konzervativnih stranaka, EPP.

priznajem.hr