Nova vlast mutna je kao i Bandićeva, a komunalne usluge bitno su lošije

Pin It

Transparentnost u radu gradske uprave jednako je mutna kao i u Bandićevo vrijeme. Komunalne usluge su bitno lošije. Zelena transformacija grada, što god ona značila, još uvijek je nepoznanica. Predizborno obećanje o “očuvanju postojećih prava” korisnika mjere roditelj odgojitelj prekršeno je uz grubo kršenje statuta, zakona i ustava.

Mnogi prijatelji, poznanici i “prijatelji” ovih dana me pitaju zašto sam se toliko angažirao u korist korisnika mjere roditelj odgojitelj. Izgleda da sam, čak i nekim svojim dobrim prijateljima, postao nenormalan.

Zanima ih što me to motiviralo da koordiniram podnošenje tužbe roditelja protiv Grada Zagreba. Čude se zašto tako zdušno podržavam da se nekome plaća za roditeljstvo. Neki mi kažu da je to “izvan pameti za svakog normalnog čovjeka”.

Izgleda da sam, čak i nekim svojim dobrim prijateljima, postao nenormalan.

Još kao klinac u osnovnoj školi razvio sam prijezir prema iživljavanju nad slabijima i nemoćnima. Naročito kad su zlostavljači oni nominalno jaki i moćni, koji bi zapravo trebali štititi slabije. Vjerojatno je to i ishodište ovog moga ZAŠTO podržavam roditelje odgoitelje. Roditelje odgoitelje doživljavam najvećim žrtvama smišljenih predizbornih obmana i brutalnog postizbornog kršenja zakona aktualne zagrebačke vlasti.

Tomislav Tomašević i njegovi možemoisti uvjerljivo su pobijedili na prošlogodišnjim lokalnim zagrebačkim izborima. Pobjedu su zaslužili principjelnim oporbenim radom u Gradskoj skupštini, aktivističkim djelovanjem širom grada i predizbornim obećanjima. Obračun s korupcijom i klijentelizmom, transparentnost rada gradske uprave i gradskih poduzeća, poboljšanje komunalnih usluga, zelena transformacija grada, zadržavanje stečenih socijalnih prava i poštivanje pravnih uzusa i normi bili su temelj njihovog programa i razlog njihova stjecanja povjerenja među biračima.

Oštrica njihova reformskog pristupa organiziranju i funkcioniranju grada posebno je bila usmjerena na obračun sa navodnom mafijom koja se duboko ukorijenila u strukturu gradske uprave. Upravo na temelju tih obećanja, Tomašević je na izborima dobio široku podršku. Između ostalih i onih najranjivijih socijalnih skupina pa i roditelja odgoitelja.

A onda, kad su preuzeli gradsku vlast, možemoisti su redom počeli gaziti svoja predizborna obećanja. Borba protiv mafije praktično je svedena na par dana istražnog zatvora za staricu u dobi od osamdeset i kusur godina. Gotovo svi koji su radili velike poslove s gradom nastavili su ih raditi i dalje.

Transparentnost u radu gradske uprave jednako je mutna kao i u Bandićevo vrijeme. Komunalne usluge su bitno lošije. Zelena transformacija grada, što god ona značila, još uvijek je nepoznanica. Predizborno obećanje o “očuvanju postojećih prava” korisnika mjere roditelj odgoitelj prekršeno je uz grubo kršenje statuta, zakona i ustava. Time je velika skupina građana Zagreba pretvorena u građane drugog reda za koje ne vrijede pozitivni zakonski propisi Republike Hrvatske.

Takva diskriminacija potpuno je neprihvatljiv, anticivilizacijski postupak koji zahtjeva sudsko procesuiranje. Selektivna primjena zakona na štetu socijalno najosjetljivih skupina, koje imaju vrlo ograničenu sposobnost samozaštite vlastitih prava i interesa, eklatantan je oblik društvenog teroriziranja.

Svjestan presudne važnosti koncipiranja sveobuhvatne i dobro argumentirane tužbe za uspjeh sudskog osporavanja ukidanja mjere, odlučio sam pomoći. Svako uređeno društvo osim na temeljima pravne države počiva i na principima društvene solidarnosti prema ranjivim skupinama, kao i na odgovornosti kreiranja kvalitetnih politika pri suočavanju s nametnutim mu društvenim izazovima.

Podaci prošlogodišnjeg popisa stanovništva zorno svjedoče da je demografsko pitanje nesumnjivo prioritetno pitanje opstanka za Hrvatsku državu. U tom pogledu držim da je posve normalno i poželjno zalagati se za funkcioniranje pravne države i zaštitu prava ljudi koji najkonkretnije doprinose demografskoj revitalizaciji hrvatskog društva.

Upravo su oni i njihove mnogočlane obitelji važan jamac naše ukupne društvene stabilnosti i perspektive.

Trpimir Goluža/maxportal