Penava: ‘Nakon popisa stanovništva hoćete li raspustiti Vladu?’; Plenković: ‘Ne, Vlada je dobila povjerenje’

Pin It

Ivan Penava: 'Ovo je skandal koji još nije viđen u modernoj hrvatskoj  državi' - Hrvatski Glasnik

‘Gubitak 400.000 ljudi u deset godina je tema svih tema i jedna čista nacionalna katastrofa. Pitam vas, ali i pozivam, hoćete li hitno raspustiti aktualnu vladu i okupiti sve političke snage u zemlji, ali i stručne i znanstvene, koje mogu pridonijeti rješavanju ovakvih pogubnih tendencija?”.

Penava: Upozoravao sam da odumiremo

Plenković je odgovorio:

“Vi ste sami sebe izbacili iz kalkulacije da budemo partneri u Vladi. Biste li vi kao predsjednik DP-a išli u koaliciju s nekim tko kaže – može DP, ali ne Penava? Pa gdje to ima? Te teze o raspuštanju, formiranju – ne. Vlada je dobila povjerenje. Ne prebacujemo odgovornost. Što se tiče Popisa, problem je ogroman, dugotrajan. Što se tiče Vukovarsko-srijemske županije, mogu reći samo to da ste vi tamo gradonačelnik sedam godina”, rekao je Plenković, te zaključio da Vladu neće raspustiti.

Penava mu je odgovorio da ga je i kao HDZ-ovac upozoravao “da odumiremo”.

Najveći pad

Kako smo pisali, najnoviji popis stanovništva pokazao je da je u proteklih 10 godina Hrvatska izgubila 396.360 stanovnika. Slikovito rečeno, to je kao da smo odjednom izgubili cijelo stanovništvo Splita i Rijeke.

Kada govorimo o najvećem broju pada stanovništva, bilježe ga Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija, dok je najmanji pad ostvaren u Gradu Zagrebu, Dubrovačko-neretvanskoj i Zadarskoj županiji.

Osim stanovništva, opada i broj kućanstava, pokazuje nam popis stanovništva.

Izvor: narod.hr