Karačić: Nemojte smetnuti s uma da Rusija uvijek ima džokera - Srbiju

Pin It

davorin karačić – NACIONAL.HR

Kad sam početkom ruske agresije na Ukrajinu, suprotno fejsbuk znalcima i analitičarima mas medija, koji su nakon 5 dana agresije tvrdili da je ruska vojska gladna, bez goriva te u postupku raspada, tvrdio da stvari i nisu baš takve te da se radi o preopasnom i moćnom protivniku, to nisam govorio zato jer navijam za Ruse.

Naprotiv.

 Itekako mi je, međutim, poznato do čega može dovesti potcjenjivanje i ismijavanje, te pogrešni zaključci.

Ako nije dezinformacija, Rusi su danas zauzeli mjesto Barvinkove te su presjekli jedinu adekvatnu željezničku prugu, koja spaja zapad s područjem Slovyanska i Kramatorska, a koje se naslanja istočni front, pojam kojega su vidim, u nazad nekoliko dana usvojili i mediji.

To znači da su Rusi početne nedostatke prevladali te su se prilagodili. Idu sporije s manjim kolonama ali zauzimaju prostor između glavnih prometnica te njihove kolone, nasuprot početka agresije, štite jedna drugi i onemogućavaju prvotno viđeno presijecanje kolona te djelovanje s boka, a time je doskočeno problematici dostave goriva, koje često nije mogli niti doći do prednjih postrojbi uslijed pretrpanosti prometnica ruskom tehnikom, naguranom u kilometarske kolone.

I što je najgore u svemu tome uspijevaju.

Primjećujem da su se mnogi "znalci" koji ne znaju naći Pavlovgrad na karti a za Balakliyu misle da se radi o nekoj podvrsti baklave, polako povukli nakon početnih ismijavanja i sprdnji.

Ostaju još dobro plaćeni medijski analitičari pogotovo sa zapada, čiji sadržaj na koji se mediji pozovu na kraju počne odgovarati onome što bi ja napisao nekoliko dana ranije ali oni su ionako tu tek kao forma, tek da ne ispadne da se praćenje rata u Ukrajini svodi na fraze i promidžbene uratke redakcijskih miniona bez pameti i vlastite volje.

Realno praćenje stanja i realno sagledavanje situacije ima svoje prednosti a to je da time možemo predviđati i događanja koja bi se mogla dotaći nas.

Nemojte smetnuti s uma da Rusija uvijek ima džokera, Srbiju koja bi im poslužiti bilo da im krene loše ili dobro.

Krene li im loše, aktivirati će Srbiju kao tempiranu bombu, tek da malo skrenu pažnju, energiju i efektive zapadnog saveza, dok s oni ne oporave.

Krene li im pak dobro, pa požele i nešto više od sadašnjih ciljeva i dosega opet bi mogli aktivirati Srbiju s istim ciljem, da onemoguće i razvodne pažnju i efektive koje bi Rusima smetali u daljnjim nastupima.

Takav trenutak se može procijeniti jedino surovo realnim prikazom, bez uljepšavanja i autosugestije, jer Hrvatska je u situaciji da joj nitko ne može jamčiti opstojnost osim same sebe i svojih ljudi.

Slava Ukrajini!