HDZ lopovi

Pin It

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ranije je pokrenulo postupak protiv ministra obrane Marija Banožića zbog sporne dodjele stana u centru Zagreba samom sebi na korištenje.  U petak je održana sjednica Povjerenstva, a na dnevnom je redu bilo, uz ostalo, donošenje odluke i u predmetu ministra obrane Marija Banožića.

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nakon što je pročitala očitovanje ministra Banožića kazala je da to što netko povremeno dolazi u Zagreb nije kriterij po kojem bi se nekome trebao dodijeliti veći stan.

"Povjerenstvo je 4. ožujka 2022. godine donijelo odluku o pokretanju postupka o odlučivanju sukoba interesa Marija Banožića. U samoj odluci povjerenstvo je utvrđivalo činjenice vezane za okolnosti gdje boravi ministrova obitelj, dobili smo podatke iz kojih je vidljivo da nikada nisu imali prebivalište ni boravište u zagrebu", rekla je Novaković.

"Povjerenstvo je nedvojbeno utvrdilo da postoje dvije odluke, jedna je da postoji stan da bi ga koristili dužnosnici, i odluka da će jedan stan pripasti ministru Banožiću, odluke je on sam potpisao. Odlukama nije prethodila odluka nikakvog povjerenstva koje bi odlučivalo koji stan bi išao kome", dodaje Novaković.

"Dužnosnik nam se pismeno očitovao", dodala je i istaknula kako je Banožić rekao da smatra da ne mora prisustvovati današnjoj sjednici jer se detaljno očitovao. Napomenula je da se slaže s time.

Novaković je rekla i po kojim uvjetima ministar Banožić ima pravo na stan te je dodala da to što bi netko od članova obitelji ponekad došao u Zagreb, ne ulazi u te kriterije. Dodaje i kako je u stan uloženo oko 360.000 kuna, dio na uređenje, a dio na sitni inventar.

"Povjerenstvo bi trebalo utvrđivati koji su stanovi za službene potrebe, tako kaže uredba koja je još uvijek na snazi", rekla je i nabrojala priloge koje su dobili uz ministrovo očitovanje.

"Ja bih predložila da Povjerenstvo utvrdi povredu i da donese odluku da je dužnosnik povrijedio članak 7. Zakona o sprječavanju sukobu interesa, odnosno da je zloporabio posebna prava dužnosti, a u kontekstu donošenja odluka o tri stana koja su dana na korištenje dužnosnicima i odluke o korištenju stana za samog sebe predložila bih sanskciju od 7.000 kuna", rekla je Novaković.

dirwektno.hr