Karačić: Ukrajina prvenstveno mora spasiti vojsku te je održavati na strateškoj razini

Pin It

Davorin Karačić: Tomaševiću od mene ne prijeti nikakva opasnost -  Večernji.hr

Tumor kod Popasne je toliko narastao i proširio se da su Rusi uspjeli probiti čvrste linije obrane te polako počele ulaziti i zaposjedati neutvrđenu pozadinu. Takav prodor dovodi u veliku opasnost sjevernoistočni dio istočnog fronta i prijeti da ukrajinske snage u području Severodonetska te Lysyčanska budu odsječene od pozadine te budu zaglavljene u kotlu.

Da stvar bude gora, pritisak na obrambene linije kod Severodonetska je takav da fizički onemogućuje bilo kakav manevar kojim bi se eventualno mogla popraviti linija ili izvršiti korekcije iste, a da takav manevar bude utemeljen na nekom redu i poretku.

Iako je ukrajinski otpor snažan i grčevit, ne vidim postojanje pričuva koji bi mogle biti ubačene na potrebiti sektor borbi a pogotovo ne vidim snage koje bi mogle izvesti protuudar te ukloniti tumor kod Popasne.

U slijedećim danima ćemo svjedočiti općem povlačenju ukrajinske vojske iz sektora Severodonetska pri čemu je pitanje hoće li uopče biti mogućnosti da takvo odstupanje bude izvedeno bez kontakta s neprijateljem odnosno da se ne pretvori u progon (i kad je povlačenje pod progonom uspješno, kao rezultat ima do 50% gubitaka ili bi se obrana tog sektora mogla pretvoriti u džep, enklavu, okruženje u kojemu bi ukrajinska vojska mogla izdržati još neko vrijeme ali kad bi postojale garancije da bi se u kratkom roku mogla formirati navalna kolona radi probijanja blokade.

U neposrednu opasnost se dovode gradovi Siversk i Bakhmut kao središnje komunikacijske točke pri čemu pad samo jedne od njih, može imati strahovite implikacije na gornji dio istočnog fronta.

Akcije obrane na operativnoj razini nisu dovoljne za stabilizaciju fronta pa posebno zabrinjava činjenica da ukrajinska strana još uvijek nije izvela ni jednu stratešku navalnu operaciju bez koje promjene na bojištu nisu moguće.

Uz svu vjeru u ukrajinsku vojsku te dokazano snažan otpor koji pružaju, sudbina Mariupolja je pokazala da ostavljanje vojske u blokadi odnosno u džepu, osim prolongacije napredovanja za neprijatelja, te angažiranje snaga na opsadi, ne može donijeti nikakvu drugu korist.

Ključ istočne Ukrajine se nalazi u mjestima Slvyansk te Kramatorsk, konurbaciji koja se proteže od Slovyanska do Kostjatinivke, koja je dovoljno velika te povezana da predstavlja obrambeni bedem te se nalazi dovoljno na istoku da uvijek može postati polazna točka mogućih akcija za oslobađanje istočne Ukrajine.

Ukrajina prvenstveno mora spasiti vojsku te je održavati na strateškoj razini a cca 15 000 vojnika koji se nalaze raspoređeni u sektoru Severodonetsk-Lysyčansk predstavlja snagu koja ne smije biti ostavljena da se raspadne u teškim obrambenim borbama u obruču.