Karačić: Spase li Ukrajinci vojsku a izgube dio terena, tjeraju Ruse na nove borbe

Pin It

Više o temi Davorin Karačić | Telegram.hr

Ako je opis taktike postupanja točan, to znači da ukrajinska vojska postupa vrlo profesionalno te poštuje strogu proceduru da bi se umanjili gubici.

Međutim, doslovno svaki dan dolaze vijesti kako Rusi uspijevaju zauzeti određena mjesta na istočnom frontu koja su bila dio vrlo tvrde obrambene crte. Prednji položaji ruske vojske se na nekoliko pravac nalaze na mjestima koja se nalaze u pozadini dobro utvrđenog istočnog fronta pa pred njima više nisu dobro utvrđeni i povezani položaji nego otvorena ravnica, pri čemu ruska vojska može komotno birati pravce prodora te se usijecati u ukrajinsku pozadinu, prijeteći zauzimanjem opskrbnih pravaca.

Faktički, cijeli front sjeverno od Avdivke, koja predstavlja čvrsto uporište, pa do Severodonecka puca i prijeti da se razmrvi toliko da više neće predstavljati kompaktnu fortifikacijsku cjelinu

Vijest s ratišta, ako ih se ne gleda kroz prizmu neupućenih medija koji guslaju uvijek istu priču, a koja ne korespondira sa stvarnošću nisu dobre. Ruska vojska i separatisti su se uklinili i zauzeli položaje unutar Severodonecka kao i Limana. Obrana je grčevita ali sa svih strana dolaze vijesti o pucanju linija pa se Severodonecki kotao nalazi u situaciji da opasnost prijeti sa svih strana s time da je opasnost od okruživanja dijela ukrajinske vojske sve veća i može kulminirati već za koji dan. Ukrajinska vojska se već dugo nalazi u defanzivi i to ne u aktivnoj i elastičnoj obrani koja što povlačenjima što iznenadnim protunapadima ruši bojni poredak napadača, nego je kako se čini prikovana na mjesto uslijed aktivnije ruske inicijative.

Dobiveno oružje svakako može imati utjecaj na nastavak rata ali nisam siguran može li u roku od idućih nekoliko dana spasiti kotao kod Severodonecka i znatne ukrajinske snage koje se tamo nalaze. Gubitkom vojske otvara se prazan prostor kroz kojega neprijatelj može ubaciti svježe snage te dostići područja puno udaljenija čak i od pričuvne crte obrane koja bi nastala povlačenjem iz severodoneckog kotla.

Spase li Ukrajinci vojsku a izgube dio terena, tjeraju Ruse na nove borbe i daljnje iscrpljivanje svojih već poprilično iscrpljenih snaga. Izgube li vojsku, sve ono za što se krvarilo (opstojnost države te vojske kao organizirane cjeline, moglo bi pasti u vodu.