Karačić: Ugroženi su pravci opskrbe te istodobno pravac izvlačenja

Pin It

davorin karačić – NACIONAL.HR

Prije nekoliko dana sam upozoravao na kritičnu situaciju na istočnom frontu, točnije pad Popasne i proboj utvrđenih linija ukrajinske obrane. Tumor kod Popasne je toliko narastao da su Rusi, ugrozili sve ukrajinsku dubinu te jučer/danas presjekli prometni pravac Bkhmut-Lysyčansk na mjestima Bilohorovka te Nahirne, kako neke informacije pokazuju.

Ne mogu sa 100% potvrditi točnost ali obzirom na dosadašnji tijek zbivanja ove informacije trebamo uzeti vrlo ozbiljno jer ako sam pravac nije presječen, Rusi su toliko blizu da taj pravac više nije siguran za bilo kakav promet. To znači da su ukrajinske trupe  Severodenckom kotlu spale na jednu jedinu lošu cestu između Lysyčanska i Siverska, koja se može topnički kontrolirati.

To znači da su ugroženi pravci opskrbe te istodobno pravac izvlačenja. Kako je Popasna izrazita strateška točka na tom dijelu ratišta, neizvođenje protuudara s ciljem likvidacije tog tumora upućuje na nemogućnost ukrajinske vojske da izvode protuudare koji bi stabilizirali situaciju.

Nažalost to znači da ne postoje snage koje bi okrenule situaciju na tom dijelu ratišta, jer ako nema snage za likvidaciju tumora kod Popasne, ne postoje snage da kvalitetno održe položaje u Sektoru Severodeck-lysyčansk. 

Sad više nije pitanje mogu li se dovesti pojačanja nego se otvara opasnost da i povlačenje bude izloženo napadima te da umjesto okruženja, ukrajinske snage pretrpe veliku štetu pri povlačenju obzirom da pri povlačenju u ovakvim okolnostima blizine neprijatelja sa svih strana, nije moguće izvesti odstupanje bez dodira s neprijateljem koji prelazi u progon.

Okruženje ili uništenje ukrajinskih snaga na tom potezu može izazvati domino efekt urušavanja cijele obrane pa je djelovanje u idućih 2-3 dana pitanje života i smrti, ne samo za Severodonecki sektor istočnog fronta nego za kompletni istočni front.