Peternelo ukopu 133 žrtve križnog puta: Nećemo tolerirati da nam zaštitnici zločinaca tumače ljudska prava

Pin It

igor peternel - Najnovije i najčitanije vijesti - Index.hr

U utorak je na groblju u Laduču (općina Brdovec pored Zaprešića) održan ukop 133 žrtve križnog puta, ubijene u partizanskom zločinu nakon Drugog svjetskog rata, 1945. godine. Ove 133 osobe su, najvjerojatnije 13. svibnja 1945., pripadnici 21. srpske divizije Jugoslavenske armije svezali žicom, likvidirali te polili živim vapnom.

Žrtve su prije dvije godine ekshumirane iz masovne grobnice u blizini Prudnica (općina Brdovec, Zagrebačka županija, desetak kilometara zapadno od Zagreba).

O ukopu možete pročitati u članku kojeg smo objavili u utorak:

Peternel: Oni koji slave “dane oslobođenja” slave i ove zločine

Na ukopu je bio prisutan i zastupnik Domovinskog pokreta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Igor Peternel, koji je o ovoj temi govorio za Narod.hr.

Narod.hr: Žrtve poslijeratnog partizanskog zločina koje su 77 godina ležale u neobilježenoj i neistraženoj masovnoj grobnici, konačno su dostojno sahranjene. Koji je Vaš komentar i poruka koju biste poslali povodom ove sahrane?

Igor Peternel: Još dok sam djelovao u Hrvatskom helsinškom odboru, a vidim da su njihovi članovi bili prisutni na ovoj sahrani i da su dali doprinos pronalaženju žrtava komunističkog sustava, bavio sam se time i uvijek podržavam da se to što temeljitije istraži. To je važno načelno, slažem se s govornikom koji je na sahrani rekao da je doznavanje istine osnovni preduvjet da bi se uopće razgovaralo o bilo kakvoj pomirbi.

Također, iznimno je važno da prestanemo tolerirati da nam ljudi koji istovremeno slave zločince koji su ovakve stvari činili, tumače ljudska prava, vladavinu prava i da nam se prikazuju kao takozvani liberali i tolerantne osobe. To ne može biti tako, moraju se odlučiti – ili su za pristojno društvo u kojem nema mučkih ubojstava bez suđenja koje danas otkrivamo ili su jednostavno zagovornici toga. Ako osuđuju te zločine mogu biti liberali i zaštitari vladavine prava, ali ako slave različite “dane oslobođenja” onda znači da slave ove i onda su ništa drugo doli zaštitnici zločinaca.

Foto: narod.hrLaduč (općina Brdovec), 24. 5. 2022., ukop 133 žrtve križnog puta, ubijene u poslijeratnom komunističko-partizanskom zločinu, ekshumirane iz masovne grobnice nedaleko Prudnica (općina Brdovec)

Narod.hr: Uz predstavnike državne i lokalne vlasti, Vi ste jedan od rijetkih političara koji je došao na sahranu. Kako to komentirate?

Igor Peternel: Ja sam se bavio ljudskim pravima i dok sam djelovao u Hrvatskom helsinškom odboru, a bavim se time i danas kada djelujem u politici, u Domovinskom pokretu. Mi smo stranka koja se zalaže da se temeljito istraže svi zločini, a posebno oni koje su počinili komunisti, upravo zato što su ti zločini desetljećima skrivani – prvo 45 godina zato što su komunisti vladali, a kasnije zato što smo imali Domovinski rat i bilo je važno ne otvarati te teme. Sada te teme moramo do kraja otvoriti i mora se znati tko gdje leži, zašto tamo leži i tko ga je ubio.

Izvor: narod.hr