Tko se sve iz hrvatskog državnog vrha naslikavao s Porfirijem, koji ‘Oluju’ naziva “zločinačkom” akcijom!

Pin It

PLENKOVIĆ, MILANOVIĆ, KOLINDA, JOSIPOVIĆ, TOMAŠEVIĆ… A tu je i PUPI!

“Okupili smo se, kako bismo se u molitvi prisjetili nasilnog egzodusa našeg naroda s prostora Dalmacije, Banovine, Korduna, Like i Zapadne Slavonije,”

govorio je pred Vučićem, Dodikom i desecima tisuća nabrijanih Srba u Novom Sadu, svetosavski patrijarh - Prvoslav Porfirije Perić, nazvavši  oslobodilačku Vojno-redarstvenu operaciju Hrvatskih oružanih snaga ‘Oluja’ – “zločinačkom” akcijom…

Miljenik mnogih hrvatskih političara, u Zagrebu je imao osobni kružok, koji su - osim istaknutih dužnosnika - činili i Budo Mumija Lončar, Dušan Ljuština, Drago Pilsel, Rade Šerbedžija, Dražen Lalić, Radojka Borić, Vili Matula, Emil Tedeschi, Anto Nobilo, Tvrtko Jakovina, Hrvoje Klasić, Dejan Jović…

“Ne zaboravljamo žrtve i razaranja u ‘Kristalnoj noći’ u Zadru,” vrištao je s improviziranog oltara nekadašnji ‘pevač’ četničkih pjesama iz Chicaga: “Egzekuciju starih i nemoćnih u Medaku i ličkim selima! Užasan teror i pobijene u kućama i stanovima, sve do Pakraca i slavonskih sela...”

Lik, koji je u Zagrebu primao šefa banjalučke satrapije Milorada Dodika i izvršio desant pod ‘pancirnim ćebetom’ na crnogorsko Cetinje, molio je u najvećem gradu Bačke za “žrtve strašnih kolovoških dana tisuću devetsto devedeset i pete godine”.

I onda je nekadašnji miljenik Kolinde GK, Josipovića, Milanovića, Plenkovića, Tomaševića, Jace Kosor i ostalih naivčina ‘zaokružio’ srbijansku propagandnu histeriju – povezavši ‘Oluju’ s Jasenovcem: “Sve su to kamenčići u mozaiku stradanja i razapinjanja, skupa s Jadovnim, Siskom, Jastrebarskim, Mlakom, Glinom i Jasenovcem!”

Pupi fakat radi dobar posao za Beograd. I Porfirije je u Zagrebu odradio svoje – baš onako, kako mu je rukopolagatelj Vučić zapovjedio! A pogledajte samo sve te hrvatske zgubidane, iz redova raznih vlasti – kako su ga ulizivački i srdačno primali i posjećivali! Umiljavali se i trpali mu pod crnu velikosrpsku mantiju milijune toliko “omraženih” kuna!

Za ovako shizofrenu političku situaciju i moguću eskalaciju novog sukoba s Beogradom - dio odgovornosti svakako otpada i na ignorantski nastrojene zrinjevačke ‘veterane’ koji nam zaista predugo vode državu, popuštaju agresivnim istočnjacima i pojma nemaju s kime imaju posla. Poslušajte samo s kolikom bahatošću šef svetosavlja svojata hrvatske krajeve – Dalmaciju, Banovinu, Kordun, Liku i Zapadnu Slavoniju… Ni jednom, jedinom riječju, baš kao ni svi njegovi prethodnici - ne spominje Hrvatsku, već namjerno nabraja različite regije naše Domovine! A kad im je takvo ‘Njegovo Preosveštenstvo’ kako onda očekivati da će drukčija biti ‘deca’ iz okolice Vukovara ili košarkaš koji je na traktoru zbrisao iz Knina?! Predstavnici hrvatskih državnih (i vjerskih) vlasti za takvo su ponašanje Vučićevom Prvoslavu godinama davali legitimitet - uzajamnim primanjima, blagdanskim i inauguracijskim čestitkama te besprizornim tepanjem: “Vaša svetosti!”

VAŽNA NAPOMENA: Dijelovi Porfirijevog novosadskog govora, od 04. kolovoza ove godine, sa stranog su jezika prevedeni na hrvatski, kako bi ga naši ljudi što bolje razumjeli…

Velimir Bujanec