Vukovar: Ratni zločinac smješten u državnom domu za starije i nemoćne osobe

Pin It

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba

DUŠAN ZINAJIĆ je nakon okupacije Borova Naselja ’91. godine pucao u glavu zarobljenom liječniku, a danas je zbrinut u domu kojim upravlja županija pod kontrolom HDZ-a i SDSS-a?!

Informacija koju je redakcija Bujice upravo dobila iz braniteljskih krugova u Vukovaru – u najmanju je ruku šokantna! Dušan Zinajić, osuđeni ratni zločinac iz zloglasnog Borova Sela, koji je u studenom 1991. godine pucao u glavu zarobljenom civilu dr. Tomislavu Kovačiću – navodno je dobio mjesto u državnom domu za starije i nemoćne osobe na vukovarskoj Mitnici, kojim upravlja Županija vukovarsko-srijemska…

Dušan Zinajić zvani Ziza bio je pripadnik ‘teritorijalaca’ u Borovom Selu, poznatom velikosrpskom uporištu, iz kojeg je napadan Grad heroja. Nakon okupacije obližnjeg Borova Naselja, 20. studenog 1991. godine ispred caffe bara ‘Lion’ na raskrižju tadašnje Ulice Karla Marxa i Borovske ceste, zločinac je pred svjedocima prišao većoj skupini zarobljenih civila, koji su potrbuške ležali uz cestu… Među zarobljenicima je prepoznao liječnika iz Borova Naselja – dr. Tomislava Kovačića – i iz puške mu pucao u glavu!

Zinajić je prvo držao oružje na sljepoočnici zarobljenog Đure Pećkovskog, a kada je ugledao dr. Kovačića, okrenuo je cijev prema njegovoj glavi i rekao: “I ti si tu, Kovačiću!” Nakon toga je zapucao, a zrno je samo čudom, nakon što je malo pomaknuo glavu, okrznulo zarobljenog liječnika po tjemenu – i čovjek je preživio! Osamnaest godina kasnije, pred Županijskim sudom u Vukovaru, Đuro Pećkovski sve navedeno je potvrdio, a protiv Zinajića je svjedočilo još nekoliko ratnih zarobljenika…

Nakon što je preživio pucanj u glavu, ranjenog dr. Kovačića okupatorski vojnici odveli su u Kombinat Borovo, a zatim u hangar u Dalju…

Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru, pod predsjedanjem suca Nikole Bešenskog, Dušana Zinajića je 12. lipnja 2009. godine proglasio krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na svega četiri godine zatvora! Kao “olakotnu okolnost” naveli su “protek vremena od događaja do suđenja” i konstatirali “da je u vrijeme izvršenja djela bio smanjeno ubrojiv”?!

Presuda iz 2009. godine bila je nepravomoćna, zločinac se branio sa slobode, a o tome što se događalo kasnije, javno dostupnih podataka – nema… Dobro upućeni branitelji s Trpinjske ceste za Bujicu su posvjedočili da je Zinajić, osim ratnog zločina za koji je osuđen, sudjelovao u još nekoliko teških kaznenih djela nakon okupacije Vukovara! Ta nedjela nikada nisu dobila sudski epilog – iz (ne)poznatih razloga.

Od odgovornih osoba, redakcija Bujice pokušala je dobiti i službenu potvrdu da je ratni zločinac smješten u državnom domu za starije i nemoćne osobe, međutim, taj nam podatak nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati… Zanimalo nas je i kako osuđeni srpski ‘teritorijalac’ plaća dom – no, uskraćeni smo i za odgovor na to pitanje.

Uzme li se u obzir da državnim domom na vukovarskoj Mitnici upravlja Županija Vukovarsko-srijemska, u kojoj je na vlasti Plenkovićev HDZ uz potporu Pupovčeva SDSS-a - stvari su ipak nešto jasnije…

PHOTO: OVO JE DUŠAN ZINAJIĆ, SRPSKI RATNI ZLOČINAC KOJI JE PUCAO U GLAVU ZAROBLJENOM LIJEČNIKU! Izvori Bujice iz Vukovara tvrde da je zbrinut u državnom domu za starije i nemoćne osobe, kojim upravlja Vukovarsko-srijemska županija… U domu su ga prepoznala najmanje dva svjedoka, koji ga pamte još od 1991. godine, kada je s okupatorima ušao u Borovo Naselje?!

Velimir Bujanec