Tomašević: Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati

Pin It

Tomašević: ‘Ako treba pregledavat ćemo vrećice sa smećem, utvrditi identitet onoga koji je krivo odložio i razrezati mu kaznu’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na HRT-u je govorio o nagomilanim problemima u glavnome gradu vezanim za otpad, grijanje, gradski prijevoz, Dinamov stadion…

‘Plinska afera’ u Ini

Za početak je Tomašević komentirao plinsku aferu u Ini i zahtjev oporbe za izvanrednim izborima:

“Nema šanse da se tako nešto dogodi u bilo kojoj europskoj zemlji, a da oporba ne traži političku odgovornost u odnosu na ostavku Vlade. Glavni osumnjičenik je član vladajuće stranke, HDZ-a. U toj priči postoje dva scenarija – ili su osumnjičeni jako glupi, ili nisu glupi. U slučaju prvog scenarija kako je moguće da u ozbiljnoj korporaciji poput Ine glupa ekipa može ukrasti milijardu kuna, a da to nitko nije vidio niti znao. Drugi scenarij značio bi da se to očito i prije radilo, a da se nije upalilo crveno svjetlo, pa su i umiješani u ovu aferu mislili da mogu učiniti isto.”

Tomašević je rekao i da je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković politički odgovoran za to što se dogodilo u Ini.

Na pitanje hoće li podržati prosvjed u povodu afere u Ini, odgovorio je da to ovisi o tome tko ga organizira i što su zahtjevi.

O Gradskoj plinari Zagreb opskrba

Tomašević tvrdi da je bijesan zbog situacije koju je naslijedio kao gradonačelnik, sa “štetnim” ugovorima koje je Gradska plinara Zagreb opskrba sklopila drugi dan nakon što je postao gradonačelnik, bez njegova znanja i suglasnosti, zbog čega je, kako je rekao, GPZO imao štetu od 400 milijuna kuna.

“Jedan od tih štetnih ugovora bio je sklopljen s Inom. Imamo nekoliko tjedana da zajedno s Vladom riješemo problem u GPZO-u” – rekao je, te odbacio tvrdnje o nekim svojim neispunjenim obećanjima, navedene u prilogu emitiranom u sklopu emisije, rekavši da one ne stoje.

Poslovi C.I.O.S.-a

Na upit da nije ispunio obećanje da će Petar Pripuz izgubiti posao odvoza smeća, Tomašević je rekao:

“Pripuzova C.I.O.S. grupa više ne zbrinjava glomazni otpad, nego to čine gradska poduzeća, na čemu je ušteđeno 60 milijuna kuna svake godine. Kad smo to radili, rekli su da će biti glomazni otpad po ulicama, da nećemo to uspjeti, da će u Sesvetama biti privremeno skladište koje će se pretvoriti u trajno skladište… Ništa od toga nije se dogodilo. Osim toga, sada i deset puta manje biootpada ide privatnicima, uključujući C.I.O.S., dok 90 posto obrađuju sama gradska poduzeća”, tvrdi Tomašević.

Kakvo je stanje s odvozom otpada u Zagrebu?

Novi plan odvoza otpada primjenjivat će se od 1. listopada.

– Radim ono što sam obećao u izbornom programu. Obećao sam da ćemo uvesti pravedni sustav naplate prema količini odloženog miješanog otpada. Sada postoje potpuno različiti modeli naplate u cijelom gradu, a prema novom sustavu bit će jedan – 45 kuna fiksne cijene + vrećice koje se kupuju u trgovinama. Vrlo malo je kućanstava koje će odvoz plaćati skuplje – tvrdi Tomašević.

Dotaknuo se i pitanja kažnjavanja, te upozorio:

“Na početku sigurno neće sve funkcionirati te namjeravamo prvo educirati i upozoravati građane, čak i stavljati naljepnice na kante u kojima je otpad pogrešno odložen. Tražit ćemo što je više moguće individualnu odgovornost,  za spremnike koji su na javnim površinama koristit će se kamerama i komunalnim redarima. A s treće strane, u krajnjoj liniji, otvorit će se sadržaj te vrećice, recimo, gdje je bačen miješani komunalni otpad, u službenoj ZG vrećici koja se mora kupiti za 2, 4 ili 8 kuna, i jednostavno se pregleda sadržaj te vrećice, nađu se neki računi, utvrdi se identitet onoga tko je to bacio i njemu se razreže cijela kazna. To je možda ljudima smiješno, ali se to radi u svim drugim austrijskim, njemačkim i švicarskim gradovima” – tumači Tomašević.

‘Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati’

– Pričam s predstavnicima suvlasnika višestambenih zgrada. Kažu – 5 do 10 posto ljudi napravi 90 posto problema u zgradi. Na nama je da te ljude konačno počnemo kažnjavati jer se inače nikad stvari neće promijeniti. Mi moramo negdje krenuti, u Zagrebu nikada neće biti reda ako se svi zajedno ne počnu držati određenih pravila ponašanja. Vjerujem da je Zagreb spreman na te promjene i da se velika većina njegovih građana želi držati reda, rekao je Tomašević.

Tko je odgovoran za obnovu nakon potresa?

Što se tiče obnove nakon potresa, Tomašević tvrdi da su učinili sve najavljeno.

“Jedna od najvećih frustracija nakon prve godine mandata mi je to što i dalje nije počela obnova privatnih zgrada u Zagrebu. Zakonski je to odgovornost Fonda za obnovu i Ministarstva graditeljstva. Što se tiče obnove javnih zgrada, potpuno je netočno da se ne vidi pomak. 1700 učenika se vraća u svoje škole od sutra, nakon što su im te škole obnovljene. Kad smo došli, zatekli smo potpuni kaos s cjelovitim obnovama škola”, rekao je Tomašević.

‘Dinamov stadion treba srušiti’

Potom je bilo riječi o Dinamovu stadionu:

“Zagrebački klub idući tjedan u sklopu Lige prvaka ugošćuje Chelsea na Maksimiru i iskreno mi je neugodno kako taj stadion izgleda. U “takozvanu obnovu stadiona” u 20 godina uloženo je 800 milijuna kuna, a za taj iznos mogla su se izgraditi dva nova stadiona. Treba srušiti izgrađeno i izgraditi novi stadion. Zemljište na Maksimiru nije imovinsko-pravno “čisto”. Sad to rješavamo s Crkvom. Postoji dobra volja i vjerujem da ćemo, nadam se, već sljedeći mjesec imati znatne pomake”, rekao je Tomašević, dodajući da mu je to i osobno važna tema jer je 90-ih dolazio na južnu tribinu kao pripadnik BBB-a.

Potom se gradonačelnik opet opravdavao, tvrdeći da je za sve kriva prijašnja vlast.

“Dinamov stadion samo je jedan od pokazatelja kakav je kaos u gradu koji smo naslijedili.  Mi imamo stotine plakatnih mjesta koja su ilegalno u gradu. Koji god kamen dignem, nađem u najmanju ruku nered, ako ne i kriminal. I sad dodajte još na to i pandemiju, i potres, i inflaciju, i energetsku krizu”, rekao je Tomašević.

Izvor: narod.hr/HRT