Europski diplomati se užasavaju mogućnosti scenarija Ive Sanadera; Žalac se lomi hoće li sebe spasiti i potopiti Plenkovića

Pin It

Andreju Plenkoviću u uredu prezentirali preplaćeni softver zbog kojeg su  optužili Gabrijelu Žalac? | 24sata

Kako je Ured europskog istražitelja izvršio pritisak na bivšu ministricu Gabrijelu Žalac, koja svojim svjedočenjem može premijera Andreja Plenkovića povezati s kaznenim djelima za koja je i sama optužena. Nacionalovi izvori iznose niz detalja kojima obrazlažu navode da je ona sve radila s njegovim ‘blagoslovom’ i asistirala njegovim prijateljima u raznim projektima, piše Nacional.

Gabrijela Žalac još uvijek se lomi hoće li potopiti premijera Andreja Plenkovića. Ona ga svojim svjedočenjem u aferi Softver može uvesti u zonu kaznenog progona odluči li svjedočiti da je sporni posao odrađen uz njegovo znanje ili možda čak i po njegovom nalogu. Ali ona još uvijek vjeruje da joj Plenković može pomoći i olakšati joj pravnu poziciju.

Gabrijela Žalac raspolaže nizom povjerljivih i provjerljivih informacija o svojim brojnim neposrednim kontaktima s premijerom Plenkovićem. Sve su to Nacionalu otkrili izvori s neposrednim saznanjima, koji poseban naglasak stavljaju na kontekst u kojem se spomenuta tema prometnula u središte pozornosti javnosti.

Prema njihovim navodima, u prošlotjednim zbivanjima ključna je okolnost da je upravo Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), ovlašten za istrage, kazneni progon i podizanje optužnica za kaznena djela kojima se šteti proračunu EU-a, po svemu sudeći kao dio sasvim novog šireg pristupa europskih institucija prema administraciji, ali i samom premijeru Andreju Plenkoviću, inicirao tijekom proteklog tjedna pritisak na Gabrijelu Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, s ciljem da se razjasni je li hrvatski premijer osobno uključen u koruptivne aktivnosti u slučaju koji je samu Gabrijelu Žalac ispratio iz visoke politike.

To se može tvrditi nakon što su u medijima osvanule poruke osobne komunikacije Gabrijele Žalac i bivše državne tajnice u ministarstvu uprave, također koruptivnom aferom opterećene Josipe Rimac, u kojima diskutiraju o svojim kontaktima s Andrejem Plenkovićem i pozivaju se na njegov utjecaj.

Za razliku od afere Vjetroelektrane s protagonisticom Josipom Rimac, iz čijeg su spisa uklonjene sve poruke koje je ona razmjenjivala s premijerom Plenkovićem i njegovim suradnicima iz Vlade, iz sadržaja spisa iz postupka koji se vodi protiv Gabrijele Žalac njena prepiska s premijerom ne samo da nije uklonjena, nego je i dospjela u medije. Radi se o porukama citiranim iz specijalnog izvješća koje je izradio PNUSKOK iz Osijeka, koje je dostavljeno Uredu europskog tužitelja za potrebe rada na tom predmetu.

Zbilo se to svega par tjedana nakon što je europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi u svom prvom posjetu Hrvatskoj najavila da će slučaj bivše ministrice Žalac uskoro biti dovršen. Tijekom tog posjeta ona je izjavila i da se u Hrvatskoj trenutno istražuju deseci slučajeva. Indikativno je da su potkraj prošle godine europski diplomati najavili znakoviti zaokret u odnosu prema Plenkoviću.

„Užasavamo se zbog mogućnosti da dođe do scenarija Ive Sanadera. Dugo smo ga podržavali u ime europskih vrijednosti, ali svi znamo kako je to završilo”, izgovorio je to za Nacional „off the record“, neposredno pred kraj prošle godine, ambasador jedne od vodećih zemalja EU-a i tako posredno najavio da Europa započinje dramatičan zaokret kada je u pitanju percepcija politike i političkog profila hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Europski diplomati u Hrvatskoj, znatna većina njih koji u Hrvatskoj predstavljaju zemlje članice EU-a, Plenkovića su počeli dovoditi u izravnu vezu s ogromnom korupcijskom hobotnicom dodatno osnaženom u njedrima HDZ-a za njegovih premijerskih mandata.

Štoviše, postoji više drugih čvrstih pokazatelja da europska percepcija premijera Plenkovića značajno odudara od one koju on sam nastoji projicirati prema hrvatskoj javnosti. Nacional je dobio uvid u temeljitu studiju – profil stanja u hrvatskoj državi i njenih političkih rizika, koju je za potrebe jednog velikog stranog investitora izradio međunarodni tim iskusnih stručnjaka. Posebno poglavlje posvećeno je korupciji i vladavini prava. U njemu se navodi da su sukobi interesa i zloporabe položaja i ovlasti među dužnosnicima gotovo uobičajeni, iako je bilo nekog napretka tijekom posljednjih dvaju desetljeća. Unatoč tomu, korupciju se u Hrvatskoj doživljava endemskom iz pet detaljno elaboriranih razloga. Pa se tako navodi da su tužitelji pod političkim pritiskom ili kontrolom, što potkopava integritet suđenja i istraga. Tvrdi se i da je sudstvo korumpirano i disfunkcionalno, zarobljeno od HDZ-a još od 90-ih godina prošlog stoljeća, što rezultira dugotrajnim sudskim postupcima, da je legislativni okvir za prevenciju korupcije neadekvatan, s Vladinim reformama na koje utječu brojni maligni faktori. Osim toga, navodi se da je korupcija prisutna na svim razinama vlasti te da je novinarsko izvještavanje o korupciji u pravnom smislu u visokom riziku.

To su okolnosti u kojima se počinje rasplitati istraga u aferi Softver, odnosno, veze Gabrijele Žalac s premijerom Plenkovićem u tom slučaju.

Nacional je razgovarao s više izvora bliskih i samoj bivšoj ministrici Gabrijeli Žalac i vrhu HDZ-a, koji su potvrdili da se Gabrijela Žalac još uvijek lomi oko toga kako će svjedočiti te da njezino svjedočenje uistinu može presuditi Plenkoviću jer ona ni jednu odluku o nabavi softvera nije donijela bez konzultacija s njim i njegova odobrenja, ali i da je afera Softver, koja je obuhvaćena aktualnom optužnicom, u tom kontekstu samo vrh sante leda te da su se slično kao za ministarstvo kojim je upravljala Žalac, nabavljali i odobravali preplaćeni i upitni softveri i za brojna druga državna tijela i poduzeća.

Izvori iz HDZ-a tvrde da Plenković ima razloga strahovati od iskaza Gabrijele Žalac i da je u tome i “tajna” njegovih hvalospjeva upućenih bivšoj ministrici čak i nakon njezina uhićenja. Naime, Gabrijela Žalac sudjelovala je i u drugim nabavama spornih softvera, ali ni jedna nije prošla bez Plenkovićeva odobrenja, tvrde Nacionalovi izvori, a što poruke koje su cijeloga prošlog tjedna preplavljivale naslovnice medija samo dodatno ilustriraju.

Riječ je o porukama koje su razmjenjivale Gabrijela Žalac i Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina, optužena u aferi Vjetroelektrane, čiji je sadržaj prvi objavio portal Telegram, a iz kojih je više nego jasno da se njih dvije oko tema iz optužnice i nabave softvera nisu dogovarale samo međusobno, već i s premijerom Plenkovićem kojeg su u tim porukama označavale s AP. Da je sudjelovao u tim procesima, na koncu je morao potvrditi i sam premijer Plenković, to jest njegov ured, s tim da su oni to formulirali tako kao da se Plenković o nabavama samo – informirao.

Nacionalov izvor blizak vrhu HDZ-a, s neposrednim saznanjima o aferi Žalac, tvrdi:

“Gabrijela Žalac u ovom trenutku još uvijek očekuje da će joj AP pomoći. Ni ona ne zna kako, ali procjenjuje da Plenković na razne načine može utjecati na postupak, snagom svog položaja, utjecajem na pravosuđe, manipulacijama s vraćanjem optužnice, ni ona ne zna točno kako, ali ako procijeni da nema drugog načina, ona ga može potpuno potopiti. Jer nema boga da bi taj i bilo koji drugi softver bio kupljen da ona nije dobila blagoslov AP-a.“, piše Nacional.

Jedan od Nacionalovih izvora bliskih vrhu HDZ-a, koji s velikom zabrinutošću prati najnovija događanja još od smjene ministrice Nataše Tramišak, također smatra da bivša, osumnjičena ministrica Gabrijela Žalac može jednom svojom izjavom, ako će tako sebe pokušati spasiti kaznenog progona, “potopiti” Plenkovića:

“Ako bude dovoljno spremna i pokuša sebe spasiti, ona može reći tko je njoj bio nalogodavac da to sve napravi. I zato Plenković cijelo vrijeme predstavlja nju kao najbolju ministricu i ni dan danas se ne očituje o njezinoj optužnici, jer ne smije. Razumijete, ne smije je živcirati jer je ona ta koja u ovom trenutku ima ključeve, kad govorimo o Omega Softwareu i njegovoj budućnosti.”

Jedan od potencijalno spornih softvera koji bi Plenkovića mogli potencijalno stajati i funkcije jest softver nabavljen od Omega Softwarea, tvrtke s kojom je ugovor najprije sklopljen u vrijeme ministra Tomislava Tolušića, a potom je u mandatu Gabrijele Žalac dvaput produljivan. Kad je Gabrijela Žalac morala otići zbog afere Softver, u kojoj je riječ o posve drugom softveru, a na njezino mjesto došla nova ministrica Nataša Tramišak, upravo je savjetnik premijera Plenkovića Zvonimir Savić, o čemu je Nacional pisao, vršio pritisak da se ugovor s tvrtkom Omega Software nastavi, ali je ministrica po isteku ugovora odlučila da će te poslove dalje raditi državna agencija FINA, i to zbog sumnje na probijanje sigurnosnih protokola u sustavu e-fondovi, koji je održavala tvrtka Omega Software. Kad je Nataša Tramišak, pritiscima unatoč, odlučila da neće produljiti taj ugovor, dobila je prijetnje „bit će krvi do koljena“ i „razvlačit ćemo te po blatu“, što je ekskluzivno otkrio Nacional, ali puno je indikativnija bila reakcija premijera Plenkovića, koji je bio vidno nervozan zbog tih otkrića i koji se zapravo samo što prije htio riješiti Nataše Tramišak, što je nedavno i učinio kad ju je smijenio bez ikakvih obrazloženja – osim što je dao do znanja da se ne uklapa u njegov tim.

Ali zato se Gabrijela Žalac izvrsno uklapala u taj tim, sada je to više nego jasno.

priznajem.hr