Što stoji u članku zakona na temelju kojeg je Zambija zatražila obustavu postupka protiv osmero Hrvata?

Pin It

To znači da je postupak obustavljen, ali da i dalje postoji mogućnost da se vode novi postupci protiv istih osoba zbog sumnje na trgovinu djecom. Sudac Dominic Makalicha, koji je odobrio zahtjev naglasio je da obustava nije oslobađajuća presuda, prenosi Mwebantu.

Osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni zbog sumnje na trgovinu djecom mora napustiti zemlju u roku 48 sati nakon što je država Zambija na današnjem ročištu putem državnog tužitelja Mahapea Libakenia zatražila obustavu postupka protiv osmero Hrvata. Pritom se pozvala na članak zakona koji donosimo u nastavku.

Obustava postupka nije zapreka kasnijim postupcima zbog istoga

Država je podnijela zahtjev da se predmet obustavi prema odjeljku 88 (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 Zakona Zambije, koji kaže:

“U svakom suđenju pred nižim sudom, svaki državni odvjetnik može, uz suglasnost suda ili po uputama ravnatelja državnog odvjetništva, u svakom slučaju prije izricanja presude, odustati od gonjenja bilo koje osobe; i nakon takvog povlačenja

(a) ako je to napravljeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće moći biti zapreka kasnijim postupcima protiv nje zbog iste činjenice“.

To znači da je postupak obustavljen, ali da i dalje postoji mogućnost da se vode novi postupci protiv istih osoba zbog sumnje na trgovinu djecom.

Sudac Dominic Makalicha, koji je odobrio zahtjev naglasio je da obustava nije oslobađajuća presuda, prenosi Mwebantu.

Zadnje ročište odgođeno

Zadnje se ročište trebalo održati u zambijskom gradu Ndoli 23. siječnja no, odgođeno je zbog odsutnosti suca. Optuženi su u međuvremenu ispunili uvjete za puštanje iz pritvora (plaćanje jamčevine, polaganje osobnih dokumenata, redovito javljanje policiji, po dva jamca iz Ndole koja garantiraju za svakog optuženog…) te je bilo određeno da se brane sa slobode.

Tužiteljstvo je za tada najavilo šest novih svjedoka, među kojima je trebala biti i majka jednog djeteta iz DR Konga.

Podsjetimo, u Zambiji su zbog sumnje na trgovinu djecom pred sudom sljedeća četiri para: Damir Magić, elektrotehničar i Nadica Magić, profesorica kemije, Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva i Azra Imamović Subošić, službenica Ustavnog suda RH, veterinar Ladislav Peršić i njegova supruga Aleksandra Peršić, vlasnica obrta za njegu kućnih ljubimaca te Noah Kraljević, nekad Dalija Pintarić, rođen kao žena, za koju se navodi da je “promijenila spol”, inače sada “vijećnik” stranke Možemo u Zagrebu, koju određeni mediji danas predstavljaju kao “aktivista za ljudska prava” i Ivona Kraljević, koja radi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Izvor: narod.hr