Je li sa Sebijom počela ‘lustracija‘ lažnih elita ili samo detronizacija klana Izetbegović

Pin It

sebija izetbegović - Najnovije i najčitanije vijesti - Index.hr

Sebija Izetbegović, supruga najmoćnijeg bošnjačkog političara Bakira Izetbegovića, ostala je bez znanstvenih titula.

Senat Univerziteta u Sarajevu oduzeo joj ih je nakon što je utvrdio da magistarska diploma gospođe Sebije ne postoji, a da poslijediplomski studij medicine kod profesora Asima Kurjaka u Zagrebu nije ni upisala, niti pohađala.

Time je gospođa Sebija automatski izgubila i zvanje doktorice medicinskih znanosti kao i profesorice na sarajevskom medicinskom fakultetu.

A Senat Univerziteta u Sarajevu okončao je dvije godine dugu aferu utvrđivanja vjerodostojnosti diploma neslužbene vladarice zdravstva u Federaciji BiH.

Može ekspresno ili redovno

Da li slučajno ili vrlo namjerno, nekoliko dana ranije SIPA (Državna agencija za istragu i zaštitu) je u sklopu opsežne operacije “Klaster” zbog sumnje u trgovinu lažnim diplomama uhitila desetak visokih dužnosnika i profesora (privatnih) fakulteta i sveučilišta diljem cijele BiH, od Banje Luke i Bijeljine preko Travnika do Mostara. Državno odvjetništvo ih tereti da su trgovinom lažnim diplomama uprihodili više od 600 tisuća konvertibilnih maraka (KM). Samo kod rektora mostarskog Univerziteta modernih znanosti CKM, agenti SIPA-e u su u pretresu pronašli više od 300 tisuća KM (150 tisuća eura) u gotovini. Istraga je pokazala vrlo široku lepezu ponude diploma za prodaju: može ekspresno ili redovno, može ih se preuzeti na sveučilištu, a u slučaju žurbe i - na benzinskoj crpki.

Prvaci hrvatskih visokih učilišta u BiH odmah su požurili objasniti da je akcija “Klaster” pokazala koliko je pogrešna percepcija da se diplome kupuju u Posušju i Širokom Brijegu.

A najveći među njima Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, požurio se pohvaliti da je njegovo sveučilište, nakon rigorozne trofazne procedure Međunarodnog centra za istraživanje postignuća u obrazovanju (International Achievements Research Center) proglašeno sveučilištem godine za 2022., a on sam - rektorom godine. No već sljedećih dana to velebno “priznanje” postalo je predmet sprdnje na portalima i društvenim mrežama. Pokazalo se da je taj ugledni međunarodni centar, koji provodi trofazno vrednovanje, registriran u jednoj banci u Kanadi i na tržnici svježim proizvodima u Chicagu, a krasopisom ispisano priznanje može se kupiti online za 695 dolara. Plus dodatnih 385 za najboljeg rektora.

Uz to, jedan od osam partnera tog “uglednog” međunarodnog centra za proizvodnju “uglednih” priznanja je “ugledni” Internacionalni univerzitet Travnik, koji se pak nalazi pod istragom za prodaju lažnih diploma u operaciji “Klaster”.

Kititi se lažnim perjem nije grijeh iste težine kao trgovina lažnim diplomama, ili lažiranje vlastitih znanstvenih zvanja, nije kazneno djelo. Ali jest dio istog sindroma lažiranih vrijednosti i titula koji razara obrazovni sustav, kriterije kompetencije i sustav poželjnih društvenih vrijednosti ne samo u BiH, već se prelijeva i na hrvatsko visoko školstvo.

Zapravo, i ova mala “lustracija” korupcije i klijentelizma na najvišim razinama obrazovnog sustava, koja je u BiH započela operacijom “Klaster”, pokazuje kako korupcija i klijentelizam ne poznaju ni državne, niti entitetske granice, a ne poznaju ni politička neprijateljstva.

Najbolji je primjer upravo Sebija Izetbegović, koja je znanstvenu karijeru u Sarajevu napravila na temelju nepostojećeg magisterija i nepostojeće specijalizacije u Zagrebu i to baš u vrijeme kada je prema političkom narativu klana Izetbegović Hrvatska provodila “agresiju” na BiH. Prema onome što danas kaže njezin izmišljeni mentor na izmišljenom postdiplomskom studiju i (vjerojatno bivši) obiteljski prijatelj prof. Asim Kurjak - gđa Sebija je uistinu u to vrijeme boravila u Zagrebu i kod njega u bolnici “Sveti Duh”, ali zbog zdravstvenih problema. Ne uspijeva baš svakome vlastito liječenje i to na agresorskom terenu, pretvoriti kod kuće u – magisterij medicinskih znanosti. I tu laž održati neotkrivenom tri desetljeća, na njoj graditi svoj “znanstveni” uspon. To već zahtjeva-jedan udruženi pothvat.

Širenje ‘lustracije’ na Hrvatsku

U sveučilišnim krugovima u Hrvatskoj neki s nadom, (a mnogi i sa strahom) iščekuju hoće li se ova “lustracija” visokog obrazovanja proširiti i na Hrvatsku. Oni koji se tome nadaju ukazuju na običaj da se diplome kupljene u BiH, u Hrvatskoj uz pomoć umreženog klijentelističkog zaleđa pretvaraju ili pokušavaju pretvoriti u magisterije i doktorate. U Hrvatskoj je nostrificirano gotovo tisuću diploma fakulteta iz BiH obuhvaćenih operacijom “Klaster”.

Oni koji se nadaju prelijevanju “lustracije” visokog školstva iz BiH u Hrvatsku, ukazuju kako u našem javnom i političkom prostoru postoje primjerci urešeni najvišim znanstvenim titulama, koji su u redovnom postupku posljednju diplomu stekli u - nekoj srednjoj zanatskoj školi.

Službena potvrda krivotvorina i oduzimanje znanstvenih titula gđi Izetbegović vjerojatno jest dio projekta političke detronizacije obitelji Izetbegović. Operacija “Klaster” mogla bi postati oblik “lustracije” društveno-političke elite u BiH, bude li dovoljno izvanjskog pritiska. A bez širenja (i) na Hrvatsku učinak ove “lustracije” lažnih znanstvenih elita ne može biti potpun.•

Višnja Starešina/SD