Kad Plenković spominje umirovljenike i branitelje, to znači da se bliže izbori!

Pin It

Andrej Plenković bio je u elementu. Ozbiljan i samouvjeren, oboružan optimizmom i pratećim grafikonima, premijer je strpljivo nabrajao sve one kategorije građana kojima se Vlada sprema isplatiti dodatak i osigurati poticaje kako bi im pomogla prebroditi udar galopirajuće inflacije.

Našli su se tu i umirovljenici s mirovinom do 610 eura, korisnici dječjeg doplatka, nezaposleni, stanovnici potresom pogođenih područja, ribari, drvoprerađivači i mljekari. I naravno branitelji.

A uvijek kad u istoj rečenici predsjednik HDZ-a spomene umirovljenike i branitelje, to je nepogrješiv signal da se u Hrvatskoj bliže izbori. Plenković je već debelo ušao u treću godinu svojeg mandata. A predstavljanje novoga, četvrtog paketa mjera pomoći hrvatskim građanima i gospodarstvu teškog 1,7 milijardi eura može biti jedan od jasnih znakova da su u Banskim dvorima očito počele pripreme za izbore.

ISTI IZRIČAJ

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever u ponedjeljak je sudjelovao na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća nakon koje je Plenković predstavio novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

- Sličan izričaj premijer je imao i kad je predstavljao COVID mjere.

Svaki put to je isti predizborni izričaj. Nastoji se prema javnosti uputiti poruka da ova Vlada čini maksimalno da pomogne što širem krugu građana. Premijer i njegovi suradnici to neprekidno ponavljaju. Možda je to sve skupa pomalo i dosadilo do koje se mjere to koristi za njihovu promidžbu - ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Sever. Ipak, ne treba zanemariti činjenicu da su mjere doista jake.

- Prošle su godine cijene energenata bile ogromne. Sada su nešto pale, a ove mjere daju građanima neki osjećaj sigurnosti jer ako cijene ponovno počnu rasti, situacija će za njih ipak ostati stabilna - zaključuje Sever.

Stručnjak za politički marketing Krešimir Macan ocjenjuje pak da premijerov nastup u ponedjeljak doista može biti znak da se Vlada sprema na izbore.

- Nedavno je pušten probni balon u kojemu se spominjala mogućnost da parlamentarni izbori budu u ožujku iduće godine. A ako su izbori na proljeće iduće godine, Hrvatska je de facto već u izbornoj kampanji. Tko sad ne počne raditi, morat će to stizati. HDZ je očito počeo raditi na vrijeme - ističe Macan.

Prvo su, podsjeća on, krenuli s obilascima terena obilježavajući 33. obljetnicu osnutka HDZ-a. Potom su građanima ponudili državne obveznice. A sada kreću s protuinflatornim mjerama u kojima, naglašava Macan - svatko dobiva.

’S NAMA VAM JE DOBRO’

- Sve bi to mogla biti priprema terena u kojoj je glavna poruka biračima “s nama vam je dobro”, koja se naslanja na ranije HDZ-ove poruke o stabilnosti i sigurnosti. Oporba zaboravlja da je ekonomski narativ građanima najbitniji, važniji čak i od borbe protiv korupcije, i da će izbornog pobjednika odlučiti njihova ocjena s kojom će vladom živjeti najbolje - naglašava Macan. On stoga očekuje da će i plaće u idućem razdoblju morati početi rasti.

- Ako smo dio tog kluba 15 zemalja koje su članice i EU-a i NATO-a i Schengena i eurozone, onda moramo i živjeti primjereno standardu u tom klubu 15 - zaključuje Macan.

Bolje braniteljima i stradalnicima

Među kategorijama građana koji će dobiti financijski dodatak premijer Andrej Plenković spomenuo je i hrvatske branitelje. Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća bio je ipak precizniji. Jednokratni dodatak dobit će nezaposleni branitelji korisnici novčane naknade, kao i korisnici novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Vlada je ovom dijelu braniteljske populacije pomagala i ranije. Uredbom od 1. travnja prošle godine oni su dobili pravo na mjesečnu naknadu od 400 kuna za ugroženog kupca energenata. Braniteljima bi se, prema najavama, trebalo vratiti i 10 posto iznosa za koje su im smanene mirovine tijekom velike gospodarske krize 2010. godine.

Predizborni paket?  Da, jednako kao onaj za Božić

Premijer Andrej Plenković u utorak nije mogao izbjeći pitanje radi li se o predizbornom paketu mjera.

- On je jednako predizboran kao onaj za Božić i kao oni raniji. Jednako predizboran - odgovorio je premijer. A vodi li on vladu lijevog ili desnog centra?

- Čvrsto desnog centra, koja prepoznaje potrebu za intervencijama - uzvratio je Plenković. Predsjednik Vlade najavio je i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana. U košarici više neće biti svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso. Cijena će ubuduće biti fiksna za osam proizvoda. Prema prijedlogu Vlade, za litru jestivog suncokretova ulja cijena bi umjesto 1,86 eura bila 1,72 eura, dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ/SD