Suđenje Hrvatima u Zambiji: Svjedokinja tvrdi da je predstavnik kongoanskog konzulata doveo djecu do granice

Pin It

Nastavljeno je suđenje Hrvatima u Zambiji optuženim za trgovinu djecom. Uz osmero Hrvata, sudi se i dvjema osobama povezanim sa slučajem. Na današnjem ročištu svjedočile su tri svjedokinje. S optuženima je bio i hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak u ulozi prevoditelja, kao i odvjetnici i drugi tajnik veleposlanstva RH u Pretoriji Dario Klasić.

“Djecu je do granice dovela osoba iz konzulata DR Konga”

Prva je svjedočila imigracijska službenica Precious Nkamba koja je radila na graničnom prijelazu u mjestu Sakania na jugu Demokratske Republike Kongo. Kazala je da je viša imigracijska službenica Gloria Sondoya Sakulenga, jedna od optuženih, bila svjesna da su Hrvati u Hrvatsku htjeli otići preko Međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli u Zambiji. Nkamba tvrdi da je tog dana vidjela čovjeka koji se preziva Ntumba, koji je rekao da je službenik konzulata DR Konga u Ndoli i da se vraćao u svoju matičnu zemlju., prenosi Jutarnji list.

“Poznato mi je da je gospodin Ntumba službenik u veleposlanstvu DR Konga. Rekao mi je da ide u Kongu kako bi pokupio neke ljude koji su u tranzitu za Hrvatsku preko međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe”, kazala je Nkamba.

Kontaktirala je optuženu Gloriju Sakulengu koja je radila kao viša imigracijska službenica na aerodromu, a koja je potvrdila da je dobila informacije iz kongoanskog konzulata.

Nkambu tvrdi da joj je Sakulenga potom proslijedila putovnice, dokumente o posvajanju i kopije rodnih listova djece. Dodala je kako se oko 17 sati Ntumba vratio s dokumentima i djecom na granicu. Kada ga je pitala gdje su posvojitelji djece, rečeno joj je da su već stigli u Ndolu i da čekaju djecu. Kazala je i da nije skenirala dokumente djece kada su se ona pojavila na granici, što je uobičajeno, zbog toga što su bila maloljetna i što su bila u društvu diplomata, javlja Jutarnji list.

Na prvom ročištu na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji, osmero hrvatskih državljana optuženih za pokušaj trgovine djecom dobilo je, kako je javio Jutarnji list,...

Svjedočenje recepcionerke hotela

Ispitana je i recepcionerka hotela Spree Lodge Grace Mwalwa u kojem su bili smješteni optuženi Hrvati. Kazala je da su dva dana nakon što su optuženi stigli u hotel tri žene u njega dovela djecu. Mwalwa je kazala da su Hrvati u hotelu proveli pet dana, ali da se prilikom javljanja na recepciju nisu htjeli upisati u knjigu gostiju.

I druga zaposlenica hotela svjedočila je danas Ethel Chabala Mbewe te kao i kolegica, svjedočila je da je u pansionu vidjela grupu bijelaca s kojima su kasnije bila i djeca, prenosi 24sata.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pernar danas ipak nije svjedočio

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske koja su u sudskim postupcima u DR Kongu posvojila četvero djece u dobi od jedne do tri godine te kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, uhićena su 7. prosinca prošle godine u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju.

Na prvom ročištu na Visokom sudu u Zambiji održano je 8. svibnja. Svi optuženi izjasnili su se da nisu krivi. Hrvatima je još na prošlom ročištu kao prevoditelj poslan hrvatski veleposlanik u Egiptu. Da sam veleposlanik putuje u drugu zemlju kako bi prevodio s engleskog jezika, u najmanju je ruku je neobično, a izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova potvrdio nam je da do sada nije čuo za situaciju da veleposlanik leti u drugu državu kako bi bio sudski tumač.

Uz Hrvate su se u optužnici našli i Steven Mulija, turistički djelatnik iz Konga s prebivalištem u Lusaki kojeg su tamošnje vlasti uhitile i pritvorile zbog optužbi da je bio glavni u operaciji posvojenja kongoanske djece za četiri hrvatska para te imigracijska službenica Gloria Sondoyi Sakulenga, koja je optužena da je sudjelovala u pokušaju trgovine djecom.

Na suđenju bi trebao svjedočiti bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, koji se već dva mjeseca nalazi u Zambiji i tvrdi da ima saznanja o ovom slučaju. Kako prenosi Jutarnji list, Pernar neće biti saslušan danas budući da se zarazio malarijom. Njegovo saslušanje očekuje se u četvrtak ili petak.

narod.hr