Karačić: Hoće li na valu uspjeha kod Bahmuta, Prigožin pripremati teren da se riješi partijskih dinosaura

Pin It

Karačić za Direktno: Netko je vidio presudu prije nas i objavio njen  sadržaj, to mi se čini kao pokušaj pritiska na sud

Nažalost, sinoć su pali zadnji utvrđeni dijelovi Bahmuta, te se borbe danas još vode oko zadnjih par ulica s kućama, na zapadnoj strani ulice Čajkovskog, gdje Ukrajincima prijeti opasnost i sa leđa kao i sa boka.

Ukrajinski protunapadi po bokovima su stigli prekasno te osim nešto polja i šumaraka nevelike dubine, nisu postigli ništa u smislu ovladavanja naseljenim mjestima kao što je Klišivka na jugu ili Berhove i Dubovo-Vasilivka na sjevernom dijelu.

Bočne obrambene crte, iz kojih se krenulo u protunapade su čvrste pa je unatoč snažnom pritisku ruskih snaga u zadnjih par mjeseci, koliko toliko održana a kontranapadima i proširena zona kolikog tolikog osiguranja opskrbnih pravaca, kako kroz Ivanivske do Bahmuta tako i potez Chasiv Yar-Hromove.

Sad ćemo vidjeti koliko je imalo smisla grčevito braniti ostatke Bahmuta te trošiti goleme količine opreme i ljudstva na održavanje položaja u gradu te prigradskim bokovima.

Ukoliko Ukrajinci uskoro krenu u snažniji napad te iznenade iscrpljene ruske snage, te im zadaju iznenadan udarac, imalo bi smisla.

Ne dođe li do toga, to bi moglo imati znatan utjecaj na moral ljudstva kojima bi netko trebao objasniti zašto su toliko dugo držali nepovoljne obrambene položaje te zašto je potrošeno toliko materijalnih sredstva i ljudstva na obranu istih.

U cijeloj priči se krije i jedan opasan moment. I dok su linije koje su održavale opskrbne ceste kroz Ivanivske te Hromovo izrazito čvrste, padom posljednjih zapadnih dijelova Bahmuta, otvara se velika rupa u prostoru, koji nije bio linijski zaposjednut a to je potez kroz livade i polja i šume između Hromova te Ivanivske.

Nadam se da je taj potez koliko toliko osiguran, jer bi se u najgoroj soluciji moglo dogoditi da Ukrajini nastave napade po bokovima a da im Rusi kroz sredinu uđu u raspored.

Ono što me dodatno brine je činjenica da je u Bhmutu ratovao uglavnom Wagner a na bokovima u zadnje vrijeme, novije i ne baš toliko čvrste brigade ruske vojske.

Opcija da je to sve što je od borbene snage ruske vojske ostalo, je dobra jer znači da neće moći kvalitetno nastaviti napadne operacije.

Ali što ako rusi cijelo vrijeme drže pričuve, koje bi nastavile prodor, te iskoristile trenutnu kaotičnu situaciju, pomicanje i regrupiranje ukrajinski snaga, koje trebaju zauzet nove pogodne položaje.

teoretski, to bi mogli vidjeti u idućih nekoliko dana. Ne dođe li do nastavka prodora, to onda znači da rusi nemaju organizacijske kapacitete za vođenje većih operacija.

Osobno mislim da će nakon Bahmuta, barem Wagner osigurati sebi operativnu pauzu te izvlačenje na odmor i popunu. 

Ne zaboravimo da Wagner trenutno predstavlja najkonkretniju i najsposobniju formaciju ruskih snaga a njihov vođa, ne skriva političke apetite i ambicije.

Hoće li na valu uspjeha kod Bahmuta, Prigožin pripremati teren da se riješi partijskih dinosaura koju su zauzeli funkcije i položaje, koje u zadnje vrijeme proziva vrlo vulgarno, vidjet ćemo uskoro.

Po mome mišljenju, rekao bih da sve svoje izjave i poteze utanačuje s Putinom, jer je Prigožin najbolji alat da se Putin riješi ofoteljenih kadrova i uništi konkurenciju u društvu i partiji.