MVEP demantira medije: Djecu u Zambiji preuzele su socijalne službe

Pin It

Djeca iz DR Konga koja su pokušali posvojiti Hrvati, a oduzeta su nakon uhićenja četiri hrvatska para koji su optuženi za trgovinu djecom, preuzele su zambijske službe socijalne skrbi, na sigurnom su i imaju dobre uvjete, rečeno je u srijedu Hini iz ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Ministarstvo je dodalo da se djeca trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje se za njih skrbe, da su na sigurnom, nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu.

MVEP je dodao da je u suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci dostavilo hranu i druge potrepštine.

N1 jutros je objavio da iz dobro obavještenog izvora neslužbeno doznaju da se djeca nalaze u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu.

“Jako su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine, ne znaju jezik, dječaka su odvojili od djevojčica i oni se nalaze u maloljetničkom zatvoru s djecom koja su tamo zbog droge ili krađe”, kaže izvor. To su prenijeli i drugi mediji.

Inače, u petak bi trebao biti dan D za osmero Hrvata. Jučer je propalo ročište, a sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka. Izdat će se dovedbeni nalozi, međutim, prema riječima sutkinje – daljnjih odgoda nakon petka neće biti, prenosi diplomatski izvor.

narod.hr