Ovako prekrojene izborne jedinice trebaju osigurati pobjedu HDZ-u

Pin It

Saborski zastupnik i potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak da ovako prekrojene izborne jedinice, koje je predstavio premijer Andrej Plenković, trebaju osigurati HDZ-u pobjedu na izborima i prikriti pravo stanje broja birača.

Grmoja je na konferenciji za novinare upozorio da će po novom modelu Slavonija imati više birača nego stanovnika, čime se ne pomaže Slavoniji već prikriva katastrofa koja se tu dogodila.

Ustvrdio je kako HDZ-u ni to neće pomoći jer i „namještene ankete pokazuju nemaju nikakvog koalicijskog potencijala”.

Most predlaže da svaki glas vrijedi isto i da izborne jedinice ne budu skrojene prema popisu birača, koji ne odgovara stvarnom stanju, već prema popisu stanovništva.

Grmoja kaže da se kao birači se u Hrvatskoj vode mnogi ljudi koji žive u zemljama zapadne Europe, BiH ili Srbiji, a Hrvatska će ići naprijed tek kada svaki glas hrvatskog građanina bude vrijedio isto.

“Mi nismo kao lijeva oporba koja kuka i plače nada onim što je HDZ napravio, jer smo znali da će HDZ prekrojiti izborni sustav kako njima odgovara”, naglasio je Grmoja.

Najavio da će, kada budu na vlasti, omogućiti veću participaciju građana, uvesti elektroničko ili dopunsko glasovanje, kao i obvezno glasovanje, te srediti popis birača.

Grmoja je također upozorio da u lipnju istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, zbog čega strahuje da će naš najvrjedniji resurs biti prodan stranim korporacijama.

One bi u Hrvatsku mogle dovoditi jeftinu radnu snagu iz Nepala, što će dodatno rušiti cijenu rada i uzrokovati novo iseljavanje iz Slavonije. 

kamenjar.com