U Ukrajini se odvija veliki paralelni rat, pljušte smjene: 'Gdje je novac?'

Pin It

Zapad 'prihvata' ukrajinsku korupciju

Vladini dužnosnici s druge strane priznaju da je dio novca nestao kao i to da neki vojni ugovori nisu doveli do nabavke oružja ili streljiva. Ipak, ističu da je većina problema nastala u kaotičnim prvim mjesecima invazije, a da su u međuvremenu uklonjeni. 

Nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij najavio smjenu ministra obrane Oleksija Reznikova, ministar je ostavku dao sam. A nakon izvješća o mitu i financijskim malverzacijama u njegovom resoru ključni izazov za predsjednika se pokazalo iskorjenjivanje korupcije.

Spomenuta je situacija eskalirala u ključnom trenutku u ratu, tijekom ukrajinske protuofenzive na jugu i istoku zemlje. Pritom su saveznici još od početka rata vršili pritisak na vladu Ukrajine da pripazi kamo odlaze milijarde dolara pomoći koja je stizala u Kijev.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sastao se nedavno s tri visoka ukrajinska dužnosnika s kojima je razgovarao o nastojanjima da se iskorijeni ratna korupcija. Do toga je došlo nakon što su neki zakonodavci u SAD-u iskoristili mito kao argument za ograničavanje vojne pomoći Ukrajini, piše The New York Times.

Antikorupcijske inicijative

Zelenskij je odgovorio na pritisak saveznika i domaće kritike brojnim antikorupcijskim inicijativama, a neke su bile i kontorverzne, poput prijedloga korištenja ovlasti izvanrednog stanja za kažnjavanje korupcije kao čina izdaje.

Reznikov nije osobno upleten u optužbe za loše upravljanje vojnim ugovorima, ali istraga u njegovom ministarstvu bile su prvi veći izazov. "Ovdje se postavlja pitanje gdje je novac", kaže Darja Kalenjuk, izvršna direktorica Centra za borbu protiv korupcije u Ukrajini. "Ovisno o tome koliko smo učinkoviti u čuvanju javnih sredstava, vojnik će ili imati oružje ili ga neće imati", dodala je.

Prema vladinim izračunima, oko 980 milijuna dolara u ugovorima o oružju nije isporučeno, a neka su plaćanja unaprijed za oružje nestala i potom osvanula na računima trgovaca oružjem. Nepravilnosti ukazuju na to da službenici za nabavu u ministarstvu nisu provjerili dobavljače ili su dopustili trgovcima oružjem da odu s novcem bez da isporuče oružje.

Priveden predsjednik Vrhovnog suda: Korupcija i kriminalna organizacija u samom vrhu vlasti

Preplaćene osnovne potrepšine za vojsku

Izvješća ukrajinskih medija pokazala su da  su osnovne potrepštine za vojsku, poput hrane i zimskih jakni, preplaćene. Dvoje dužnosnika Ministarstva obrane, točnije zamjenik ministra i šef nabave, uhićeni su prošle zime zbog dojava o nabavci preskupih jaja za vojsku. Zelenskij je šefove vojnih ureda za novačenje otpustio nakon što su se pojavile optužbe da su uzimali mito od osoba koje su htjele izbjeći novačenje.

Mediji su izvještavali o preplaćivanju potrepština za vojsku i pojavi viših cijena, poput jaja za oko 47 centi po komadu, a konzervirani grah kupljen je u Turskoj po cijeni većoj od cijene za iste konzerve u ukrajinskim supermarketima. Ministarstvo je također kupilo tisuće jakni za koje se pokazalo da nemaju dovoljno dobru izolaciju za ukrajinske zimske uvjete.

Predsjednik je stoga predložio da se korupcija tretira kao izdaja, ali pokrenulo je to brojne kritike. Oleksij Gončarenko, parlamentarni zastupnik iz oporbene stranke Europska solidarnost, komentirao je inicijativu predsjednika. "Ne mogu pohvaliti njegove napore u borbi protiv korupcije tijekom ratnog razdoblja", rekao je. Naime, predsjednikov prijedlog omogućio bi ukrajinskoj obavještajnoj agenciji SBU, koja je pod izravnom kontrolom predsjednika, da istražuje korupciju među dužnosnicima i službenicima.

Dio novca je nestao

Vladini dužnosnici s druge strane priznaju da je dio novca nestao kao i to da neki vojni ugovori nisu doveli do nabavke oružja ili streljiva. Ipak, ističu da je većina problema nastala u kaotičnim prvim mjesecima invazije, a da su u međuvremenu uklonjeni. Bivši ministar obrane Oleksij Reznikov uvjeren je da će ministarstvo vratiti unaprijed plaćena, a nestala sredstva dobavljačima.

Vojni izdaci čine gotovo polovicu državnog proračuna Ukrajine, a izvješća o skandalima pokazuju da se izvor javne korupcija promijenio pa najveći problem ciše nisu loše vođene državne tvrtke. Skupine koje se bore protiv korupcije kažu da ih je velik priljev sredstava za potporu u ratu potaknuo da preusmjere fokus na vojne izdatke.

'Skandali su dobri'

Na sastanku sa Sullivanom sudjelovali su čelnici specijalizirane istražne agencije, ureda tužiteljstva i suda, a te bi ukrajinske institucije mogle izgubiti moć na temelju prijedloga o izdaji. Zapadne vlade su pritom oprezne zbog potencijalnog slabljenja tih institucija pa bi se, ako se prijedlog usvoji, tome mogle usprotiviti.

Tijekom spomenutih rasprava uhićen je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini, Ihor Kolomojski, a taj se događaj smatra primjerom obuzdavanja političkog utjecaja oligarha. Kolomojski je osumnjičen za prijevaru i pranje novca, a podržao je izbornu kampanju Zelenskog 2019. godine. Ipak, od početka rata predsjednik je s njim prekinuo sve veze. Pritom su nedavno istražitelji pokrenuli jedan od najistaknutijih slučajeva kaznenog gonjenja zbog podmićivanja, i to protiv predsjednika ukrajinskoga Vrhovnog suda, koji je smijenjen i uhićen u svibjnu ove godine. Osim toga, sudi se i zamjeniku ministra gospodarstva, optuženom za pronevjeru sredstava humanitarne pomoći.

Zelenskij uputio apele: Zastupnici u parlamentu, dužnosnici i državni službenici, korupcija i izdaja se neće tolerirati

Vidljivost slučajeva korupcije na visokoj razini su prema Andriji Boroviku, direktoru ukrajinskog ogranka Transparency Internationala, pozitivan trend. To pokazuje da se zemlja može boriti u ratu i istovremeno boriti s korupcijom. "Skandali su dobri", kaže, a rat, ističe, ne smije biti izgovor za prestanak borbe protiv korupcije.

direktno.hr