Gdje živi Sandra Benčić, na Marsu?

Pin It

No, Sandra Benčić u vlasništvu ima samo jedan stan od 38,7 kvadrata, a nije prijavila da suprug posjeduje ikakvu nekretninu.

Ako jedini stan koji imaju iznajmljuju, gdje onda žive u Zagrebu?

Blokada računa obrta u vlasništvu Sandre Benčić koju Možemo vidi kao premijerku, otvorilo je i pitanje rupa u njezinoj imovinskoj kartici. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavio je da će ovo pitanje uvrstiti u jednu od budućih sjednica.

Benčić je rekla da stan na kojem je prijavljen obrt iznajmljuje i da je dug prema telekom tvrtki napravila podstanarka, a kako priključak glasi na obrt, onda je blokiran njegov račun.

No, Sandra Benčić u vlasništvu ima samo jedan stan od 38,7 kvadrata, a nije prijavila da suprug posjeduje ikakvu nekretninu.

Ako jedini stan koji imaju iznajmljuju, gdje onda žive u Zagrebu?, pišu 24sata.

Naime, imovinskoj kartici nije prijavila da plaća najamninu što je po zakonu i uputama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa morala prijaviti.

Nije prijavila niti da kao vlasnica stana kojeg iznajmljuje niti prihode od stanarine.

Benčić, naime, nije prijavila nikakav prihod od imovine nego samo 199 eura paušala koji primaju svi saborski zastupnici, te 1.650 eura od samostalne djelatnosti, tj. obrta. Benčić je prijavila da suprug mjesečno od imovine uprihoduje 490 eura, ali suprugu nije prijavila nikakvu imovinu.

”Stan koji glasi na mene smo dali u najam i sve je prijavljeno i Poreznoj upravi. Sada imamo podstanara. Ranije sam prijavljivala to kao svoj prihod, ali kako suprug sve vodi, sada je prijavljeno kao njegov prihod od 490 eura. Mi smo se nakon rođenja prvog djeteta, tijekom 2016. godine preselili u veći stan od 80-ak kvadrata koji smo unajmili”, objašnjava Benčić.

Stan koji unajmljuje i u kojem živi u centru je Zagreba i za njega plaća mjesečnu najamninu od 580 eura. Međutim, u niti jednoj imovinskoj kartici od 2020. godine kada je postala zastupnica u Saboru, nije prijavila to plaćanje najamnine iako je morala. Prijavila je samo ratu kredita od 90-ak eura koju plaća za dignuti kredit na 30 godina kojim su kupili prvi, mali stan, koji sad iznajmljuju.

”Previdjela sam upisati iznos najamnine koji plaćamo i odmah ću to ispraviti. Nemam što skrivati, jer meni na štetu ide što nisam upisala iznos obveze koju plaćamo za najam stana”, odgovorila je Benčić za 24sata.

U uputama Povjerenstva od prije tri godine, jasno je naznačeno da se upisuje i iznos obveze najma/zakupnine koju plaća dužnosnik ili član obitelji. Čak je i objašnjeno kako to treba upisati, koji padajući izbornici se otvaraju, tko je vjerovnik…

Povjerenstvo otvara predmet oko Benčić

”Povjerenstvo je nastavno na okolnosti iznesene u dostavljenom članku otvorilo predmet protiv obveznice Sandre Benčić. Povjerenstvo će prikupiti sve relevantne podatke te će ukoliko utvrdi postojanje pretpostavki za daljnje vođenje postupka, sukladno članku 42. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, zatražiti očitovanje obveznice i  potom predmet uvrstiti na dnevni red neke od budućih sjednica”, rečeno je za 24sata iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Što se tiče obrta za savjetovanje, ona je i u imovinskoj kartici napisala da ga planira zatvoriti do kraja 2020. godine. No, on je još uvijek službeno aktivan, a ove godine je prijavila i 1.650 eura prihoda od njega.

”Imala sam dva računa koja nisam uspjela naplatiti za odrađen posao još 2019. godine. Ove godine sam ih naplatila, te ću i službeno zatvoriti obrt. Prihod od 1.650 eura koji sam prijavila je od lanjske edukacije koju sam radila na Kosovu jer sam na popisu Vijeća Europe kao edukator za područje slobode izražavanja”, objasnila je Benčić.

narod.hr