Mlinarić: Bacanje vijenaca je Plenkovićevo djelo

Pin It

Postoji li itko u Hrvatskoj tko misli da Pupovac sam režira igrokaze u Vukovaru? Ima li itko tko misli da Pupovac radi nešto što Plenković ne odobrava? Nadam se da nema tako naivnih. Dovoljno je pogledati svetogrđa u Gruborima, onog u Kninu ili nadaleko poznata institucionalna sabotaža istrage za zločine u Domovinskom ratu, ili naglog porasta broja srpskih civilnih žrtva rata

(u posljednjih nekoliko mjeseci registrirali su još 2000 takvih, a gdje misle stati – pa, dokle ih nitko ne spriječi), a posljednjih godina i bacanje vijenaca u Dunav navodnim srpskim žrtvama kakve ne postoje, na dan kad ih nije bilo. 

Ne znam i ne razumijem odakle dolazi Plenkovićevo gađenje prema Domovinskom ratu i otkud potreba da stalno sve više i više sve obezvrjeđuje, i otkad to kod njega traje. Ali, Vukovar ovo živi od samog početka. Vukovar je opet mjesto gdje se prokažu svi koji Domovinu ne vole, i razotkriju se kao vrag pred tamjanom. Javnost je zaboravila da je Plenković prije nekoliko godina odredio da s Pupovcem ide i Zvonko Milas baciti vijenac u Dunav žrtvama kojih na taj dan nije bilo. No, Zvonku je to ipak bilo toliko ogavno da se tog dana naglo “razbolio”. Moguće da i je, od opravdanog gađenja na takvu laž.

A kad već neće Zvonko, Plenkovićev plan o omalovažavanju i vrijeđanju Domovinskog rata ide dalje. Je li to kompleks dezerterstva – ne znam. No, ove godine, kako saznajemo, odlučili su baciti dva vijenca… Jedan za zločince, drugi za mučenike Vukovara. Dakle, oni sebi daju za pravo da izjednačavaju žrtvu i zločinca. Ponovno se budi ogavna ideja jugoslavenskog bratstva i jedinstva. Ovo mi je daleko gore od onog što je Pupovac do sada radio.

Naravno da je nemoguće da Plenković ne zna da će to Pupovac napraviti, niti je moguće da bi to njegov koalicijski partner radio sve ove godine bez Plenkovićeva odobrenja. Nama naivnima kakvi obično jesmo, trebalo je neko vrijeme da shvatimo da se taj scenarij slaže i smišlja u Plenkovićevom uredu. Jer nije bilo za vjerovati. No, posve je jasno da se ništa ne može dogoditi niti se događa bez koordinacije ove dvojice varalica. 

A jasno je i zašto to Plenković radi: jer misli da mu svaki metež odgovara, jer očekuje da će u tom metežu isplivati nešto bolesno na čemu će on likovati. No, zapravo, vara se jako. Posljednjih par godina stvari su se drastično okrenule. Njemu se ruši tlo pod nogama, i gubi razum, pa sad kocka na sve ili ništa. Iako, ispravnije bi bilo reći da kocka na – ništa. Nema šanse da i ovaj put izvara narod. 

Važno je ovo reći: ne baca vijenac Pupovac. Nego, to Plenković radi sve ove godine. To ovaj lik, koji se zbog svoje bahatosti ne može pokloniti nikome, pa ni žrtvama Vukovara – jer svjedoče o njegovom kukavičluku! Tako negativci uvijek rade.

Svaki ishod je za vas nepovoljan, osim da odustanete. No, znam da nećete. Bahati drugačije ne mogu. Ali, mi kao ni onda kad smo branili grad, jednostavno, pred nasrtajima mržnje, odustati ne smijemo i ne možemo. I nećemo! Vidimo se na Dunavu!