Turudić: “Šeparović nema mu*a pogledati me u oči zbog Sanadera”

Pin It

Ivan Turudić i Miroslav Šeparović napete odnose imaju od presude Ivi Sanaderu. Nakon što ga je Turudić u aferi INA MOL osudio na 10 godina zatvora, a Vrhovni smanjio na osam i pol, Ustavni sud sve je srušio pa je cijeli proces morao početi ispočetka. Ta odluka Ustavnog suda  Hrvatsku koštala gubitka arbitraže s mađarskim MOL-om.

Na svečanoj prisezi novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića nisu se pojavili predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović i predsjednica Državnoodvjetničkog vijeća, ujedno i šefica USKOK-a, Željka Mostečak.

Ivan Turudić, koji će na dužnost glavnog državnog odvjetnika stupiti 26. svibnja, nakon što aktualnoj šefici DORH-a Zlati Hrvoj Šipek istekne mandat.

Radovan Dobronić i Željka Mostečak poslali svoje izaslanike, a u ime predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića na prisegu u Sabor nije stigao nitko čime je Šeparović demonstrirao otvoreno neprijateljstvo prema novog šefu DORH-a.  Šeparović je dobio je poziv na prisegu, ali mu se nije odazvao, niti je itko drugi s Ustavnog suda došao u Sabor kao njegova zamjena.

“Predsjednik Ustavnog suda zahvalio je predsjedniku Hrvatskog sabora na pozivu i obavijestio ga da neće prisustvovati prisezi glavnog državnog odvjetnika, g. Turudića, a u konzultaciji s velikom većinom sutkinja i sudaca Ustavnog suda odlučeno je da umjesto predsjednika neće prisustvovati nitko s Ustavnog suda, o čemu je također obaviješten predsjednik Hrvatskog sabora”, glasio je odgovor iz Ustavnog suda za Jutarnji list.

Ivan Turudić i Miroslav Šeparović napete odnose imaju od presude Ivi Sanaderu. Nakon što ga je Turudić u aferi INA MOL osudio na 10 godina zatvora, a Vrhovni smanjio na osam i pol, Ustavni sud sve je srušio pa je cijeli proces morao početi ispočetka. Ta odluka Ustavnog suda  Hrvatsku koštala gubitka arbitraže s mađarskim MOL-om.

Turudić je tada ustavne suce optužio i da su primili mito, a u novom postupku Sanader je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora. Kasnije su mu tri pravomoćne presude, u procesima Fima Media, Planinska i Ina – MOL, objedinjene na kaznu od 18 godina i osam mjeseci zatvora.

“Ustavni sud poštuje odluku Sabora o imenovanju glavnog državnog odvjetnika, ali takva osoba nema kredibilitet biti glavni državni odvjetnik. Osim toga, govorimo o sucu koji je optužio ustavne suce da su primili mito jer su srušili presudu protiv Ive Sanadera koju je on donio, a zbog čega je USKOK provodio istragu i ispitivao ustavne suce”, rekao je jedan od sudaca za Jutarnji.

Dodaje i da na Ustavnom sudu smatraju da Turudić zbog toga i ostalih kontroverzi koje su za njega vezane ne zaslužuje da mu se dođe na svečani čin prisege.

Nacional piše da je Turudić pobjesnio kad je vidio da na prisegu nisu došli čelni ljudi pravosudne piramide u Hrvatskoj. Smatra da je nečuveno da je Šeparović privatizirao instituciju Ustavnog suda. U jednom društvu u kojem se našao neposredno nakon prisege, Turudić je komentirao:  “Nema muda pogledati me u oči. Bojao se da mu pred svima neću pružiti ruku jer s njim ne razgovaram od slučaja Sanader.”

To je rekao dovoljno glasno da su ga mogli čuti i oni koji nisu bili u njegovom društvu. Pritom je najviše pobjesnio na Miroslava Šeparovića koji nije poslao ni svog zamjenika, prenosi Nacional izjavu pravosudnog izvora koji je bio s Turudićem u društvu dok je ovaj to rekao.

Turudić je siguran da je glavni razlog Šeparovićeva nedolaska upravo taj što on još od ranije sumnja da upravo Turudić stoji iza optužbi da su suci Ustavnog suda u vrijeme dok su odlučivali o predmetu bivšeg premijera Ive Sanadera u aferi Ina-MOL – primili mito.

Da je Šeparović najviše zbog toga ljut na Turudića, može se zaključiti i iz članka u Jutarnjem listu u kojem se citira izjava jednog od sudaca Ustavnog suda koji kaže:

“Ustavni sud poštuje odluku Sabora o imenovanju glavnog državnog odvjetnika, ali takva osoba nema kredibilitet biti glavni državni odvjetnik. Osim toga, govorimo o sucu koji je optužio ustavne suce da su primili mito jer su srušili presudu protiv Ive Sanadera koju je on donio, a zbog čega je USKOK provodio istragu i ispitivao ustavne suce. Ustavni suci smatraju da Turudić zbog toga i ostalih kontroverzi koje su za njega vezane ne zaslužuje da mu se dođe na prisegu koja je svečani čin.”

Jutarnji navodi da se ni jednom do sada, u cijeloj povijesti hrvatske države, nije dogodilo da nitko s Ustavnog suda nije nazočio ceremoniji prisege glavnog državnog odvjetnika ili predsjednika Vrhovnog suda.

Kao još jedan od mogućih razloga nedolaska sudaca Ustavnog suda navode i vjerojatnost da će na kraju upravo Ustavni sud odlučivati o sudbini Ivana Turudića.

“U konkretnim okolnostima u kojima sve može u konačnici završiti baš pred Ustavnim sudom, prisutnost institucije na prisezi stvarala bi nepovoljan dojam za načelo nezavisnosti i nepristranosti Ustavnog suda”, rekao je za Jutarnji list drugi sudac tog suda.

Međutim, prema dubokom uvjerenju pravosudnih izvora bliskih Turudiću, glavni razlog Šeparovićeva nedolaska je upravo slučaj Sanader i optužbe za koje vjeruje da ih je u “eter”, ali i pred tijela DORH-a, pustio Ivan Turudić. Zbog toga Turudić i Šeparović ne pričaju već skoro  deset godina.

U pozadini imenovanja novog glavnog državnog odvjetnika odvijao se rat dviju HDZ-ovih frakcija pa je Turudić isplivao kao kandidat jer je propao Šeparovićev plan da za glavnog državnog odvjetnika njemu bliska struja progura suca Ustavnog suda Rajka Mlinarića.

Za Šeparovića je Turudić iznimno neugodan svjedok jer obojica znaju što se dogodilo prije no što je Ustavni sud srušio Sanaderovu presudu.

“Kako bi ti reagirao da ti srušimo presudu?” Ta je znamenita rečenica koju je tadasudac, a trenutno predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, u proljeće 2015. izrekao Ivanu Turudiću, tadašnjem predsjedniku Županijskog suda u Zagrebu, danas postala ključna za razumijevanje zamršenih igara moći i nepoznatih aspekata pozadine imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Tu je rečenicu, piše Nacional, Šeparović izrekao 2015. pred više svjedoka u zagrebačkom restoranu Orkan ispipavajući teren za ono što će uslijediti par mjeseci nakon toga – a radilo se o ukidanju Turudićeve presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu i predsjedniku Uprave MOL-a Zsoltu Hernádiju zbog predaje upravljačkih prava nad Inom mađarskom MOL-u u zamjenu za mito od 10 milijuna eura. Od tada Turudić i Šeparović ne razgovaraju jer se Turudić tom prilikom ustao od stola i potom prekinuo svaku komunikaciju s njim.

Međutim, kada su se u pravosudnim krugovima pojavile informacije kako postoje indicije da se iza sporne odluke Ustavnog suda u slučaju Sanader vrti cifra od 5 milijuna eura mita, što je 27. prosinca 2016. objavio Nacional, Šeparović je posumnjao da je te teze “u eter” plasirao upravo Turudić.

Iako je DORH, upravo na Šeparovićev zahtjev, kasnije provjeravao i odbacio te optužbe, kad preuzme funkciju glavnog državnog odvjetnika, Turudić, koji i sam o tome ima informacije, može na temelju toga tražiti preotvaranje tog spisa.

Izgleda da je predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića najviše “zaboljela” upravo ta mogućnost – da Turudić kad stupi na dužnost ponovno preispita okolnosti koje su dovele do sporne odluke Ustavnog suda koja je Hrvatsku koštala gubitak arbitraže s mađarskim MOL-om.

M.Marković /maxportal