Zadnji komentari

Spaljivanje Kur’ana u Švedskoj izazvalo val imigrantskog nasilja i napada na policiju

Pin It

Tri osobe su uhićene pod optužbom za izazivanje etničke mržnje jer su spalili muslimansku vjersku knjigu Kuran u gradu Malmöu. Podsjetimo da je u istom gradu nedavno devastirana i napadana kršćanska crkva sedam dana za redom, u dijelu koji je naseljen imigrantima iz islamskih zemalja.

Desničarski aktivisti spalili su Kuran u južnom švedskom gradu Malmöu, potaknuvši nerede i nemire nakon što se više od 300 ljudi okupilo na protuprosvjedima, piše Breitbart.

Izgrednici su podmetnuli požare i bacali predmete na policiju i spasilačke službe, lakše ozlijedivši nekoliko policajaca, zbog čega je uhićeno 15-ak ljudi.

Nasilje je uslijedilo nakon što je u petak zapaljen Kuran, u blizini pretežno migrantskog naselja, koji su izveli desničarski aktivisti i snimku objavili na internetu, prema novinskoj agenciji TT.

Kasnije su tri osobe uhićene pod sumnjom da su poticale mržnju na etničku skupinu nakon što su spalile svetu muslimansku knjigu.

Prvi čovjek UNAOC-a, Saveza civilizacija Ujedinjenih naroda, Miguel Moratinos, izrazio je “nedvosmislenu osudu paljenja Kurana od strane ekstremne desnice i drugih radikalnih skupina (…) kao čin prijezira koji je potpuno neprihvatljiv”, rekla je njegova glasnogovornica.

Miguel Moratinos pozvao je vjerske vođe svih vjeroispovijesti da se odreknu svakog nasilja zasnovanog na vjerskom uvjerenju, rekla je glasnogovornica Nihal Saad, dodavši da “takvi grozni postupci puni mržnje koje su počinile … radikalne skupine potiču nasilje i razdiru srž naših zajednica, te su uvreda vrijednostima UN-a i saveza koji radi na jačanju međukulturnog i međureligijskog dijaloga.

UNAOC je kao inicijativu je prvi put predložio predsjednik španjolske vlade José Luis Rodríguez Zapatero na 59. Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) 2005. godine. Sponzorirao ju je vrlo aktivno turski premijer Recep Tayyip Erdoğan.

Izvor: narod.hr