Zadnji komentari

Orban: ‘Zbog Sorosa je Europska unija korumpirana’

Pin It

Between the Lines - A Guide to Viktor Orbán's Opinion Piece - Kafkadesk

“Financijer George Soros glavni je korijen korupcije u Europskoj uniji”, rekao je mađarski premijer Viktor Orbán u svom redovnom tjednom intervjuu za nacionalnu postaju Kossuth Rádió u petak ujutro.

“Zajednički nazivnik je George Soros. Želi zaraditi novac i steći utjecaj, a za to otkupljuje ljude u institucijama Unije – to je korupcija. Sve dok George Soros ima ovu razinu utjecaja u Europskoj uniji, može se reći da Unija je korumpirana.”, kazao je Orban.

Osvrnuo se pritom na nedavne napade na Mađarsku, poput intervjua potpredsjednice Komisije Vere Jourove, u kojem je Mađarsku nazvala “bolesnom demokracijom.

Kao odgovor na njen intervju, Orbán je pozvao na njezinu ostavku, rekavši kako “ove izjave nisu samo izravan politički napad na demokratski izabranu vladu Mađarske, što je postalo uobičajeno, već i ponižavanje Mađarske i mađarskog naroda.

“Prvo je neprikladno, ovo drugo je neprihvatljivo”, kazao je Orban.

Jourová je poznata po svojim vezama sa Sorosom. U kalendaru Europske komisije koji je javno objavljen, objavljen je njihov sastanak u Bruxellesu, 11. lipnja 2015., 26. travnja 2017. i 9. studenoga 2017.

I Mađarska i Poljska trenutno su na meti rasprava zbog vladavine prava. U kolovozu je Soros u intervjuu ustvrdio da su Mađarsku i Poljsku okupirali neprijatelji Europe.

“Mnogi politički lideri i pokreti protive se vrijednostima na kojima je utemeljena Europska unija. U dvije su zemlje te snage zapravo okupirale državu: Viktor Orbán u Mađarskoj i Jarosław Kaczyński u Poljskoj”, rekao je.

Orbán i Soros godinama se ideološki suprotstavljaju, a Orbán je prošlog mjeseca napisao: “Najveća prijetnja nacionalnom samoodređenju danas je globalna mreža zagovornika Sorosevog Otvorenog društva koja nastoji ukinuti nacionalnu državu. Ciljevi mreže Georgea Sorosa s neograničenim financijskim sredstvima i ljudskim resursima su jasni. Ubrzavanjem migracija stvorit će mješovitu etničku pripadnost, otvorena društva kako bi demontirali nacionalno odlučivanje i stavili ga u ruke globalnih elita”, piše Orbán.

Orbán je u četvrtak u radijskoj emisiji dodao da su optužbe za korupciju u Mađarskoj političko sredstvo ljevice koje se koristi za diskreditaciju onih koji im se protive.

“Osim toga, korupcija na njemačkim govornim područjima veća je nego u Mađarskoj, dok su u Skandinaviji dvije banke na rubu neuspjeha zbog pranja novca “, rekao je Orbán. “Ne volim kad Zapad zauzima stav da su besprijekorni.”

Govoreći o pandemiji koronavirusa koja je dosegla svoj drugi, ozbiljniji val od prvog, kako u Mađarskoj, tako i drugdje u Europi, Orbán je rekao kako je zemlja na pola puta krize, očekujući da će iduće godine doći cjepivo.

Izvor: narod.hr/rmx.news