Zadnji komentari

Soros zahtjeva da EU Mađarskoj uskrati novac iz EU fondova

Pin It

Zöld szemes STOP Soros - Imgur

Milijarder i samoprozvani filantrop George Soros pozvao je Europsku uniju da smanji financiranje Mađarske zbog navodni problema koji se tiču vladavine prava. Njegovo priopćenje dolazi nakon odluke najvišeg suda EU koji je stao na stranu Srednjoeuropskog sveučilišta Georgea Sorosa nasuprot mađarskoj Vladi.

“Pozivam EU da od Mađarske napravi testni slučaj”, napisao je Soros u izjavi, pozivajući Bruxelles da od Mađarske napravi primjer, dok istovremeno pokušava vezati financiranje EU-a veže za vladavinu prava, prenosi narod.hr

Za liberalnog milijardera postavljanje takvog presedana poslalo bi jasnu poruku drugim zemljama EU-a: oni koji se odbiju pokoravati briselskim ediktima suočit će se sa stvarnim posljedicama.

Sorosov poglede dijeli zamjenica šefa Europskog parlamenta Katarina Barley, njemačka zastupnica Socijaldemokratske stranke (SDP), koja je pozvala EU da “izgladni” Poljsku i Mađarsku, odnosno da im oduzme pristup EU fondovima, prenosi Remix News.

Nakon njene izjave nekoliko je poljskih političara brzo da je upotreba riječi “gladovanje” u kontekstu poljsko-njemačkih odnosa podsjeća na retoriku koju su nacisti koristili tijekom Drugog svjetskog rata.

U utorak je poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pozvala Katarinu Barley da podnese ostavku na mjesto zamjenice šefa Europskog parlamenta kao rezultat uvredljivih izjava koje je dala na njemačkom radiju.

Podsjetimo, Mađarska je 2019. godine poručila da neće ublažiti pravila za međunarodna sveučilišta unatoč pritisku Europske unije i ponudi Njemačke da posreduje u sporu oko sveučilišta koje financira američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros.

Taj spor, koji se smatra samo krinkom temeljnog spora između Sorosa i Orbana zbog imigracije, jedan je od niza pitanja zbog kojih je Europska pučka stranka (EPP) suspendirala Orbanov Fidesz pred izbore za Europski parlament potkraj svibnja prošle godine.

Tada je hrvatski premijer Andrej Plenković kazao da je zadovoljan “kompromisnom odlukom” Europske pučke stranke o suspenziji vladajuće mađarske stranke Fidesz iz njezinih redova.

“Smatram da je ta odluka primjerena i to je jasna poruka da kao politička obitelj nismo u stanju prihvatiti službenu vladinu kampanju koja stavlja i netočan i krivi kontekst i predsjednika Europske komisije i aktivnosti EU-a koje se odnose na migracije”, izjavio je Plenković, prije početka summita čelnika EU-a.

Ta se izjava odnosila na kritike na račun predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera i Georgea Sorosa. Naime, na službenoj Facebook stranici mađarske vlade sredinom veljače prošle godine, prikazan je poster predsjednika Jeana-Claudea Junckera i Georgea Sorosa, uz popratni tekst “Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema”.

priznajem.hr