Zadnji komentari

Hrvatski komunisti brane Europu od korupcije

Pin It

U stvarnosti, i to treba otvoreno reći, naslijeđeni korupcijski sustav i dalje živi. Naučio se bolje maskirati i izbjegavati slabašne represivne institucije, i same pod nezanemarivim utjecajem koruptivnih praksi

Početkom ovoga mjeseca HINA nas je upoznala s godišnjim izvješćem Europske komisije „o vladavini prava u zemljama članicama koje pokriva četiri područja: pravosuđe, borbu protiv korupcije, medijski pluralizam i slobodu te načelo ravnoteže u trodiobi vlasti".

U izvješću piše: „Hrvatskoj se kao najozbiljniju zamjerku navode manjkavosti u borbi protiv korupcije“.

(https://www.iusinfo.hr/aktualno/dnevne-novosti/43075)

U međuvremenu je, čemu sam nedavno posvetio jednu objavu, nekadašnji potpredsjednik hrvatske vlade Borislav Škegro, u kolumni s naslovom "Korupcija je mjera žilavosti komunizma", opisao korupcijsku genezu u Hrvatskoj:

„U stvarnosti, i to treba otvoreno reći, naslijeđeni korupcijski sustav i dalje živi. Naučio se bolje maskirati i izbjegavati slabašne represivne institucije, i same pod nezanemarivim utjecajem koruptivnih praksi“.

(https://direktno.hr/.../korupcija-mjera-zilavosti.../)

Međutim, trenutni šef glavne europske institucije za borbu protiv korupcije, koja se skraćeno zove GRECO („The Group of States against Corruption“), jest zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske - bivši partijaš Marin Mrčela.

Mrčela je još kao srednjoškolac i sedamnaestogodišnji maloljetnik pristupio komunističkoj partiji. Prošavši nekoliko dužnosničkih instanci, uključujući i funkciju partijskog sekretara na Pravnom fakultetu, Partiji je ostao vjeran do raspada komunističke Jugoslavije.

(U privitku: iz partijskog dosjea Marina Mrčele)

Prije nekoliko dana je bivši predsjednik države Stjepan Mesić, inače Mrčelin obiteljski prijatelj, ustvrdio da je „korupcija ugrađena u sustav“ u Hrvatskoj.

„Gdje god se okreneš je korupcija“ - rekao je Mesić u emisiji „Briefing“, „dodavši kako je sve počelo kod pretvorbe društvenog vlasništva u privatno jer je izabran krivi model“.

Na pitanje ima li političke volje za obračun s korupcijom, Mesić je odgovorio – „Nema“.

(https://www.jutarnji.hr/.../prvi-put-sam-jeo-jelenski...)

Prisjetimo se da je svojedobno upravo Stipe Mesić, kao predsjednik Hrvatskog sabora, prokazan kao zaštitnik skupine direktora državnih poduzeća koja je izmislila „menadžerske kredite“:

„Menadžerski krediti temeljem političkog i društvenog utjecaja, računovodstvenih operacija sumnjivog karaktera i vještim korištenjem 'rupa u zakonu' omogućili su pojedincima da za vrlo male iznose novca dođu u posjed vrijednih dijelova nekadašnjega društvenog vlasništva“.

(https://www.matica.hr/.../592/snalazljivi-menadzeri-26164/)

Povod razgovoru s Mesićem bili su njegovi posjeti famoznom „klubu u Slovenskoj“ koje je objasnio:

„Pozvali su me na jelenski gulaš. Došao sam, pojeo gulaš i otišao. Drugi put sam bio na odojku. Došao sam zbog onoga zašto sam pozvan – da ručam“.

Bože Vukušić / HRsvijet