Zadnji komentari

Dok Jelenić ima problema sa suspenzijom, riječki mason dobio novu javnu funkciju, a zagrebački nakon dobre godine ugasio tvrtku...

Pin It

U hrvatskoj javnosti ponovno se aktualizirala afera ''Mason''. Naime, bivši glavni državni odvjetnik i član masonske lože Veliki Orijent Hrvatske Dražen Jelenić nedavno je suspendiran na tri mjeseca s mjesta zamjenika glavne države odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek jer je, kako pišu mediji, do danas odbio otkriti imena braće u masonskoj loži.

Odluku o suspenziji donijelo je Državnoodvjetničko vijeće, a Jelenić se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu jer smatra kako njegovo članstvo u masonskoj udruzi ne šteti ugledu DORH-a te da ne postoji zakonska osnova po kojoj on mora otkriti svoje članstvo u nekoj udruzi ili imena drugih masona. Dok se čeka sudski rasplet Jelenićeve suspenzije, otvoreno se može reći kako je teret cijele afere podnio samo on.

Naime, od veljače 2020. godine kada je afera eksplodirala u hrvatskoj javnosti, niti jedan drugi mason u javnoj službi nije od toga imao značajne posljedice.

Podsjećamo, portal Direktno prvi je objavio djelomični popis članova masonskih loža u Hrvatskoj, ali krenimo redom. Drugi ključni akter u aferi mason bio je oftalmolog Nikica Gabrić.

Gabrić, inače čelni čovjek masonske lože Veliki Orijent Hrvatske, optužio je Marka Cigoja, urednika tjednika 7dnevno i portala dnevno.hr, Vuka Radića, Cigojevog zamjenika te Mariju Dekanić, direktoricu tog portala da su ga navodno pokušali ucijeniti za 200.000 kuna koristeći imena članova lože.

Gabrić je slučaj prijavio DORH-u, ali neobično u cijeloj priči je da je oko cijelog slučaja i osobno zvao te snimio i Jelenića, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika i člana iste masonske lože. U jednom od medijskih istupa izrazio je sumnje da iza cijelog slučaja stoji dio članstva (sada bivši članovi) koji se protivio planu vodstva da Veliki Orijent dobije priznanje Velika francuska loža.

Iako su mnoga zvučna imena već bila javnosti poznata u ulozi čelnika masonskih loža, u medije su u međuvremenu procurila i imena nekih hrvatskih masona čije članstvo je bilo manje poznato.

Gabrićevu ložu u Zagrebu osnovao je Zoran Vojnić Tunić, poduzetnik iz Vojvodine i vlasnik nekoliko tvrtki, a među vodećim ljudima lože su poduzetnik Rajko Vučković, menadžeri Damir Jandrašek, Hrvoje Kolarić, Mirko Kostelac, kao i Boris Sruk, dok je poduzetnik Saša Cvetojević vidljiv na fotografijama u časopisu "Masonska loža" kojeg je ekskluzivno objavio portal Direktno.

Svoje članstvo u Velikom Orijentu potvrdio je i odvjetnik Veljko Miljević.

Zanimljivo, Zoran Vojnić Tunić osnovao je i drugu zagrebačku ložu "Vrhovno vijeće 33. i posljednjeg stupnja drevnog i priznatog škotskog reda slobodnih zidara hrvatske". Iako se o njoj nije puno govorilo u medijima, a o njenoj neaktivnosti najbolje govore financijski podaci. Naime, u ožujku je objavljeno da udruzi prijeti štečaj,  čije otvaranje je na Trgovačkom sudu u Zagrebu predložila FINA zbog, kako se navodi, 17.505 kuna nepodmirenih obveza. FINA navodi i da ta udruga nema zaposlenih i da ne raspolaže podacima o njezinoj eventualnoj imovini

Osim Velikog Orijenta Hrvatske i Vrhovnog vijeća, u Zagrebu djeluje i Velika Loža Hrvatske grof Ivan Drašković. Vode je liječnik Slobodan Kuvalja, Boris Vucelić, Dragutin Lovrenčić, a najpoznatiji član ove lože bio je pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković.

U jednom od "masonskih biltena" udruge spominje se i nekadašnji zamjenik predsjednika Uprave koncerna Ericsson Nikola Tesla d.d. Rajko Pfaff. Naime, portal Direktno u posjedu je tromjesečnog izdanja on-line časopisa za članove Kutnik u kojemu se navodi da je 27. travnja 2013. godine održana svečana skupština Velike lože Hrvatske te da je 'tom prigodom Veliki majstor zavjetovao časnu braću starješine', a na popisu zavjetovanih nalazi se i 'brat Rajko Pfaff, Loža Tri svjetla'.

Mason koji demantira članstvo ugasio tvrtku

Iako je u biltenu objavljena i njegova fotografija, novinari portala Direktno kontaktirali su Pfaffa koji je tvrdio da je riječ 'o zabuni' te da nije član masona.

Treću zagrebačku masonsku ložu, Veliku ložu Croatia vodi Damir Pokupec, počasni konzul Ruske Federacije i odvjetnik koji redovito zastupa ruske poslovne interese u Hrvatskoj.

Zanimljivo, u registru neprofitnih udruga kao kontakt osoba Veliku ložu Croatia naveden je Dubravko Marković, poduzetnik kojega se u različitim rukovodećim i nadzornim funkcijama povezuje s osam tvrtki iz branši medicine, turizma, poslovnog savjetovanja i slično.

Nova funkcija za šefa Velike ložu Hrvatske

Masonsku ložu u Rijeci, Veliku ložu Hrvatske predvodi hrvatski operni uglednik i djelatnik u kulturi Bojan Šober.

Kako su u travnju pisali mediji, vijećnici Grada Rijeke imenovali su Šobera za člana Kazališnog vijeća Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, što znači da njegovo djelovanje u javnoj službi nije dovedeno u pitanje.

Kako smo već pisali, tajnik riječke lože je Damir Sila-Zih. Kao članovi Velike lože Hrvatske spominju se i hrvatski povjesničar te profesor na Filozofskom fakultetu Neven Budak, nekadašni savjetnik predsjednika Vlade Zorana Milanovića, ali i redatelj koji je organizirao doček Vatrenih nogometaša sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kada je isključen mikrofon Marku Perkoviću Thompsonu, Krešimir Dolenčić. Međutim, u razgovoru za Direktno Dolenčić je demantirao članstvo u masonima. U kontekstu Budakova prijema u bratstvo kao jamac spominje se i povjesničar Tvrtko Jakovina, ali njegovo trenutno ili bivše članstvo u masonima nikada nije potvrđeno. Pripadnost masonima demantirao je i čovjek koji je osmislio pobjednički slogan i kampanju Zoranu Milanoviću i omogućio mu pobjedu na predsjedničkim izborima i dolazak na Pantovčak - Boris Malešević. On pritom za portal Direktno navodi kako nema saznanja da mason nije i uhićeni predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

direktno.hr