Zadnji komentari

Glasnović: Obavijestio sam i ljude u Saboru o malverzaciji s obveznicama u HT-u

Pin It

INTERVJU - ŽELJKO GLASNOVIĆ: "Komunisti još drže Hrvate u ropstvu" |  Kamenjar

Sve su ovo simptomi jednog dubljeg zla. Mi kao branitelji dopustili smo da dobijemo samo zastavu, himnu i nogometnu reprezentaciju. Sve ostalo, od birokratskog sustava do sudstva, palo je u ruke bivšim kadrovima. Oni su gurali svoju pozadinu, a istovremeno nikada nije provedena inspekcija porijekla imovine.

Protiv Hrvatskog  telekoma (HT) je pokrenut je postupak nakon što je 27. prosinca 2016. kupio 125 milijuna eura obveznica izdanih od strane Deutsche Telekom International Finance b.v (DTIF). Dioničar Boško Bojanović istaknuo je da je DTIF nizozemska fiktivna (shell) kompanija bez legitimne poslovne aktivnosti ili imovine te je stvorena kako bi omogućila da Deutsche Telekom AG iskoristi poziciju većinskog vlasnika isključivo u svoju korist, a na direktnu štetu ostalih dioničara. Svoju podršku ovom postupku dao je i umirovljeni general Željko Glasnović.

Glasnović se odlučio priključiti Bojanoviću zbog činjenice da Fond hrvatskih branitelja posjeduje 6,49 posto dionica HT-a, što znači da prema Bojanovićevom izračunu braniteljima od navedenog iznosa od 951 milijun kuna pripada 61,7 milijuna kuna, odnosno, 11.82 kuna po dionici.

"Iz njegove računice vidi se kako je riječ o očitoj malverzaciji s dionicama. O tom pitanju obavijestio sam i ljude u Saboru, kako bi se to pitanje pokrenulo na Odboru za branitelje. Ovdje nije u pitanju samo 100 milijuna kuna, već se branitelji nalaze u opasnosti da izgube svoje pozicije zbog fabriciranog ugovora od strane Deutsche Telekoma i nepoznatih Nizozemaca", rekao je.

Složio se s tvrdnjom da je DTIF fiktivna kompanija, stvorena kako bi se omogućilo beskamatno financiranje.

"Jednoj saborskoj zastupnici uputio sam materijal kako bi se priča pustila u javnost. Također sam poslao pismo potpredsjedniku Vlade i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, koji je upoznat s cijelom situacijom. On trenutno ima sve potrebne informacije i lopta je na njegovoj strani terena. Morat će reagirati i spriječiti tu malverzaciju", komentirao je Glasnović.

Upitan smatra li da će se Medved oglasiti na te zahtjeve, Glasnović odgovara kako nije siguran.

"Što god da se dogodilo, on dužnost ministra ne obavlja zbog sebe, već se tamo nalazi zbog interesa branitelja. Tko god tamo radi mora biti nacionalno osviješten i staviti interese branitelja ispred vlastitih. Neću nikoga kritizirati bez razloga, ali ovdje se radi o situaciji u kojoj se na njega radi veliki pritisak", govori nam Glasnović.

Glasnović: 'Mi branitelji smo dobili samo zastavu, himnu i nogometnu reprezentaciju....'

Za kraj navodi kako se ovdje radi o većem problemu.

"Sve su ovo simptomi jednog dubljeg zla. Mi kao branitelji dopustili smo da dobijemo samo zastavu, himnu i nogometnu reprezentaciju. Sve ostalo, od birokratskog sustava do sudstva, palo je u ruke bivšim kadrovima. Oni su gurali svoju pozadinu, a istovremeno nikada nije provedena inspekcija porijekla imovine. Država koja ne može osigurati financijsku i ekonomsku sigurnost nikada neće dobiti investicije. Ovo nije samo test za branitelje, već za cijeli sustav. Od gospodarske diplomacije do ostalih tema. Ovo je pravna država osnovana od bivših kadrova, čija je prva zapovijed bila 'snađi se druže", rekao je Glasnović.

direktno.hr