Zadnji komentari

Savez udruga branitelja radnika RH Plenkoviću

Pin It

Hrvatske šume – mjesta u svemiru gdje nema mjesta nemiru

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade! Prisiljeni smo Vam se obratiti zbog velikog medijskog pritiskana na tvrtku HRVATSKE ŠUME d.o.o. zbog neodobravanja uzurpacije područja kojima gospodare Hrvatske šume.

S obzirom da imamo u Hrvatskim šumama veliki broj članova moramo kazati da svi zaposlenici Hrvatskih šuma uredno izvršavaju svoje obaveze. Smatramo da je već duže vrijeme na pomolu najveća prevara i lopovluk u Republici Hrvatskoj kao i u Europskoj uniji. Pitamo kako je moguće da dobro organizirani pojedinci varaju državu upisom u ARKOD ogromne površine zemljišta a da nemaju zato ugovore i suglasnost vlasnika zemljišta te na taj način uzimaju ogromna sredstva poticaja iz Europske unije i proračuna Republike Hrvatske. Pojedinci uzimaju više milijunske iznose i stavljaju u svoje džepove a da od toga država nema nikakve koristi.

 Došli smo do saznanja da se radi o desecima milijardi kuna. Stoga, pitamo Vas, tko ima pravo uzurpirati privatno vlasništvo? Tko ima pravo ograditi 40% teritorija RH i staviti pod elektro pastire? Tko ima pravo zabraniti slobodno kretanje ljubiteljima prirode? Tko ima pravo uništavati Eko sustav u RH, zabranu migracija divljači i trovanjem ugrožavati predatore (vuka i surog orla).

 Moramo tražiti da Vaša vlada mora hitno promijeniti važeći zakon, pravilnike i propise te donijeti važne odluke glede preusmjeravanja sredstava potpore iz Europske unije tamo gdje je potrebno te određenim poljoprivrednim djelatnostima kojima je najpotrebitije. Sredstva je potrebno preusmjeriti za pošumljavanje a ne na malverzacije.

Smatramo da je prioritet raditi na pošumljavanju erodiranih površina od Karlovačke, Ličko Senjske, Zadarske, Šibensko Kninske, Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko Neretvanske županije. U tu svrhu potrebno je zaposliti tisuću ljudi koji bi radili na  pošumljavanju. Od ovakvog pristupa bi svi imali puno veću korist s obzirom na klimatske promjene i ugrozu cijele planete zemlje. Moramo naglasiti da od ovakvih potpora je zanemariva uplata u mirovinski fond kao i HZZO a samim tim i u proračun RH. Žalosno je da potpore pojedinim korisnicima u toku jedne godine iznose više novca nego što može prosječni radnik zaraditi u 20 godina radnog staža.

U nadi da će te uvažiti naše sugestije srdačno Vas pozdravljam.

 S poštovanjem,

Savez udruga branitelja radnika

Republike Hrvatske

Siniša Mastelić, predsjednik